Aν είσαι χρόνια γατο-γονέας, τότε ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Αν πάλι έχεις μπει πρόσφατα στο club, τότε ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις μερικά πράγματα. Στην πραγματικότητα, η γάτα σου είναι πηγή γνώσης και σοφίας κι εσύ ακόμα δεν το έχεις καταλάβει. Όπως οι σκύλοι έχουν αναδειχθεί στους καλύτερους φίλους για τον άνθρωπο, έτσι και οι γάτες προσφέρουν απλόχερα μερικά “μαθήματα” για τις σχέσεις, αρκεί να προσέξεις τη συμπεριφορά τους.

Σημασία έχει να θέτεις όρια από την αρχή

Λογικά έχεις παρατηρήσει ήδη ότι η γάτα σου έχει συγκεκριμένες στιγμές που θέλει χάδια και δεν είναι διαθέσιμη 24/7. Φροντίζει έτσι να σου δείξει πως έχει κι εκείνη το πρόγραμμά της, όπως κι εσύ. Θέτει έτσι ένα καλό παράδειγμα για να ακολουθείς κι εσύ στις σχέσεις σου. Όταν βάζεις τα όρια σου από την αρχή, οι άλλοι δεν μπορούν παρά να τα σεβαστούν και να τα τηρήσουν.

Η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με “παιχνίδια”

Κάθε παιχνίδι που αγοράζεις στη γάτα σου, την πρώτη μέρα της φαίνεται φανταστικό. Στα 5 πρώτα λεπτά, όμως, έχει καταλάβει ότι το ποντίκι που κυνηγά είναι λούτρινο και μπορείς να δεις την απογοήτευση στα μάτια της. Ξέρει ότι προσπαθείς να την ξεγελάσεις με παιχνίδια, και πίστεψέ με, δεν το εκτιμά καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που θες να κρατήσεις στη ζωή σου, έτσι δεν είναι;

Ο καθένας αγαπά με τον δικό του τρόπο

Κι αυτό οι γάτες το ξέρουν καλά. Έχω συναντήσεις γάτες που θέλουν πάνω από 3 ώρες χάδια κάθε μέρα για να τους αποδείξεις την αγάπη σου. Έχω δει, όμως, και γάτες να στηρίζουν τους “γονείς” τους ακόμα κι αν για χρόνια δεν τους επιτρέπουν να τις αγγίξουν. Αντίστοιχα, έχω συναντήσει τις δύο συμπεριφορές και σε ανθρώπους. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο καθένας αγαπά και το δείχνει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Σημασία έχει αυτήν την αγάπη να την αφουγκράζεσαι.

Οι σχέσεις θέλουν υπομονή

Το να μάθει η γάτα σου το πρόγραμμά σου μπορεί να πάρει βδομάδες ή και μήνες. Αντίστοιχα, και το να μάθεις εσύ το δικό της. Υποχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές για να λειτουργήσει αυτή η συγκατοίκηση. Τώρα, αν δεν είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη “γάτα” στην πρώτη πρόταση θα νόμιζες ότι μιλάω για τη νέα σου σχέση. Ναι, καλά το κατάλαβες. Η υπομονή είναι το κλειδί σε κάθε είδους σχέση.

Οι γάτα σου πιθανότατα είχε τη δική της ζωή πριν την πάρεις στο σπίτι σου

Κι αυτό φυσικά είναι κάτι που θα πρέπει να σεβαστείς. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου το γατάκι που υιοθετείς είναι νεογέννητο, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η γάτα σου είχε ήδη τη δική της ζωή πριν μπει στο σπίτι και τη ζωή σου. Όπως δε χρειάζεται να σε ανησυχεί το παρελθόν της γάτας σου, έτσι δε χρειάζεται να σε απασχολεί και το παρελθόν του συντρόφου σου. Σημασία έχει ότι στο παρόν είναι μαζί σου, γι’αυτό φρόντισε να απολαμβάνεις κάθε στιγμή μαζί τους.