Τρεις γυναίκες πιάνουν τις πένες τους, τις γραφομηχανές τους. ΟΚ, τα πληκτρολόγια τους και γράφουν όσο κωμικά μπορείς να αντέξεις.

YES PLEASE

yes-please

Η ξανθιά θεά και spirit animal πολλών γυναικών, Amy Poehler, έγραψε ένα αστείο και ταυτόχρονα απίστευτα σοφό βιβλίο αφιερωμένο σε όλες γυναίκες εκεί έξω. Στη μορφή του δεν θυμίζει ακριβώς βιβλίο, αλλά περισσότερο scrapbook -από εκείνα που είχαμε μικρές. Ένα λεύκωμα γεμάτο φωτογραφίες, αγαπημένα quotes και πολύχρωμες σελίδες με σύντομα στιχάκια. Κάπως έτσι είναι  το Yes Please. Μπορείς να το πεις και μορφή αυτοβιογραφίας, στην οποία η αγαπημένη μας κωμικός εξιστορεί τη ζωή της, από την παιδική ηλικία της, τα σκετσάκια στο Saturday Night Live, το διαζύγιο, τα ναρκωτικά, την κολλητή της Tina Fey και πολλά πολλά ακόμη. Σου δίνει ένα κομμάτι από τον εαυτό της και σ’αφήνει να αποδεχτείς πως προφανώς δεν είναι λογοτέχνης συγγραφέας, αλλά κάτι πιο δύσκολο: γυναίκα κωμικός σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Κάνει κωμωδία με αξιοπρέπεια και εξυπνάδα και όχι με χυδαιότητες και διαφήμιση. Εσύ ακόμη αμφιβάλεις ότι είναι το spirit animal σου;

BOSSYPANTS

bossypants-paperback1

Αχ, η Tina Fey. Έπαιξε, έγραψε και συντόνισε βραδιές του Saturday Night Live, δημιούργησε τη σειρά 30 Rock, έγραψε το σενάριο στο πασίγνωστο και ενοχικά αγαπημένο Mean Girls, κέρδισε 8 Emmy και δύο Χρυσές Σφαίρες. Αχ. Αυτή η γυναίκα καθιέρωσε και απενεχοποίησε τη φράση: “Bitches get things done”. Η αυτοβιογραφία της Bossypants είναι καυστική, σατυρική και γενναία. Δεν φοβάται να κατηγορήσει και να εκτεθεί. Μιλά για τα παιδικά της χρόνια, τις εμπειρίες της από τη δουλειά στην τηλεόραση, το γάμο και τη μητρότητα. Δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις και να την θαυμάσεις διαβάζοντας το. Περισσότερο αιχμηρή και λιγότερο αισιόδοξη από την Amy Poehler. Ανέφερα ότι η μαμά της είναι από τον Πειραιά;!

IS EVERYONE HANGING OUT WITHOUT ME?

tumblr_n7zjkukE7e1qaouh8o1_1280

Την Mindy Kaling ίσως γνωρίζεις από την φρέσκια και γλυκύτατη σειρά Mindy Project, αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι ανέλαβε την παραγωγή, σκηνοθέτησε κι έγραψε πολλά επεισόδια του πετυχημένου αμερικάνικου sitcom The Office, όταν ήταν μονάχα 24 χρονών. Το βιβλίο της Is Everyone Hanging Out Without Me? αποτελείται από πολλά μικρά essays γύρω από τη ζωή της, τις φιλίες της, τους έρωτες, τη μόδα και την τηλεόραση. Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Θα σε κάνει να γελάσεις και ίσως να καταλάβεις καλύτερα κάτι για σένα και για τις γυναίκες γύρω σου που δεν είχες προσέξει ποτέ.