Για εσάς που δεν γνωρίζετε τον Γρηγόρη Σουβατζόγλου είναι πρωταθλητής στο τρίαθλο (κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο). Παρόλο που είναι μεγαλωμένος σε πισίνες, εμείς πήγαμε μία βόλτα με το ποδήλατο και εκεί μας μίλησε για τον αθλητισμό και φυσικά για την καθημερινότητά του και τους μελλοντικούς του στόχους.

Nikos_Karanikolas-3053 (Custom)

Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο εργάζομαι στο κολυμβητήριο της Ελευσίνας σαν ναυαγοσώστης τις πρωινές ώρες, όπου παράλληλα μπορώ και κάνω και την προπόνηση της κολύμβησης. Στη συνέχεια επιστρέφω στο Χαϊδάρι και κάνω την απογευματινή προπόνηση με ποδήλατο ή τρέξιμο ή στο γυμναστήριο με το TRX.

Από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Από πέντε χρονών θυμάμαι τον εαυτό μου μαζί με την αδερφή μου να κολυμπάμε ανελλιπώς στο κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου. Μέχρι τα 15 μου έκανα κλασική κολύμβηση και μετά ασχοληθήκαμε με την τεχνική κολύμβηση και το μονοπέδιλο.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;

Πριν δύο χρόνια, το 2012, αφού είχα σταματήσει την τεχνική κολύμβηση και έκανα ένα διάλειμμα λόγω στρατού και δουλειάς, είπαμε να δοκιμάσουμε με δυο φίλους, τον Χριστόφορο και τον Ντάβιντε, το τρίαθλο. Δεν ήξερα πως θα εξελισσόταν στην πορεία. Αφού είδα ότι πήγαινα αρκετά καλά ξεκίνησα με τον προπονητή μου. Από τότε παρατηρούμε σημαντική βελτίωση.

 Nikos_Karanikolas-3127 (Custom)

Περίγραψέ μου μία τυπική σου ημέρα.

Η μέρα μου αρχίζει στις 6 το πρωί. Από τις 7 μέχρι τις 2 εργάζομαι στην Ελευσίνα ως ναυαγοσώστης και ενδιάμεσα κάνω την προπόνησή μου στο κολύμπι. Στη συνέχεια επιστρέφω στο σπίτι για φαγητό, ξεκούραση και την απογευματινή προπόνηση. Κάποιες μέρες έχω ενδυνάμωση στο γυμναστήριο με TRX και μια φορά την εβδομάδα έχω μασάζ με τον Gancho Ganev. Παράλληλα, είμαι φοιτητής επί πτυχίω στην ΑΣΟΕΕ στο τμήμα Marketing και Επικοινωνία.

Τι προϊόντα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου για να φροντίσεις τον εαυτό σου;

Τα προϊόντα που χρησιμοποιώ είναι κυρίως για την προστασία μου από τον ήλιο. Δεν μπορώ να βγω για προπόνηση χωρίς τα γυαλιά ηλίου. Περιορισμένη ορατότητα, όταν κινείσαι στους ελληνικούς δρόμους, σημαίνει σίγουρο ατύχημα!  Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην χρησιμοποιώ αντηλιακό. Όταν είναι πολλές οι ώρες της προπόνησης, χωρίς αντηλιακό προκαλούνται εγκαύματα. Επίσης δεν πάω για προπόνηση χωρίς το ρολόι μου, το Garmin 910xt , το οποίο καταγράφει τις προπονήσεις και μπορώ να έχω άμεση ανατροφοδότηση από τον προπονητή μου. Στα ταξίδια συνήθως παίρνω μαζί μου άρωμα και πηλό για τα μαλλιά γιατί πέρα από αθλητής οφείλω και να φροντίζω τον εαυτό μου. Τέλος, για να αντέξω στην προπόνηση χρησιμοποιώ ενεργειακές μπάρες ή τζελ και ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι.

10307011_10201794840704026_616189990_n

Από την προσωπική σου εμπειρία ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξει ένας αθλητής στην καθημερινή του ζωή; Πρέπει να κάνει θυσίες;

Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό. Αθλητισμός είναι να κάνεις το χόμπι σου, στον ελεύθερο χρόνο σου. Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες. Χρειάζεται καλή διατροφή, ξεκούραση, όχι  καταχρήσεις όπως κάπνισμα και ποτό . Να χάνεις στιγμές με τις παρέες σου γιατί θα πρέπει να κάνεις προπόνηση. Να χάνεις εκδρομές αλλά να κερδίζεις αποστολές στο εξωτερικό με την εθνική ομάδα. Γενικότερα μαθαίνεις να ζεις διαφορετικά από κάποιον συνηθισμένο άνθρωπο. Όλα αυτά για κάποιον που του αρέσει και αγαπάει αυτό που κάνει δεν τα θεωρεί θυσίες, αντίθετα του είναι κέρδος , οπότε είναι ικανοποιημένος χωρίς να το σκέφτεται σαν θυσία.

Nikos_Karanikolas-3039

Εσύ τι θυσίες έχεις κάνει για να φτάσεις στο επίπεδο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;

Φυσικά έχω κάνει όλα τα παραπάνω. Ιδιαίτερα μέχρι τα 18 μου που έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, είχα μάθει να ζω με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και δεν μου φαινόταν ότι έκανα κάποια θυσία, ήταν το αυτονόητο. Όταν σταμάτησα για τη θητεία μου στο στρατό και για δουλειά για ένα χρονικό διάστημα ανακάλυψα κι άλλες πτυχές της ζωής που είναι και αυτές σημαντικές. Τώρα, με ακόμα περισσότερη διάθεση, ξεκίνησα πάλι τον πρωταθλητισμό κι έχω μπει στο ίδιο πρόγραμμα με πριν.

Από το τρίαθλο ποιο είναι το αγαπημένο σου άθλημα;

Το κολύμπι, μακράν από τα υπόλοιπα. Κολυμβητής δηλώνω ακόμα και τώρα, και είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Πιστεύω ότι χωρίς το κολύμπι δεν θα ήμουν ο ίδιος. Έχω μεγαλώσει μέσα στο κολυμβητήριο και το θεωρώ κομμάτι της ζωής μου!

Πως είναι να συμμετάσχεις σε σημαντικούς αγώνες και να διακρίνεσαι σε σημαντικές θέσεις;

Είμαι τυχερός γιατί το έχω ζήσει από μικρός. Στα 13 μου συμμετείχα στους πρώτους μου διεθνείς αγώνες. Είναι πάρα πολύ ωραία εμπειρία να αγωνίζεσαι με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος και να βλέπεις τη σημαία της πατρίδας σου να ανεβαίνει στον ιστό. Είναι αξέχαστες εμπειρίες που δεν τις ζεις διαφορετικά. Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό!

Nikos_Karanikolas-3049

Ως αθλητής σίγουρα έχεις θέσεις κάποιους μελλοντικούς στόχους, ποιοι είναι αυτοί;

Βραχυπρόθεσμοι μελλοντικοί στόχοι είναι το Πανευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου. Προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε, γιατί το  τρίαθλο σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι ένα πολύ ακριβό άθλημα. Ιδιαίτερα τα ποδήλατα και τα ταξίδια που χρειάζονται για να μπορέσεις να συμμετέχεις στους αγώνες αυτούς. Αν δούμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το επίπεδο , τότε επόμενος στόχος θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Nikos_Karanikolas-3075 (Custom)

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και με βοηθάνε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα το τρίαθλο, ιδιαίτερα τον προπονητή μου τον Νίκο Σπυριδαντωνάκη, τον γυμναστή μου Θάνο Λιάσκο, τον Αλέξη Αθανασόπουλο για τα συμπληρώματα διατροφής ZIPVIT που μου χορηγεί, την εταιρία Pearl Izumi του κ. Μανιατόπουλου για τον αθλητικό εξοπλισμό και τον κ. Μηνά Κόκκωρη για τα γυαλιά Bolle.

Ευχαριστούμε πολύ τον Ντάβιντε Ξυνομιλάκη για το ποδήλατο που μας παραχώρησε στην φωτογράφιση.

Nikos_Karanikolas-3070 (Custom) photo: Nikos-Karanikolas-Locotoro-Design-Photography make up/hair: Ioannis Michalelis