Ο Γρηγόρης Κίκης κατάφερε πριν πατήσει τα 30 να πάρει αστέρι Michelin. Είναι ο άνθρωπος που χαίρεσαι να θαυμάζεις, γιατί πολύ απλά είναι η απόδειξη, ότι όταν δουλεύεις σκληρά και αγαπάς αυτό που κάνεις, ανταμείβεσαι. Εξάλλου, στη ζωή πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν και ο Γρηγόρης το έχει καταφέρει και ναι, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του.
Σήμερα, μας μίλησε για εκείνον, για τις επιτυχίες του, τις αδυναμίες του, για το αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας στις συνταγές και για την ελληνική γαστρονομία.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τη γαστρονομία και τι αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα;
Αυτή είναι μια ερώτηση που πάντα μου αρέσει να απαντάω. Ήξερα πως θέλω να ασχοληθώ με τη γαστρονομία από όταν ήμουν 10-11 χρονών, και ο λόγος είναι τα μαγειρέματα με τη γιαγιά μου. Πάντα ήμουν παιδί που του άρεσε να εξερευνεί και να κάνει καινούργια πράγματα και αυτό είναι κάτι που σου προσφέρει η μαγειρική. Δε θα έλεγα πως μπορώ να καθορίσω ένα μόνο παράγοντα ως πιο σημαντικό από τους άλλους για το πού είμαι σήμερα. Θα προτιμούσα να πω πως απλά εν τέλει όλα οδήγησαν σε αυτό.
Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της γαστρονομίας και από τι φάσεις πέρασες;
Ξεκίνησε αβίαστα και απλά: βρέθηκα σε μια επαγγελματική κουζίνα σε αρκετά νεαρή ηλικία και απλά… έμεινα. Πέρασα από πολλές φάσεις, όπως και όλοι μας άλλωστε στο χώρο της γαστρονομίας: από το να έχω τα μάτια μου ανοιχτά και να παίρνω όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται, στο να στήνω το πρώτο μου project, το Herve, στο να πειραματίζομαι με διαφορετικές κουζίνες και μέσα σε δυο χρόνια να στήνω το Upon και το Hanky.
Είχες πει σε άλλη σου συνέντευξη ότι είχες θέσει ως όριο του τα 30 σου χρόνια για τη κατάκτηση του αστέρι Michelin. Γιατί αυτό το όριο και γιατί να τα παρατήσεις αν δε το καταφέρεις;
Τα 30 ήταν το όριο απλά και μόνο γιατί ο νεότερος Έλληνας με αυτή τη διάκριση ήταν 30. Ήθελα απλά να ξεπεράσω το όριο.
Τελικά η μαγειρική είναι ταλέντο; Σκληρή δουλειά; Ή συναίσθημα; Ή μήπως ένας συνδυασμός ;
Η μαγειρική είναι λίγο από όλα. Είναι σημαντικό προβάδισμα το να έχεις ταλέντο, αλλά χωρίς σκληρή δουλειά και πάθος δε θα πας πολύ μακριά. Είναι πολύ χρονοβόρο επάγγελμα και χρειάζεται τρομερή τεχνική. Από την άλλη, είναι και μεγάλο plus το να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις και να δουλεύεις σκληρά για να γίνεις καλύτερος, αλλά πιθανώς το ταλέντο είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις.
Οι επιτυχίες σου πολλές. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Πώς νιώθεις που έχεις διακριθεί και εκτός συνόρων;
Περήφανος αλλά και σα να φέρω μια σημαντική ευθύνη. Μέσα από τα πιάτα μου προσπαθώ να εξιστορήσω μνήμες, παραδόσεις και ταυτόχρονα να δώσω τη δική μου συμβολή. Είναι ένας μαραθώνιος θα έλεγα.
Υπάρχει πίεση που είσαι ιδιοκτήτης τριών μαγαζιών (Hervé Restaurant, Upon Athens, Hanky Panky); Θέλω να πω βγαίνεις και από το ρόλο του να είσαι αποκλειστικά ο σεφ, έχεις και άλλες θέσεις και ρόλους να διαχειριστείς.
Ναι, σίγουρα υπάρχει πίεση. Αλλά πίεση υπάρχει όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και θες να γίνεσαι καλύτερος ό,τι κι αν είναι αυτό. Νομίζω ότι το να φοράω πολλά καπέλα βοηθάει στο τέλος και εμένα να βλέπω τα πράγματα πιο σφαιρικά, πιο ολιστικά, για εμένα τον ίδιο, αλλά και για το πώς διαχειρίζομαι την ομάδα μου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πιο χρήσιμη συμβουλή που σου έδωσαν ποτέ;
Να μην κοιτάω το ρολόι. Όταν τα πράγματα είναι τόσο απαιτητικά όσο είναι συνήθως στις κουζίνες, υπάρχουν μέρες που θες να πεις “έλα μωρέ, κάντο όπως όπως τώρα να τελειώνουμε”. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι κομμάτι της συνταγής της επιτυχίας. Η γαστρονομία θέλει υπομονή και επιμονή.
Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό, γλυκό και προορισμός του Γρηγόρη;
Το αγαπημένο μου φαγητό είναι αυτό που είναι απλό, νόστιμο, χωρίς φλυαρίες. Αγαπημένος προορισμός η Ισπανία, και αγαπημένο μου γλυκό η πορτοκαλόπιτα.
Αν επέλεγες να χαρακτηρίσεις με κάποια γεύση τη ζωή σου, ποια θα ήταν αυτή; Εκτός αν θες ποικιλία.
Ποικιλία, ουζάκι και θέα τη θάλασσα.
Τι έχει να ζηλέψει η ελληνική γαστρονομία από το εξωτερικό;
Μόνο την έκθεση. Πιστεύω πως η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άποψη ταλέντου, καινοτομίας, ποιότητας. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να βελτιωθεί κατά τη γνώμη μου, είναι η εικόνα μας ως γαστρονομικός προορισμός.
Τι θα συμβούλευες κάποιον που επιθυμεί να ακολουθήσει τα βήματα σου;
Καταρχήν, ταξιδεύουν πολύ, να είναι περίεργοι για τον κόσμο γύρω τους και το άγνωστο. Δεύτερον, θα περάσω τη συμβουλή που μου έδωσαν κι εμένα: μην κοιτάς το ρολόι. Τα όμορφα πράγματα θέλουν καιρό, προσπάθεια και μεράκι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπάρχει τελικά κάποια «μυστική» συνταγή;
Η μυστική συνταγή είναι το νόστιμο.
Τα επόμενα σου βήματα και στόχοι;
Θα πω μόνο πως είμαι αυθόρμητος άνθρωπος, λειτουργώ με το ένστικτό μου οπότε για τα βήματα δε θα σου μιλήσω. Παρόλα αυτά, νέος μου στόχος είναι ο αστροναύτης να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο (και ναι, μιλάνε για το νέο κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο, όπου εδώ μπορείς να κάνεις ένα κλικ και να μάθεις περισσότερα.