Όταν επισκέπτεσαι ένα νέο τόπο θες να μάθεις τα πάντα γι’ αυτόν. Την ιστορία, την κουλτούρα και την αισθητική του. Γι’ αυτό υπάρχουν τα Μουσεία. Για να διαφυλάσσουν στο πέρασμα των χρόνων τους θησαυρούς κάθε τόπου. Για να τους θυμούνται οι ντόπιοι και να τους ανακαλύπτουν οι ξένοι.

gastronomy

Η χώρα μας έχει άπειρα Μουσεία, όχι μόνο στις πόλεις, αλλά ακόμη και στα χωριά. Μουσεία τέχνης, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν θα γινόταν να λείπει όμως και ένα Μουσείο αφιερωμένο στις γεύσεις της χώρας μας. Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας είναι υπαρκτό και βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου στο Ψυρρή.

gastronomy 2 g4

Πολλοί από εσάς δεν θα το έχετε ακούσει, κάτι που είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι άνοιξε το 2013. Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι του Κράτους, και στηρίχτηκε στην εθελοντική δράση, η οποία συνεχίζει να αποτελεί τη βάση της λειτουργίας του. Παρ’ όλα αυτά έχει σπουδαίο ερευνητικό έργο το οποίο στηρίζεται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και από τοπικές οργανώσεις και συλλόγους διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

gastronomy 3

Η ξενάγηση στο χώρο γίνεται σε μικρές ομάδες από ξεναγούς στην γλώσσα των επισκεπτών. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά αντικείμενα παραγωγής, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα.

Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα, τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία.

Φωτογραφίες: https://www.facebook.com/MuseumofGreekGastronomy/photos_stream