domenico-dolce-and-stefano-gabbana-interview-backstage-spring-summer-2014-by-grazia-uk Κάθε καλοκαίρι, φοράω τα μακριά μου τα άσπρα τα αέρινα, σανδάλια και ένα σκασμό χρυσαφικά (όχι αληθινά προφανώς), και τριγυρνώ στα σοκάκια και τους δρόμους, σαν αρχαία κόρη, μέχρι και δύο χρονιές συνεχόμενες έχω ντυθεί αρχαία τις απόκριες. Και ξέρω, ότι δεν είμαι μόνη, είστε κι άλλες εκεί έξω που παριστάνεται την θεά Αφροδίτη μόλις μπει ο Ιούνιος. Σήμερα δεν θα αναλύσουμε την αρχαία ελληνική φορεσιά (έξι τάξεις στο δημοτικό αυτά μας μάθαιναν), αλλά ποια στοιχεία της έχουμε κρατήσει μέχρι σήμερα στην ντουλάπα μας.

Sandals

1 sandals Να διευκρινίσουμε, ότι άλλο τα αρχαιοελληνικά σανδάλια και άλλο τα gladiator sandals. Τα αρχαιοελληνικά είναι αρχαιοελληνικά και τα gladiator είναι αρχαιορωμαϊκά. Ξέρεις ότι το καλοκαίρι με μία βόλτα στο Μοναστηράκι έχεις λύσει το πρόβλημα για το τι θα φοράς όλο το καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό πλέον τα δερμάτινα σανδάλια είναι must. Σ’ αυτό έχει συμβάλει και το ελληνικό brand “Ancient Greek Sandals”, με τα πιο καταπληκτικά σανδάλια που έχουν αντικρίσει ποτέ τα μπιρμπιλωτά σου μάτια (τα θέλω όλα) και το καθένα έχει ελληνικό όνομα εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία. Έχουν φτάσει να πωλούνται και παγκοσμίως μέσω του net-a-porter, η συνεργασία τους με τον επίσης Έλληνα σχεδιαστή Mario Schwab γέννησε ένα παπούτσι κόλαση που ήταν ότι πιο hot για την περσινή σεζόν και έχουν λάβει ήδη παραγγελίες από την Madonna και την Gwyneth Paltrow. Και εδώ πάει το κλασσικό «αν δεν ήμασταν εμείς ακόμα ξυπόλητοι θα περπατούσαν!».

Κοσμήματα

2 Σκουλαρίκια, κολιέ, καρφίτσες, βραχιόλια, περιβραχιόνια, δαχτυλίδια, στεφάνια, διακοσμητικά για τα μαλλιά και άλλα πολλά φτιάχτηκαν πρώτα στην αρχαία Ελλάδα. Χρυσά, μπρούτζινα, ασημένια, διακοσμημένα με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους και πετράδια, δήλωναν την κοινωνική θέση και τον πλούτο. Μέχρι και σήμερα η περίοδος αυτή δεν έχει σταματήσει να εμπνέει σχεδιαστές παγκοσμίως, ενώ παρόμοιο σχέδιο κοσμημάτων θα συναντήσεις και σε άλλα style όπως το boho. Έλληνες σχεδιαστές, συνεχίζουν ακόμα την παράδοση χειροποίητων κοσμημάτων και πολλοί απ’ αυτούς έχουν καταφέρει να δείξουν και τις δουλειές τους στο εξωτερικό, όπως η συνεργασία του Ηλία Λαλαούνη με την Σοφία Κοκοσαλάκη στο Παρίσι το 2010, και πιο πρόσφατα η μοντέρνα Μαρία Πιανά.

Φορέματα

3 dress Για την ιστορία, την εισαγωγή του ελληνικού στοιχείου στην παγκόσμια μόδα τη χρωστάμε στη Madeleine Vionnet, γαλλίδα σχεδιάστρια στις αρχές του 1900. Επηρεάστηκε κυρίως από την αρχαία ελληνίδα, τα αέρινα άνετα ενδύματα με τις πτυχώσεις και ήταν εκείνη που σύστησε την τεχνική “bias cut”, δηλαδή όταν κόβεις το ύφασμα διαγώνια 45 μοίρες, ώστε να ντραπάρει, δημιουργώντας πτυχώσεις, κολακεύοντας έτσι περισσότερο το γυναικείο σώμα και τις καμπύλες του, μπαίνοντας έτσι στη λίστα με τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες του αιώνα. Λευκά ή μπεζ, με πιέτες, αέρινα, με έναν ώμο, ελαφρύ τονισμό της μέσης, διακοσμητικές πλεξίδες και χρυσές λεπτομέρειες, δεν λείπουν από καμία συλλογή μεγάλων οίκων μόδας, από καθημερινά φορέματα μέχρι πανάκριβες τουαλέτες και νυφικά. Θυμάμαι τότε που είχε βγει η ταινία «Τροία», είχα λυσσάξει με την Diane Kruger ως Ωραία Ελένη, και είχα ξαμοληθεί όλο το καλοκαίρι να βρω μακρύ άσπρο φόρεμα, λες και έψαχνα νυφικό ένα πράμα.

Μαλλιά

4 hair Το δεύτερο πράγμα που ζηλεύω σε όλες αυτές τις ταινίες που αφορούν την μυθολογία. Δεν το λες και ότι πιο γρήγορο, και επειδή 8 φορές στις 10 βιάζεσαι, σπάνια θα σε πετύχει κάποιος με τέτοια κόμμωση. Με σπαστά ατημέλητα μαλλιά, κοτσίδες, κοτσιδάκια, πλεξίδες, πλεξουδάκια, ψαροκόκαλα και όλα αυτά μαζί με hair accessories ή λουλούδια, είναι όπως θα ήθελες να ξυπνάς τις μισές μέρες του καλοκαιριού (μη σου πω και όλου του χρόνου). Τέσσερα είναι τα βήματα και απλά. Είτε λοιπόν σε λένε Αφροδίτη, είτε Αθηνά, είτε Σούλα, έχεις κι εσύ δικαίωμα να νιώσεις μια Ελληνίδα θεά,μια Καρυάτιδα βρε αδερφέ.