Έχεις ήδη μια γάτα στο σπίτι και πήρες τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήσεις άλλη μια. Όσο ενθουσιασμένη κι αν είσαι με αυτό το γεγονός, η γάτα σου δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτόν σου τον ενθουσιασμό.

Ακόμη κι αν η γάτα σου είναι ήπιος χαρακτήρας, πολύ πιθανά ενστικτωδώς, βλέποντας κάποιον καινούργιο να εισβάλει στον χώρο της, να της έρθουν πιο επιθετικές τάσεις στην επιφάνια. Από τη φύση τους δεν αρέσει στις γάτες να διαταράσσεται το περιβάλλον τους και οι συνήθειες τους και όλη η προσοχή που συγκεντρώνει το καινούργιο ζωάκι μπορεί να πυροδοτήσει ένα αίσθημα ζήλιας.

Αν δεν ανήκεις στους λίγους τυχερούς που η γνωριμία μεταξύ της υπάρχουσας και της νέας γάτας δεν είναι αγάπη με την πρώτη ματιά, παρακάτω θα βρεις ποια βήματα να ακολουθήσεις για να εξομαλύνεις την κατάσταση.

1. Προετοίμασε το σπίτι σου

Αρχικά πριν γυρίσεις με το νέο γατάκι φέρε κάποιο παιχνίδι του ή κάποια κουβέρτα του κι άφησε τα στον χώρο. Ζητούμενο είναι η γάτα σου να έρθει σε επαφή με τη νέα μυρωδιά έτσι ώστε όταν γνωριστούν από κοντά να της φανεί πιο οικεία. Μετέπειτα, διάλεξε ένα δωμάτιο να φιλοξενήσει το γατάκι για τις πρώτες μέρες κι ετοίμασε το με τα απαραίτητα, φαγητό, νερό, τη δική της άμμο, παιχνίδια κι ένα κρεβατάκι για να έχει κι αυτό όσο χρόνο χρειαστεί.

2. Δώσε τους χρόνο να μάθουν η μια τη μυρωδιά της άλλης

Την ημέρα που θα φέρεις το γατάκι σπίτι, κράτα κάπου ξεχωριστά τη γάτα σου με τα αγαπημένα της πράγματα. Άσε το γατάκι να κάνει μερικές βόλτες, να επεξεργαστεί και να ανακαλύψει το νέο του χώρο, να αρχίσει να προσαρμόζεται και οδήγησε το στο μέρος που του έχεις ετοιμάσει. Τότε μόνο, άσε τη γάτα σου να περιηγηθεί παντού και να μυρίσει το γατάκι πάνω σου. Καθ’ όλη τη διαδικασία, επιβράβευσε την με λιχουδιές για να συνδέσει τη νέα μυρωδιά με κάτι καλό, που την ευχαριστεί.

Σταδιακά, φέρνε τα σε όλο και μεγαλύτερη επαφή μέσω της όσφρησης, ανταλλάσσοντας τα κρεβάτια τους και τα μπολ του φαγητού τους. Τέλος επέτρεψε τους να ανακαλύψουν το καθένα τον χώρο του άλλου χωρίς όμως να συναντηθούν.

3. Η στιγμή της γνωριμίας

Αυτό είναι από τα πιο σημαντικά βήματα οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η καλύτερη στιγμή είναι αυτή που τα ταΐζεις μιας και η επιθυμία για το φαγητό υπερκαλύπτει οποιονδήποτε άλλο περισπασμό. Είναι φυσικό να υπάρξει κάποιος γατοκαυγάς για τη μεταξύ τους κυριαρχία. Οπότε καλό είναι να έχεις μια κουβέρτα πρόχειρη μήπως και χρειαστεί να χωρίσεις τις δύο γάτες. Αν όμως έχεις ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, λογικά οι γάτες σου θα είναι σε θέση να συνυπάρξουν για λίγη ώρα χωρίς μεγάλες φασαρίες.

4. Μην κάνεις διακρίσεις

Μόλις τελειώσουν το πρώτο τους κοινό γεύμα, χώρισε και τις μέχρι το επόμενο και λίγο λίγο αύξησε τη συχνότητα των επαφών τους. Όταν είναι μαζί, δίνε τους λιχουδιές και φρόντισε να τους αφιερώνεις τον ίδιο χρόνο για να τους δημιουργηθούν θετικοί συσχετισμοί αλλά και για να μην θεωρήσουν πως ευνοείς κάποια από τις δύο γάτες περισσότερο.

Καταλαβαίνουμε πως όταν υποδέχεσαι ένα καινούργιο γατάκι, που είναι μωρό, που είναι χαριτωμένο, που θέλει αγάπες και χάδια μπορείς πολύ εύκολα να παρασυρθείς και να του δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή. Κάνε όμως υπομονή, μοίρασε ίσα τον χρόνο και την αγάπη σου και δώσε στην παλιά και στην καινούργια σου γάτα τον χρόνο να γνωριστούν και να νιώσουν πως καμία δεν απειλείται. Και περισσότερη αγάπη θα εισπράξεις από μέρους τους και θα διασφαλίσεις μια πιο γαλήνια ζωή για όλους σας.

featured photo: Pexels.com/@francesco-ungaro