Η @mothercook φτιάχνει τέσσερις στρώσεις από τέσσερα διαφορετικά λαχανικά διαχωρισμένες από ένα μείγμα τυριών και μυρωδικών οι οποίες αργοψήνονται μέχρι να λιώνουν στο πιρούνι και στο στόμα! Υπάρχει όμως και η τραγανή κρούστα παρμεζάνας στην κορυφή για την έκπληξη και την εναλλαγή στην υφή.

Το πιάτο της είναι εμπνευσμένο από το καλοκαιρινό χανιώτικο μπουρέκι, όπου έχω αντικαταστήσει το κολοκύθι με άλλα πιο χειμερινά λαχανικά. Ετοίμασέ το με φέτα ή μυζήθρα, ούτως ή άλλως θα σε ενθουσιάσει!

Υλικά για 2-3 μερίδες

Μείγμα τυριών:

100 γρ φέτα θρυμματισμένη

30-40 γρ τυρί κρέμα

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κλωνάρια φρεσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

10 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 γεμάτο κουτάλι της σούπας αλεύρι (30 γρ)

200 ml γάλα επιλογής σου

Λαχανικά:

1 παντζάρι σε λεπτές φέτες

200 γρ κολοκύθα κομμένη στα τέσσερα και έπειτα λεπτές φέτες

1 γλυκοπατάτα σε λεπτές φέτες

2 μέτριες πατάτες σε λεπτές φέτες

Έξτρα:

παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη

ελαιόλαδο

αλάτι

Πώς θα το φτιάξεις:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά στο μαντολίνο (ή με το χέρι). Βάζουμε σε νερό, ξεχωριστά μπολάκια, και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα τυριών.

Σε ένα πυρέξ (21×21) βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις φέτες παντζαριού. Αλατίζουμε (ελαφρώς) και περιχύνουμε 4-5 κουταλιές από το μείγμα τυριών. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί όλη την επιφάνεια.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα στρώματα. Όταν προσθέσουμε και τις πατάτες, πιέζουμε να πάρουν όλα θέση και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα που έχει απομείνει. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα τυρί, τριμμένο πιο χοντρό.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 210°C για 2 ώρες περίπου. Όταν περάσει η μία ώρα, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για την υπόλοιπη ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 20-30′ να μείνει για να κόβεται όμορφα και να μπορούμε να το απολαύσουμε στη σωστή θερμοκρασία.