Η millenial κουλτούρα είναι απόλυτα επικεντρωμένη στην ενθάρρυνση των γυναικών, ώστε να φτάσουν όσο ψηλότερα μπορούν και να δουλέψουν πιο σκληρά για να κατακτήσουν τους στόχους τους. Έτσι, το «όνειρο» να γίνεις ένα girlboss με τη δική του εταιρεία καθίσταται τώρα πιο εφικτό από ποτέ.

Girlbosses. Όλοι τα γνωρίζουμε, όλοι τα αγαπάμε και είτε κρυφά είτε φανερά θέλουμε να είμαστε σαν κι αυτά. Για κάποιους η συγκεκριμένη στάση θεωρείται τρόπος ζωής, ενώ για άλλους ένα hashtag που χρησιμοποιούν στα stories στα social media για να περιγράψουν με μια μόνο λέξη τις εξουθενωτικές μέρες στο γραφείο.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που κανένας δεν σου λέει σχετικά με την επιχειρηματικότητα και με την εξέλιξη σε μια τέτοια εκδοχή του εαυτού σου. Παρακάτω σου παραθέτουμε πέντε πράγματα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις το “αφεντικό” του εαυτού σου και ίσως να μην σου πει κανείς.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου και τη δουλειά σου με τους άλλους και τη δική τους δουλειά

Don’t compare your hustle to their highlight reel”

Τα λόγια προέρχονται από ένα αυθεντικό Girlboss, τη Sophia Amoruso, ιδρύτρια του Nasty Gal και συγγραφέα του «Girlboss». Εάν θες να σου πω τη γνώμη μου, θεωρώ πως δεν έχει ειπωθεί κάτι πιο ρεαλιστικό από αυτό.

Ενώ υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί επίσης να είναι μια συνεχής πηγή σύγκρισης όσον αφορά το χτίσιμο μιας επιχείρησης. Σε έναν κόσμο που λειτουργεί με έμπνευση από το Instagram και το Pinteres όλοι επιδιώκουμε εικόνες που αντανακλούν την ομορφιά του τι πουλάμε, τι κάνουμε και ποιοι είμαστε. Όμως οι όμορφες εικόνες δεν συμβαίνουν από μόνες τους και εύκολα.

Αυτή η εικόνα ενός φωτεινού γραφείου που βλέπεις στο Instagram; Στοιχηματίζω ότι τις υπόλοιπες ώρες εκεί υπάρχουν χαρτιά διάσπαρτα φλιτζάνια καφέ και μια εργαζόμενη που δίνει όλη της την ενέργεια στα οικονομικά του επόμενου μήνα παρά στην τελειότητα του γραφείου.

Θα φτάσεις εκεί. Θα έχεις στιγμές και ένδοξες μέρες όταν η επιχείρησή σου αποδίδει κι όταν το feed μοιάζει βγαλμένο από το Kinkfolk. Και θα έχετε μέρες γεμάτες με τόση φασαρία, τόσο χάος, τόσο ατέλεια, που θα αναρωτιέσαι αν όλο αυτό αξίζει τον κόπο. Ειδοποίηση Spoiler: Αξίζει.

Είναι εντάξει να σε ζορίζουν οι δυσκολίες

Έχεις πάει ποτέ σε πάρτι όπου αισθάνεσαι ότι το μόνο που θα σε ρωτήσουν θα είναι: “Πώς πηγαίνεις με το νέο project;” και η αρχική αντίδρασή σου θα είναι να μιλήσεις με ενθουσιασμό για το πόσο υπέροχα τα πας ενώ στην πραγματικότητα το project έχει άπειρες δυσκολίες; Καλώς ήλθες στη ζωή ως κορίτσι αφεντικό.

Είναι εντάξει να μην μπορείς να μοιραστείς τις δυσκολίες σου με όλους και είναι εντάξει να σε στεναχωρεί αυτό. Η συμβουλή είναι να προχωράς κάθε μέρα παρακάτω ξεπερνώντας τα εμπόδια και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για αυτό. Το να βλέπεις μόνο τις δυσκολίες δεν θα σε βοηθήσει ουσιαστικά.

Πες HELL YES σε εκείνους που σου είπαν ΝΑΙ στην αρχή σου

Όταν είσαι επιχειρηματίας θα πρέπει να συνηθίσεις να ακούς και να αποδέχεσαι τη λέξη «όχι». Οι καταναλωτές θα το δηλώσουν επανειλημμένα ακόμα κι αν μερικές φορές δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις. Αυτές τις μέρες η αμφιβολία θα σε ταλανίζει, θα σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί είπες στον εαυτό σου ότι θα μπορούσες να στηρίξεις μια επιχείρηση. Αλλά αυτές θα είναι επίσης οι στιγμές που μπορείς να εμπιστευτείς εκείνους που σε υποστήριξαν αρχικά. Γιατί η ομάδα που πιστεύει δεν ιδέα πριν την επιτυχία της ποτέ δεν μπορεί να αποτύχει.

Ο αγώνας είναι δύσκολος

Πριν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου καθόρισε τους στόχους σου. Αυτοί μπορεί να είναι από οικονομικής φύσης έως τους followers στα κοινωνικά μέσα. Να προχωράς από τη μία πρόκληση στην επόμενη και να θυμάσαι να αφιερώνεις χρόνο για να γιορτάζεις αυτές τις νίκες. Σ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι με κάθε επιτυχία έρχεται μαζί και μια νέα πρόκληση και ένα νέο πράγμα που ίσως να μην έχεις ιδέα πώς να το κάνεις. Το να έχεις δική σου επιχείρηση είναι ένας δύσκολος και συνεχόμενος αγώνας με νίκες και ήττες. Αυτό ίσως να είναι και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου κάθε μέρα που θα ξεκλειδώνεις το γραφείο σου.

Μην ξεχνάς πως τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσετε από το να κυνηγήσεις τα όνειρα σου και να πετύχετε τους στόχους σου. Επένδυσε στον εαυτό σου και δούλεψε σκληρά για όλα αυτά που θες να πετύχεις.

featured photo: Twenty20.com/JulieK