Στα 41 του ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι πλέον μπαμπάς και η ζωή του έχει αλλάξει, αλλά δεν βλέπει τις αλλαγές με κακό μάτι. Άλλωστε όπως λέει: «Τα 40 είναι σαν ένα μεταπτυχιακό. Έχεις πάρει το πτυχίο, αλλά πλέον έχεις και εμπειρία στον τομέα». Ο κωμικός που οι περισσότεροι έμαθαν και αγάπησαν μέσα από την μικρή οθόνη, στα Σφηνάκια, δεν διστάζει να μοιραστεί τα… μυστικά του για το stand up, γιατί δεν πιστεύει ότι είναι μυστικά. Λίγο πριν φύγει για Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Χατζηπαύλου ξέκλεψε λίγο χρόνο για να κάνουμε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, On και Off the record.

Κάνεις πολλά ταξίδια χάρη στη δουλειά σου, κάνεις ταξίδια και για προσωπική ψυχαγωγία, είναι κάτι που ευχαριστιέσαι;

«Κάνω τόσα ταξίδια με τη δουλειά μου που δεν μου λείπει καθόλου να ταξιδέψω για προσωπική ευχαρίστηση. Ενώ μου αρέσει η ιδέα του να είσαι σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ, τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα, δεν μου αρέσει καθόλου η διαδρομή. Εκτός και αν είναι με αεροπλάνο, σε κάθε άλλη περίπτωση σκυλοβαριέμαι την διαδρομή. Γενικά μου αρέσει να επισκέπτομαι μέρη, αν μπορούσα να πάταγα ένα κουμπί και να βρίσκομαι στο ξενοδοχείο, θα ήταν το καλύτερο. Για μένα ισχύει το αντίθετο, δεν έχει αξία το ταξίδι αλλά ο προορισμός!»

Πόσο διαφορετική είναι η παράσταση σου ανά την Ελλάδα; Προσαρμόζεις τα αστεία σου ανάλογα με την περιοχή;

«Η παράσταση δεν αλλάζει, αλλά αυτό που μου αρέσει είναι να μαζεύω νέα πράγματα για την κάθε πόλη. Έτσι αν μπορώ η εισαγωγή μου όταν ανεβαίνω στην σκηνή να περιλαμβάνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικού χαρακτήρα. Καμιά φορά αν έχω χρόνο μ’ αρέσει να παίρνω τοπικές εφημερίδες να τις διαβάζω και να σημειώνω διάφορα περίεργα. Οι εφημερίδες κάθε περιοχής είναι καταπληκτικές. Έχουν ορισμένες ειδήσεις που είναι απίστευτες και μου αρέσει να τα λέω στην σκηνή.»

Σε βλέπουμε σε μια διαφορετική παράσταση με τον Δημήτρη Δημόπουλο και τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, πως είναι να βρίσκεστε και οι τρεις στην σκηνή;

Είχα πάρα πολλά χρόνια να κάνω μια σειρά παραστάσεων και με άλλους κωμικούς μαζί, και μ’ αρέσει που μοιράζομαι τον χρόνο πάνω στη σκηνή. Από την μια είναι κάτι που δεν είχα ξανακάνει, να δοκιμάζω κείμενα. Και είναι γλυκές και συναισθηματικές παραστάσεις επειδή είμαστε όλοι σε μια ευαίσθητη φάση, να δοκιμάζουμε καινούργια κείμενα. Και από την άλλη είναι πολύ ωραίο αυτό το παιχνίδι με τον κόσμο, που έρχονται να δουν κάτι που φτιάχνεται εκείνη την ώρα, σιγά – σιγά. Δηλαδή κάθε Δευτέρα δοκιμάζουμε διαφορετικό υλικό.

Το χειμώνα θα σε δούμε στην παράσταση Stand Up Comedy SpecialΠώς πήρες την απόφαση να κάνεις μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά;

«Καταρχάς επειδή δεν υπάρχει παιδική κωμωδία, τουλάχιστον στον βαθμό που κατά την γνώμη μου θα έπρεπε. Είναι κάτι που είχα δει να υπάρχει σαν θεσμός στο εξωτερικό, ειδικά στην Αγγλία, οπότε το μελέτησα, το παρακολούθησα και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε από ένα σημείο και μετά πάντα θες και μια πρόκληση, μου αρέσει να φτιάχνω καινούργια πράγματα, και αυτό ήταν κάτι πολύ δύσκολο και περίπλοκο. Η αφορμή βέβαια ήταν κυρίως το ότι έγινα μπαμπάς. Ήθελα να το παιδί μου να μπορεί να έρθει να με δει στο θέατρο πολύ νωρίτερα. Στα 5, στα 6 του να μπορεί να έρθει και να δει, τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς.»

Τα παιδιά είναι πιο δύσκολο κοινό από τους ενήλικους;

«Η παιδική παράσταση είναι talor made, κάτι που το έφτιαξα εξ αρχής για αυτό το κοινό. Είναι προσαρμοσμένη ειδικά για να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και να ευχαριστιούνται και οι γονείς στην αίθουσα. Οπότε δεν μπορώ να το διαχωρίσω ή να το συγκρίνω.»

Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση από τότε που ήσουν εσύ παιδί;

«Νομίζω μια ωραία ανάμνηση είναι όταν ήμουν στην έκτη δημοτικού. Άκουσα τους Beatles για πρώτη φορά στην τηλεόραση και ρωτούσα τους γονείς μου ποιοι είναι. Εκεί ξεκίνησε η σχέση μου με την μουσική ως ακροατής ενεργός, όχι το ‘ακούω ότι παίζει το ραδιόφωνο’.

Πότε αποφάσισες ότι θες να ασχοληθείς με το stand up και την κωμωδία. Υπάρχει μια «πρώτη φορά» που είπες ‘αυτό είναι’;

«Πριν από 10-11 χρόνια ήταν. Αλλά δεν ήταν μια στιγμή, δεν είναι ένα γεγονός που έγινε κάποια στιγμή και τέλος. Ήταν μια διαδικασία χρόνων απλά στην αρχή δεν το καταλάβαινα όταν γίνεται. Κάτι αρχίζει σιγά – σιγά και σε οδηγεί στο να μεθοδεύσεις εσύ τα πράγματα και να πας στο stand up ή σε ότι άλλο είναι αυτό που θες να κάνεις. Για μένα ξεκίνησε από την ανάγκη που είχα να κάνω κωμωδία. »

Η έμπνευση από πού έρχεται;

«Είναι η καθημερινότητα μου, αυτά που ζω εγώ και όλα αυτά που υπάρχουν γύρω μου, με τον τρόπο που τα βιώνω εγώ. Με το τι οξύτητα θα μιλήσω για το κάθε ένα, έχει να κάνει με το τι είδους κωμωδία θέλω να παράξω, αλλά γενικότερα το πεδίο από το οποίο θα αντλήσω υλικό, όπως και όλοι οι κωμικοί, είναι η προσωπική μου επικαιρότητα. »

Απολαμβάνεις το stand up και από την πλευρά του θεατή;

Ναι! Αν και δεν είμαι θεατής. Είναι δύσκολο να είμαι θεατής γιατί όταν βλέπω μια παράσταση, εγώ βλέπω τις λεπτομέρειες και το αναλύω. Δεν το βλέπω πραγματικό από έξω, αλλά ναι υπάρχουν πολλές φορές που λέω, αν θέλω να βγω, θα πάω να δω μια παράσταση stand up.

Ετοιμάζεσαι και για ένα νέο project με τον Angelo Tsarouchas. Εκείνος στην Αμερική, εσύ εδώ, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Ο συνδετικός κρίκος είναι ο Ιάσονας Καλδής. Με είχε πάρει κάποια στιγμή τηλέφωνο για κάτι άσχετο και έτσι έμαθα εγώ πως ο Angelo Tsarouchas θα ερχόταν στην Ελλάδα και πως θα υπήρχε ένα μικρό κενό. Και λέω ‘δεν του το λες να κάνουμε 4-5 παραστάσεις μαζί’ και συμφώνησε! Είναι από αυτά που λες, μου ήρθε εκείνη την στιγμή πάνω στην συζήτηση. Ο Tsarouchas είναι ένας κωμικός διεθνούς φήμης και έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι ένας από εμάς, ελληνικής καταγωγής, γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, αλλά έχει πλάκα να βλέπεις πώς βλέπει την κατάσταση ένας άνθρωπος που διατηρεί κάποια απόσταση, που είναι πιο μακριά. »

*Τον απολαυστικό Γιώργο Χατζηπαύλου φέτος τον χειμώνα μπορεί κανείς να τον βρει στο NEW MATERIAL NIGHT με τον Δ. Δημόπουλο και τον Δ. Χριστοφορίδη. Με τον Angelo Tsarouchas σε περιοδεία 2-5 Νοεμβρίου και λίγο αργότερα με χριστουγεννιάτικη διάθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Comedy club για παιδιά Xmas Special!

featured photo: Chris Cotton Art