Μετρά αισίως 14 χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη του κουρέα. Ίσως και ο ίδιος να μην είχε φανταστεί ποτέ την συνέχεια, όταν στα 17 του, και εν μέσω πανελληνίων, έπιανε για πρώτη φορά ψαλίδι στο κουρείο του πατέρα του και από τότε δεν το άφησε. Ο λόγος για τον Γιώργο Τζελαϊδή. Τον ανεπίσημα γνωστό και ως “Εθνικό” μας κουρέα, αφού είναι αυτός στον οποίο εμπιστεύονται το κεφάλι τους οι περισσότεροι από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας.

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν ο Παναγιώτης Ταχτσίδης είδε την δουλειά του Γιώργου στο κεφάλι φίλου του και τον εμπιστεύτηκε. Και σιγά σιγά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Καρνέζης, Κονέ, Μήτρογλου, Σταφυλίδης, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος. 

unnamed-14

Η φανέλα της Εθνικής με το Νο 77  -το τυχερό του νούμερο- που ταξίδεψε στα γήπεδα της Βραζιλίας για το Μουντιάλ του ’14 και μια βιτρίνα με τα παλιά εργαλεία από το ξεκίνημα του πατέρα του,  κοσμούν τους τοίχους στο κουρείο του στην Ηλιούπολη. Εδώ, στον χώρο του, τον συναντήσαμε για μια κουβέντα που τα είχε όλα, μπάλα, ψαλίδια, μόδα!

Από τις πρώτες κουβέντες καταλαβαίνεις ότι ο Γιώργος Τζελαϊδής είναι από τα παιδιά εκείνα που αγαπούν πραγματικά τη δουλειά τους, και που με έναν ανεξήγητο τρόπο υπηρετούν με τον πιο σύγχρονο τρόπο κάτι τόσο ρετρό, όπως είναι η τέχνη του κουρέα.Όταν κουρεύω ξεχνιέμαι, αφοσιώνομαι. Υπάρχει μόνο η φαντασία μου και ο στόχος για ένα ωραίο αποτέλεσμα

Φοίτησε στην σχολή κομμωτικής Αμάραντος αλλά ουσιαστικά την τέχνη την έμαθε από τον πατέρα του, τον οποίο αναγνωρίζει σαν πηγή έμπνευσής του. “Αυτό που είμαι το χρωστάω στον πατέρα μου. Και αυτό που κάνω είναι να συνεχίζω την δουλειά του, να κρατάω την τέχνη των παλιών ζωντανή” θα πει. Μέσα από αυτόν έμαθε τι είναι κουρέας, πως είναι μια σχέση πρώτα από όλα εμπιστοσύνης, ενώ σε όλη του τη ζωή ακολουθεί την συμβουλή του “Αυτό που κάνεις να το αγαπάς και να το υπηρετείς σωστά, και δεν θα χαθείς

Για το αν αυτό το επάγγελμα ήταν αυτό που πάντα ήθελε να κάνει: “Πολλές φορές λέω ότι δεν διάλεξα εγώ αυτό το επάγγελμα, αλλά το επάγγελμα διάλεξε εμένα. Μεγάλωσα από έναν κουρέα, μέσα σε ένα κουρείο, ψαλίδια και αντρικά κουρέματα ήταν οι εικόνες μου. Ήταν μέσα μου, ήταν η φυσική εξέλιξη. Όσο περνάει ο καιρός μου αρέσει όλο και πιο πολύ” , απαντάει αφοπλιστικά. 

Παραδέχεται ότι οι κουρείς είχαν χαθεί για κάποια χρόνια και δεν μπορεί παρά να χαίρεται που τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει τα μπαρμπέρικα έστω και σαν “μόδα” , που ο άντρας κατάλαβε ότι αυτός είναι ο χώρος του και που όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με το αντρικό κούρεμα. “Δεν το βλέπω ανταγωνιστικά. Ο καθένας έχει το στυλ του και την προσωπικότητά του. Αρκεί να κρατάμε την ποιότητα και την τέχνη σωστή” , λέει. 

Ο Γιώργος αγαπάει τα εκκεντρικά κουρέματα -ίσως για αυτό και το αγαπημένο του κούρεμα να είναι του Σταφυλίδη- και προσπαθεί όσο μπορεί να βάζει την προσωπική του πινελιά σε κάθε κούρεμα. Είναι υπέρ των αλλαγών και του διαφορετικού αρκεί να προσαρμόζεται ιδανικά στον τύπο του καθενός. “Όλα πάνε σε όλους αρκεί να το προσαρμόσεις σε αυτούς και στον χαρακτήρα τους” , μας λέει και συνεχίζει “Μου αρέσουν να κάνουν τρέλες. Η βάση πάντα είναι το κλασικό και από εκεί ξεκινάνε όλα. Μου αρέσει να κάνω δοκιμές, αλλαγές, νέες μόδες ή να αλλάζω λίγο τις ήδη υπάρχουσες βάζοντας την δική μου σφραγίδα” Ενώ ομολογεί ότι πια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών και έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει με τα κουρέματά τους.

unnamed-15
Εδώ, τα αγόρια Τζαβέλλας και Ταχτσίδης φωτογραφήθηκαν για χάρη μας.

Τον ρωτήσαμε για τους ποδοσφαιριστές που θα ήθελε να κουρέψει: ” Τον Τότι, Ρούνεϊ σίγουρα γιατί είμαι Μάντσεστερ, Ιμπραίμοβιτς και τον Μπέκαμ. Παιδικό όνειρο αυτό. Από τον Μπέκαμ ξεκίνησε όλο αυτό, αυτός έδειξε το δρόμο και πλέον οι παίκτες ασχολούνται με την εμφάνισή τους, τα μαλλιά τους” 

Του αρέσει που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ ο κόσμος ασχολείται με το κούρεμά του και θεωρεί ότι με το ίντερνετ υπάρχει γρήγορη εξέλιξη, πολλές ιδέες, μόδες που ανακυκλώνονται και παλιές  γραμμές που ανανεώνονται μέσα από τις οποίες εξελίσσει και ο κάθε κουρέας την τέχνη του. 

 Η κουβέντα φτάνει και πάλι στην Εθνική, στο καλό ξεκίνημα και στο αν θα καταφέρει να βρίσκεται στο Μουντιάλ της Ρωσίας. “Έχουν περάσει ήδη τα παιδιά…! Δεν είναι απλά ομάδα είναι οικογένεια. Είναι η παλιά Εθνική! ” απαντάει. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το ωραίο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους παίκτες πριν αλλά και μετά τους αγώνες. 

Τρέφει μεγάλο θαυμασμό για την ομάδα του 2004 και χαρακτηρίζει τον Γιώργο Καραγκούνη, τον οποίο και έχει κουρέψει, ως ηγέτη. 

Για τους παίκτες της σημερινής Εθνικής πιστεύει ότι είναι όλοι τους πολύ δυνατοί χαρακτήρες που θυσίασαν πολλά και κέρδισαν τον εαυτό τους για να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα. Δεν του αρέσει η ευκολία με την οποία ο κόσμος τη μία στιγμή μπορεί να αποθεώνει την Εθνική ομάδα και την αμέσως επόμενη να την απαξιώνει. Ενώ πιστεύει ότι όλα θα ήταν καλύτερα εάν ο κόσμος στήριζε αυτή την ομάδα, κυρίως στα δύσκολα.

 Στα 31 του και λίγο πριν γίνει μπαμπάς για δεύτερη φορά δηλώνει ότι η λέξη “χαζομπαμπάς” είναι πολύ λίγη για να περιγράψει την κατάστασή του. ” Ό, τι ελεύθερο χρόνο έχω τον αφιερώνω στο παιδί. Σου γεμίζει τον χρόνο, την ψυχή περισσότερο από οτιδήποτε, δεν θες κάτι άλλο“.

• Το κούρεμα του Κώστα Μήτρογλου  στο Μουντιάλ του ’14 αναδείχτηκε από το επίσημο σάιτ της FIFA ως ένα από τα καλύτερα κουρέματα της διοργάνωσης. 

• Ήταν κριτής στο 2ο Greek Barber Festival της Hairproof. 

• Παρακολουθεί φανατικά το πρωτάθλημα της Premier league. 

• Συχνά πυκνά θα τον βρεις στο εξωτερικό να κουρεύει και εκεί ξένους παίκτες! 

• Πριν κάνει οικογένεια είχε πολλά χόμπι, όπως snowboard, ελεύθερες πτώσεις και ποδόσφαιρο. 

 • Είναι ο πρώτος κουρέας που ακολούθησε την Εθνική μας ομάδα σε επίσημες διοργανώσεις. 

Θα τον βρεις Κωνσταντίνου Καραμανλή 7, στην Ηλιούπολη, στο Κουρείο Τζελαϊδής, με παράδοση από το 1970 και εδώ: facebook.