Η πανδημία αποτέλεσε μια επώδυνη διαδρομή για όλους μας και συχνά βρίσκαμε τους εαυτούς μας καθισμένους στον καναπέ, να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας σειρές και ταινίες στο Netflix, ενώ αισθανόμασταν την απομόνωση.

Παρόλο, όμως, που πολλοί από εμάς γεμίσαμε την καθημερινότητα μας με επαγγελματικές υποχρεώσεις και καθημερινές προπονήσεις με βίντεο από το YouTube η ανθρώπινη επαφή δεν έπαψε να μας λείπει.

Ωστόσο, μήπως η μοναξιά μας έκανε τελικά περισσότερο δημιουργικούς από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής μας;

Μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Communications κατέδειξε ότι, αν και τα ανθρώπινα όντα είναι “εξαιρετικά κοινωνικά ζώα” που ευδοκιμούν από την κοινωνική αλληλεπίδραση, υπάρχει μια επιστημονική σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της δημιουργικότητας. Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε πως η μοναξιά μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει ειδικές δομές, στα μέρη εκείνα που σχετίζονται με τη φαντασία μας.

Οι μοναχικοί άνθρωποι, επομένως, είναι πιο πιθανό να είναι περισσότερο δημιουργικοί, καθώς επικεντρώνονται στις προσωπικές τους σκέψεις, θέτοντας αξιόλογους στόχους για το μέλλον και εστιάζοντας στον εαυτό τους. Η μελέτη προσθέτει, επίσης, πως τα άτομα που αποσυνδέονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον έχουν αυξημένη φαντασία, επαναφέρουν στο μυαλό τους ευχάριστες ή ακόμα και δυσάρεστες αναμνήσεις και συνομιλούν μέχρι και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Όταν, λοιπόν, βρίσκεσαι μόνος, είσαι διατεθειμένος να ακούσεις την προσωπική σου εσωτερική φωνή και με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος σου αρχίζει να αναπτύσσει τις δικές του δομές.

Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, οι οποίοι άφησαν το δικό τους στίγμα στον τομέα τους, ήταν περισσότερο εσωστρεφείς και μοναχικοί, όπως για παράδειγμα ο Vincent Van Gogh.

Κλείνοντας, αξίζει να επικεντρωθούμε στα θετικά στοιχεία της μοναξιάς και όχι μόνο στα αρνητικά, καθώς από όσο φαίνεται έχει κι αυτή τα πλεονεκτήματα της. Εντούτοις, η δημιουργικότητα δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνδέεται με τον χώρο των τεχνών, όπως λόγου χάρη με τη ζωγραφική, αλλά ακόμα και με τα μελλοντικά σου σχέδια, με τη γραφή ή με τη σύνδεση σου με το φυσικό περιβάλλον.

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, τον χρόνο που μας δίνεται ωφέλιμα, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα από αυτή τη δοκιμασία και να ανακαλύψουμε τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μας.

featured photo: @hakimihaslan