Μερικές γυναίκες ηθοποιοί θέλησαν να αποδείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καλό και πίσω από τις κάμερες. Σαν μία απάντηση σε κριτικές που έχουν δεχθεί κατά καιρούς για το ότι είναι “γλάστρες” ή επειδή πολλές φορές ο μισθός τους είναι χαμηλότερος από αυτόν των ανδρών συμπρωταγωνιστών τους. Κάπως έτσι υποστήριξαν η μία την άλλη ακόμα και χωρίς να το κάνουν συνειδητά. Τώρα, ολοένα και περισσότερες είναι εκείνες που δοκιμάζουν την τύχη τους πίσω από τις κάμερες και -προς έκπληξη των ανδρών- πετυχαίνουν. Άλλες έκαναν μία μόνο προσπάθεια μένοντας πιστές στην υποκριτική και άλλες ξεκίνησαν πιο συστηματικά.

Greta Gerwig

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
hollywoodreporter.com

Όσοι την είδαν πρώτη φορά στο Frances Ha κατάλαβαν ότι η Greta Gerwig είχε βρει την κλίση της κι έπρεπε να την κυνηγήσει. Γι’αυτό συνέχισε την καριέρα της με μερικές ιστορίες που επικεντρώνονταν σε γυναίκες. Θέλησε, όμως, να πει και μία δική της ιστορία όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Έτσι, γεννήθηκε η Lady Bird το 2017 που κατάφερε να συγκεντρώσει 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Μετά ήρθε το Little Women και πειστήκαμε όλοι ότι η Saoirse Ronan είναι πλέον η μούσα της. Πάντα παρέα με τον Timothée Chalamet.

Olivia Wilde

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
screenrant.com

H Olivia Wilde δούλεψε με πολλούς καλούς σκηνοθέτες πριν καταφέρει να βρει τη δική της φωνή στο χώρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Spike Jonze και Martin Scorsese. Όταν θέλησε να έχει στα χέρια της τα ηνία μιας δικής της ιστορίας, προέκυψε το Booksmart, μια ταινία-ωδή στην περιπλοκότητα και την ομορφιά της γυναικείας, εφηβικής φιλίας. Κι αφού, λοιπόν, αυτό πέτυχε, τώρα περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο εγχείρημα της με τίτλο Don’t Worry, Darling. Εκεί όχι μόνο θα σκηνοθετεί, αλλά και θα συμπρωταγωνιστεί παρέα με τις Dakota Johnson και Florence Pugh.

Jodie Foster

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
screencrush.com

Μπορεί το highlight στην καριέρα της Jodie Foster να ήταν η ‘Σιωπή των Αμνών’, η ίδια όμως αρκετές φορές δοκίμασε και τη σκηνοθεσία. Μπορεί οι ταινίες που σκηνοθέτησε να μην είναι τόσο γνωστές, αυτό όμως δεν ισχύει και για τις σειρές. Πληροφοριακά, έχει σκηνοθετήσει επεισόδια στις σειρές House of Cards, Orange is the New Black, Black Mirror και Tales from the Loop. Βλέπεις κάποιο μοτίβο; Ναι, κι εμείς.

Brie Larson

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
vulture.com

Αφού η Brie Larson ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη σκηνοθεσία δύο ταινιών μικρού μήκους, το 2017 μάς χάρισε το Unicorn Store, την πιο πολύχρωμη ανεξάρτητη παραγωγή που ξέρουμε. Με την ταινία αυτή δεν είχε ιδιαίτερες βλέψεις για την καταξίωσή της ως σκηνοθέτιδα. Πολύ περισσότερο ήθελε να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι στη σχετικά σύντομη εκείνη λίστα με τις γυναίκες σκηνοθέτιδες. Απλά, είπε στο μεταξύ να το διασκεδάσει και λίγο με τον Samuel L. Jackson.

Julie Delpy

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
thecreativemind.net

Για τους περισσότερους, η Julie Delpy είναι η πρωταγωνίστρια της τριλογίας Before. Αυτό που δε ξέρουν είναι ότι η ηθοποιός έχει δοκιμάσει αρκετές φορές και τις σκηνοθετικές ικανότητες σε ταινίες όπως 2 Days in Paris, 2 Days in New York ή το The Countess. Πέρυσι μάλιστα, έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία My Zoe ως μία διαζευγμένη μητέρα που προσπαθεί να προστατέψει την κόρη της με κάθε κόστος.

Angelina Jolie

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
collider.com

Όταν η Angelina Jolie αποφασίζει να καθίσει στη σκηνοθετική καρέκλα, ξέρεις τι ταινία να περιμένεις. Με εξαίρεση το By The Sea, όλες οι υπόλοιπες ταινίες που σκηνοθέτησε αγγίζουν συνήθως κάποια πτυχή της ιστορίας. Το 2007 με το In the Land of Blood and Honey μίλησε για τον πόλεμο στη Βοσνία. Δέκα χρόνια αργότερα με το First They Killed My Father μετέφερε στην μεγάλη οθόνη την ιστορία και τη δύσκολη παιδική ηλικία της Loung Ung, της ακτιβίστριας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Natalie Portman

7 γυναίκες ηθοποιοί που τα κατάφεραν εξίσου καλά και στη σκηνοθεσία
themarysue.com

Η μικρή Mathilda που μεγάλωσε κι έγινε ο Μαύρος Κύκνος που κατέκτησε το Hollywood, αποφάσισε το 2015 να δοκιμάσει και τη σκηνοθεσία. Συγκεκριμένα, έγραψε και σκηνοθέτησε το A Tale of Love and Darkness, μία ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Ισραηλινού σκηνοθέτη Amos Oz, με τίτλο Love and Darkness. Εντάξει, οι κριτικοί μπορεί να μην ενθουσιάστηκαν, η Natalie Portman όμως χειρίστηκε τη συγκεκριμένη ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

featured image: Rolling Stone