Πριν περίπου ένα χρόνο, σταμάτησα να αγοράζω ρούχα από fast fashion σειρές ρούχων αλλά και τα ανεξέλεγκτα ψώνια. Συχνά καυχιόμουν για το πόσο φθηνά αγόραζα ένα μπλουζάκια ή ένα φόρεμα. Θυμάμαι να αγοράζω διαδικτυακά και να μη σκέφτομαι καν τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που κατασκευάζουν αυτά τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας ρούχα. Λίγο πριν πάρω την απόφαση να μην ξανά ψωνίσω ρούχα fast fashion, έκανα μία βόλτα στην αγορά. Μπαίνοντας σε ένα μαγαζί έριξα μία ματιά σε ρούχα που μου άρεσαν χωρίς να ψωνίσω τίποτα. Μια βδομάδα αργότερα, όλος ο όροφος είχε αλλάξει και είχαν έρθει καινούργια ρούχα. 

Αμέσως σκέφτηκα πως κανένα από αυτά τα ρούχα δεν κατασκευάστηκαν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Πάντα με ενδιέφερε η καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων, αλλά δεν ήθελα να “δω” την αιχμαλωσία μέσα στον κόσμο της μόδας. Όσα περισσότερα μάθαινα για την εκμετάλλευση στις εργασιακές συνθήκες, τόσο περισσότερο έβλεπα και τι ρόλο έπαιζα εγώ στην fast fashion. Τέλος, πήρα συγκεκριμένες αποφάσεις, που μπορείς και εσύ να πάρεις.

Να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι συνεχώς

Μάθε ποιος έφτιαξε το ρούχο που φοράς. Άρχισε να παρατηρείς σε ποια χώρα παρασκευάστηκαν τα ρούχα. Είναι made in China ή made in Bangladesh; Αν ναι, τότε οι εργαζόμενοι δεν είχαν τις σωστές συνθήκες εργασίας. 

Με το να μάθεις την χώρα παρασκευής, μπορείς να σταματήσεις να υποστηρίζεις τις εταιρείες που συνεργάζονται με εκείνες τις χώρες. Η σελίδα Dressember θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως λειτουργεί η fast fashion. 

Να θυμάσαι ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν κρατάνε κρυφές τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Να είσαι πιο επιφυλακτική με εκείνες που τα κρατάνε κρυφά. 

Άλλαξε τον τρόπο του προσεγγίζεις το θέμα 

Μην προσπαθείς να να ακολουθείς τις τάσεις της μόδας, ακολούθησε το δικό σου στιλ. Βρες το στιλ που σου αρέσει, όχι αυτό που επικρατεί. Ποιο στιλ ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητά σου; Όταν σταματάμε να αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε να αλλάξουμε στιλ, τότε είναι που σταματάμε να κινούμαστε στον αέναο κύκλο της fast fashion. 

darlingmagazine.org

Φρόντιζε τα ρούχα σου

Επειδή η fast fashion κινείται με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να νιώθεις ότι τα ρούχα στη ντουλάπα σου είναι παλιομοδίτικα. Αυτό είναι ένα λάθος που ξεκινά από τις αντίστοιχες εταιρείες που θέλουν να σε κάνουν να αγοράζεις ασταμάτητα. Συνδύασέ τα με καινούργιους και διαφορετικούς τρόπους. Ή άλλαξέ τα. 

Μπορείς να φορέσεις ένα μπλουζάκι που έχεις εδώ και 5 χρόνια με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο και να σου αρέσει τόσο όσο όταν το αγόρασες. Μην πέφτεις στην παγίδα ότι το καινούργιο είναι πάντα καλύτερο. 

Μάθε να κάνεις οικονομία

Αντί να τρέχεις σε μαγαζιά που σου προσφέρουν μία οικονομική λύση, όταν χρειάζεσαι κάτι καινούργιο προτίμησε καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία πάντα είναι σε καλή κατάσταση. 

Επένδυσε σε κομμάτια που είναι διαχρονικά και ανθεκτικά

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις αυτό που ψάχνεις, τότε βεβαιώσου να είναι κάτι που θα κρατήσει. Μία από τις παγίδες της fast fashion είναι η χαμηλή ποιότητα στα ρούχα. Θα ξεφτίσουν και πριν καν το καταλάβεις θα πρέπει να πάρεις κάτι καινούργιο. Και θα χρειαστεί να δώσεις και παραπάνω χρήματα. Αντίθετα, κάνε μία καλή έρευνα σχετικά με το την ποιότητα των ρούχων που θα σου κρατήσουν. 

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είσαι μόνο ένα άτομο. Ξέρεις όμως πόσο μεγάλη είναι η διαφορά που κάνεις; Κάνε ένα βήμα μπροστά και βοήθησε. Δεν έχεις ιδέα πόση δύναμη κρύβει η φωνή σου, μέχρι να την χρησιμοποιήσεις. 

Πηγή: darlingmagazine.org Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Tropikelle