Αν έχεις περάσει τα 20 και κάτι, ξέρεις πολύ καλά ότι οι μέρες που ξυπνούσες περίφημα μετά από ένα ξενύχτι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γιατί όμως;

Θυμάσαι εκείνη την εποχή που ξενυχτούσες μέχρι πρωίας και την επόμενη ημέρα πήγαινες στη δουλειά σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Εκείνες τις νύχτες που προέκυπταν αυθόρμητα, δεν είχαν ανάγκη από προγραμματισμό, ούτε είχε σημασία τι έχεις να κάνεις την επόμενη ημέρα; Αν εκείνη η εποχή μοιάζει σαν ανάμνηση, λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά πράγματι είναι.

Αν βρίσκεσαι στη φάση που για να ξενυχτίσεις θέλεις να το έχεις προγραμματίσει και να γνωρίζεις προκαταβολικά ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη καθώς προσπαθείς να αναρρώσεις, δεν είναι επειδή περνάς μια φάση, αλλά επειδή μεγαλώνεις. Κι όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το hangover.

«Η εμπειρία κάθε ατόμου από το hangover είναι ατομική», εξηγεί ο δρ. Aishah Shah στο Stylist. «Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, μυϊκούς πόνους και άγχος», προσθέτει.

Όλα αυτά μπορούν σίγουρα να συμβάλλουν σε μια δύσκολη ημέρα. Γιατί, όμως, η ηλικία κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα;

Γιατί το hangover γίνεται χειρότερο καθώς μεγαλώνουμε

Αλλαγές στον ύπνο

Όση ανθεκτικότητα κι αν έχεις στο αλκοόλ, οι πιθανότητες είναι ότι, μετά από μια ξέφρενη νύχτα δεν μπορείς να κοιμηθείς το ίδιο εύκολα και ποιοτικά όπως παλιά. Οι διαρκείς υποχρεώσεις δύσκολα σου αφήνουν το περιθώριο να καθίσεις μία ολόκληρη ημέρα στο κρεβάτι, αναρρώνοντας από την κραιπάλη της προηγούμενης νύχτας.

Εν μέρει, δυσκολεύεσαι να επανέλθεις άμεσα καθώς, με το πέρασμα του χρόνου, τα πρότυπα ύπνου αλλάζουν. Μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μεταβάλλεται αρκετά μεταξύ της νεαρής και της μέσης ενηλικίωσης. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουμε, είναι πιο πιθανό να νιώθουμε κουρασμένοι και εξουθενωμένοι μετά από μια βραδινή έξοδο.

Δεδομένου, μάλιστα, του ότι το αλκοόλ επηρεάζει αναμφίβολα την ποιότητα του ύπνου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα νιώθεις εξάντληση μετά από ένα ξενύχτι με αρκετά ποτά.

Αφυδάτωση

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και το hangover κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν πολύ χειρότερα: Πονοκέφαλοι, κόπωση και ξηροστομία είναι μόνο μερικά από όσα θα αντιμετωπίσεις την επόμενη ημέρα. Το χειρότερο; Όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα.

«Καθώς μεγαλώνουμε, ο συνολικός όγκος του νερού στο σώμα μειώνεται», εξηγεί η δρ. Zoe Watson, γιατρός και ιδρύτρια του ιστότοπου ευεξίας Wellgood Wellbeing. «Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να μεθύσουμε. Αν, δηλαδή, προσπαθήσεις να πιεις όσο στα 20 σου, το σώμα σου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Το αποτέλεσμα; Χειρότερο hangover».

Μειωμένη ηπατική λειτουργία και αυξημένη ευαισθησία στο αλκοόλ

Η μειωμένη ανοχή μας στο αλκοόλ καθώς μεγαλώνουμε οφείλεται, εν μέρει, και στο γεγονός ότι, με τα χρόνια, η λειτουργία του ήπατος μειώνεται.

«Το αλκοόλ μεταβολίζεται κυρίως από το ήπαρ», εξηγεί η δρ. Watson. «Καθώς μεγαλώνουμε, η δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό του αλκοόλ επιβραδύνεται, που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει».

Πρακτικά, η μείωση της ηπατικής λειτουργίας σημαίνει ότι θα αρχίσεις να αισθάνεσαι την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό σου πιο άμεσα και ότι η ίδια αυτή επίδραση θα διαρκέσει περισσότερο – και όχι με την καλή έννοια.

Ευαισθησία στον πόνο

Τα χρόνια που προστίθενται στο προσωπικό σου ημερολόγιο ζωής φέρνουν ένα ακόμη αρνητικό χαρακτηριστικό: Την ευαισθησία στον πόνο. Μελέτες δείχνουν ότι στους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, ο πόνος εμφανίζεται νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο από ό,τι στους νεότερους.

Αν είσαι γύρω στα 30 και δεν κατάλαβες ακόμη σε τι αναφέρομαι, μιλάω για εκείνο τον πονοκέφαλο που δε λέει να σε αφήσει μετά από μια έντονη νύχτα. Αν ο πονοκέφαλος είναι γνώριμος καλεσμένος του hangover σου, τότε πρέπει να προετοιμαστείς, γιατί καθώς μεγαλώνεις αυτό το σύμπτωμα θα επιδεινώνεται.

Όλα αυτά δε σημαίνουν φυσικά ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την ιδέα μιας μεγάλης, διασκεδαστικής νύχτας, απλά ότι πρέπει να έχεις προετοιμαστεί για το τι θα ακολουθήσει. Φρόντισε η επόμενη μέρα σου να μην είναι φορτωμένη με υποχρεώσεις, ενώ καλό θα είναι να ενυδατώνεσαι συχνά. Αυτά και λίγη ξεκούραση στο κρεβάτι θα κάνουν το hangover σου λίγο πιο απλή υπόθεση.