Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αυνανισμός και οι οργασμοί που τον ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου ακόμα και να βοηθήσουν στο διαπροσωπικό σεξ. Όλα αυτά εναντιώνονται στη sex shame κουλτούρα που υπάρχει γύρω από τον αυνανισμό όταν κάποιος είναι σε σχέση και υποστηρίζει ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον την αυτοϊκανοποίηση επειδή έχουμε έναν σύντροφο να κάνουμε σεξ.

Στην πραγματικότητα ο αυνανισμός και το διαπροσωπικό σεξ είναι δυο διαφορετικά πράγματα που όμως δεν συγκρούονται.

Μάλιστα, το να αυνανίζεται κανείς ενώ βρίσκεται σε σχέση είναι υγιές και έρχονται νέα δεδομένα να ενισχύσουν αυτή τη θεωρία: Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα, το solo sex είναι πολύ καλό για εσένα, εντελώς ανεξάρτητα από το relationship status σου.

Σχεδόν όλος ο κόσμος αυνανίζεται.

Και οι γυναίκες το κάνουν σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι κάτι στο οποίο επιδίδονται κυρίως οι άνδρες. Οι ερευνητές ρώτησαν 425 γυναίκες εκ των οποίων το 61% δήλωσαν δεσμευμένες σχετικά με τις σεξουαλικές τους συνήθειες και την αυτοϊκανοποίησή τους. Τα αποτελέσματα απέδειξαν πανηγυρικά ότι το 95% των συμμετεχόντων είχαν αυνανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 26% αυνανιζόταν σε μόνιμη βάση, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα και το 27% ανέφερε πως αυτοϊκανοποιείται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης το 91% των γυναικών δήλωσε ότι αυνανιζόταν ενώ παράλληλα βρισκόταν σε σχέση. Το 9% είπε πως προτιμά να αυνανίζεται από το να κάνει σεξ με τον σύντροφό του ενώ το 21% το θεωρεί καλύτερο από το να δέχεται στοματικό σεξ από τον σύντροφό του.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι το 5,5% των γυναικών ανέφεραν ότι «δεν είχαν ποτέ νιώσει την ερωτική επιθυμία να το κάνουν» καθώς και ότι «το σεξ αφορά μόνο κάτι ανάμεσα σε εκείνες και το σύντροφό τους». Με λίγα λόγια, οι γυναίκες που δεν αυνανίζονται είναι εκείνες που έχουν χαμηλή λίμπιντο και εκείνες που δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη της αυτοϊκανοποίησης. Όσον αφορά εκείνες που συνδέουν το σεξ αποκλειστικά με το σύντροφό τους, αν ο λόγος είναι πως θέλουν απλώς να ανταποδίδουν την ικανοποίηση καλώς, αν όμως αυτή η νοοτροπία συνδέεται με ενοχές και ντροπή τότε αυτό αποτελεί πρόβλημα που θα ήταν καλό να το λύσουν μέσα τους.

Το συμπέρασμα των ερευνητών λοιπόν ήταν ότι «οι λόγοι που οι γυναίκες αυνανίζονται είναι ότι χαλαρώνουν, έχουν λιγότερο στρες, μαθαίνουν το σώμα τους και κοιμούνται πιο εύκολα».

Επίσης ο αυνανισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο κανενός συντρόφου. Απλώς είναι μια πράξη αυτό φροντίδας, όχι μια αντικατάσταση της διαπροσωπικής εμπειρίας. Με τον αυνανισμό και τον οργασμό απελευθερώνονται στον οργανισμό καλές χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη. Συμπερασματικά λοιπόν θα έλεγε κανείς πως ο οργασμός είναι το Xanax της φύσης, επομένως είναι φυσιολογικό και υγιές με όποιον τρόπο κι αν τον απολαμβάνουμε.