Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή που είναι καθαρά θέμα τύχης (όπως τι χρώμα θα σου τύχει στη Μονόπολη ή πόσες φορές θα φέρεις κορώνα αντί για γράμματα). Υπάρχουν όμως και πράγματα για τα οποία πρέπει να προσπαθήσεις και να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Έχω πάρει αρκετές σωστές αποφάσεις στη ζωή μου μέχρι στιγμής και υπήρξα πολύ τυχερή ώστε να συνεργαστω με το brand Yellow 108 – μια εταιρεία lifestyle, βασισμένη στο L.A που κατασκευάζει καπέλα, γυαλιά ηλίου και άλλα, αποκλειστικά απο υλικά που έχουν ανακυκλωθεί. Πρόσφατα επισκεφθήκαμε μερικές χώρες της Ευρώπης αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να βρούμε ανθρώπους με την ίδια φιλοσοφία, να συνεργαστούμε σε νέα projects και να μάθουμε ο ένας απο τον άλλο. Στην τελική, μπορεί να ταξιδεύουμε για δουλειά, αλλά είμαστε ακόμη άνθρωποι που επιθυμούν να ζήσουν μια πιο απλή και βιώσιμη ζωή.

Kαι όμως…

Συχνά μας κατακλύζουν ιστορίες σχετικά με το ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσουμε, ποιά πράγματα πρέπει να κάνουμε καθώς και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να μετρήσουμε τις επιτυχίες μας. Και όσο και αν θέλουμε να στοχεύσουμε ψηλά, μερικές φορές δεν το καταφέρνουμε. Ο λόγος; Ξεχνάμε πως αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε στη ζωή είναι ευτυχία, αγάπη και λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Οπότε, η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: γιατί στρεφόμαστε στα ταξίδια για να εμπνευστούμε; Καθημερινά, έχουμε περισσότερες αρμοδιότητες πέρα απο την εργασία μας. Ως συγγραφέας – σχεδιάστρια – υπεύθυνη πωλήσεων – έμπορος, είναι λογικό πως η εξάντληση είναι επιβεβαιωμένη. Πολύ συχνά, αντλούμε τα αποθέματα δημιουργικότητας που διαθέτουμε, χωρίς να σταματούμε ώστε να ξαναγεμίσουμε τη δεξαμενή αυτή. Πρέπει να είμαστε λιγάκι εγωιστές προτού γίνουμε ανιδιοτελείς απέναντι στο σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μας, αυτό των σχέσεων.

Στην τελική, οι σχέσεις είναι το μοναδικό πράγμα που έχουμε, σωστά; Στο τέλος της ζωής μας, οι μοναδικές αναμνήσεις που θα περάσουν απο το μυαλό μας είναι όσα ζήσαμε με τους ανθρώπους γύρω μας, το πνεύμα τους καθώς και τα μέρη που επισκεφτήκαμε και μας άγγιξαν. Όπως ο Teddy Roosevelt στο Man in the Arena, βρισκόμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις και να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε παθητικοί, αλλά για να ζήσουμε στο έπακρο τη ζωή που μας έχει δοθεί.

Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να πάρουμε την απόφαση να φύγουμε.

Μέχρι και σήμερα, δεν μπορώ να πω οτι μετάνιωσα κάποιο ταξίδι που έκανα. Στρεφόμαστε στα ταξίδια επειδή μας υπενθυμίζουν οτι είμαστε άνθρωποι. Θα βρεθούμε εκτός της comfort zone μας πολλές φορές – είτε ανεβαίνοντας σε ενα λεωφορείο που δεν ξέρουμε πού πάει ή εμπιστευόμενοι άτομα που δεν γνωρίζουμε καλά – αλλά αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης, όσο παράξενο και αν φαίνεται, ίσως επιβεβαιώνει όσα έχει πει ο Locke για τους ανθρώπους: οτι κάθε άνθρωπος είναι απο τη φύση του καλός. Αυτό μας δίνει ελπίδα και πίστη!

Όσο πιο πολύ ταξιδεύουμε, τόσο πιο πολύ παρατηρούμε την ανθρωπότητα – γινόμαστε ερασιτέχνες κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι – καθώς ψάχνουμε το σκοπό και το νόημα της ύπαρξης μας. Όλοι αναζητούμε τις απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα και ταξιδεύοντας, έχουμε την ευκαιρία να απαντήσουμε σε μερικά απο αυτά. Τα ταξίδια είναι μια ανάσα απο την καθημερινότητα και αλλάζουν τη ρουτίνα μας.

Τα ταξίδια μας σπρώχνουν να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο άβολες, μη προγραμματισμένες και περίεργες καταστάσεις. Ο κόσμος είναι μικρός και μπορεί να σου χαρίσει στιγμές απόλυτης ευτυχίας αλλά και τη σπίθα να ξεκινήσεις ξανά  βλεποντας πόσο πανέμορφος και απίστευτος είναι.

Ορίστε τί μας έμαθαν τα ταξίδια μας μέχρι στιγμής: 

  1. Η ζωή είναι μικρή. Μην νιώθεις άσχημα για τη ζωή που θέλεις να έχεις.
  2. Μην είσαι busy μόνο και μόνο για να γεμίσεις το χρόνο σου.
  3. Να είσαι καλός.
  4. Το πράσινο δεν σημαίνει πάντα οτι πρέπει να προχωρήσεις.
  5. Χαλάρωσε.
  6. Ο,τι κατέχεις δεν πρέπει να σε κατέχει.
  7. Μια τσάντα είναι αρκετή.
  8. Τα δέντρα είναι κάτι καλό.
  9. Οι αγορές δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.
  10. Τα πάντα αλλάζουν. Και αυτό είναι καλό.