«Θα σου προκαλέσει αρθρίτιδα!» «Αυτός είναι ο πιο ανατριχιαστικός ήχος στον κόσμο!» Κατά καιρούς σίγουρα θα έχεις ακούσει μερικά από τα παραπάνω σχόλια για την αγαπημένη σου συνήθεια. Την οποία πράγματι δεν τη λες και κολακευτική. Αλλά τι να κάνεις αφού δεν μπορείς να σταματήσεις αυτό το ανακουφιστικό σχεδόν κρακ στα δάχτυλά σου;

Σου αρέσει να «σπας» τα δάχτυλά σου, την πλάτη, το λαιμό και να ακούγεται το χαρακτηριστικό «κρακ» εδώ και χρόνια. Δεν θυμάσαι καν πότε το ξεκίνησες για πρώτη φορά. Και ενώ σε ανακουφίζει, οι γύρω σου λένε ότι βλάπτεις τις αρθρώσεις σου. Ισχύει, όμως, αυτό; Τι είναι ουσιαστικά το σπασμό των αρθρώσεων;

Για να βρεις τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, διάβασε το κείμενο που ακολουθεί:

Τι είναι το «κρακ» στις αρθρώσεις;

Απλή ερώτηση, αλλά όλοι έχουμε αναρωτηθεί: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ακούμε αυτόν τον ήχο;

Πολλοί πιστεύουν ότι η σπάσιμο των αρθρώσεων είναι η ευθυγράμμιση των οστών. Κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Διότι στην πραγματικότητα, η διαδικασία έχει να κάνει με τις αρθρώσεις.

Αυτό το «κρακ» είναι ο ήχος που προκαλείται, όταν τεντώνονται οι αρθρώσεις των δακτύλων σου. Αυτές οι αρθρώσεις ονομάζονται αρθρικές και περιβάλλονται από μια κάψουλα γεμάτη με υγρό. Αυτό το υγρό (ονομάζεται αρθρικό υγρό) υπάρχει για λίπανση και αποτελείται από διαλυμένα αέρια – κυρίως άζωτο.

Όταν τραβάς ή λυγίζεις τα δάχτυλά σου (οι δύο πιο συνηθισμένες κινήσεις σπασίματος), τεντώνεις την κάψουλα αυτή. Μια κίνηση που μειώνει την πίεση μέσα στο υγρό γεμάτο με αέριο. Δημιουργείται, λοιπόν, μια μικρή φυσαλίδα αζώτου και στη συνέχεια αμέσως σπάει. Η σπασμένη φούσκα είναι αυτό που προκαλεί τον χαρακτηριστικό ήχο.

Όσον αφορά το γιατί ο ήχος είναι τόσο δυνατός, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι. Ωστόσο, γνωρίζουν γιατί δεν μπορείς να «σπάσεις» την ίδια άρθρωση ξανά και ξανά. Τα αέρια χρειάζονται περίπου 20 λεπτά, για να διαλυθούν πλήρως στο υγρό. Αυτός είναι ο χρόνος που πρέπει να περάσει έως ότου μπορέσεις να το ξανά κάνεις.

Γιατί το κάνεις;

Εκτός από συνήθεια, απομακρύνει την πίεση από τις αρθρώσεις. Καθώς χρησιμοποιείς τα χέρια όλη την ημέρα, οι μυς σφίγγονται. Το ίδιο και οι αρθρώσεις. Το «σπάσιμο» κάνει μια διάταση, εκτονώνοντας αυτή την πίεση. Είναι μια ανακουφιστική αίσθηση.

Γιατί κάποιοι είναι πιο εθισμένοι από άλλους;

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια και τα δάχτυλά τους τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθάνονται την ανάγκη συχνότερα. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς ή οι χειρουργοί.

Όμως, υπάρχει και η εξάρτηση. Μόλις συνηθίσεις να το κάνεις δένεσαι με αυτό το αίσθημα ανακούφισης – ακόμη και τον ίδιο τον ήχο. Δεν είναι κάτι που μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Ανεξάρτητα από το πόσο παραπονιούνται τα μέλη της οικογένειάς σου και οι συνάδελφοί σου.

Μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιζήμια επίδραση στο σώμα. Εσωτερικά, δεν υπάρχει ένδειξη που να οδηγεί σε καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Ωστόσο, αν το παρακάνεις, η κάμψη των δακτύλων μπορεί να φθείρει τον χόνδρο με την πάροδο του χρόνου. Καλύτερα, λοιπόν, να τραβάς την άρθρωση που είναι ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να απελευθερώσεις το αέριο στις αρθρώσεις.

Πέραν τούτου, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Πώς μπορείς να σταματήσεις;

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να μειώσεις την επιθυμία. Το σημαντικότερο όμως, για να διακόψεις μια συνήθεια είναι η θέληση.

Πρακτικά, οι διατάσεις στα χέρια, τον καρπό και άλλα μέρη που γίνονται τακτικά μπορούν να βοηθήσουν. Κάθε μία ή δύο ώρες, κράτα τα χέρια σε θέση προσευχής μπροστά από το πρόσωπό σου. Στη συνέχεια, τράβα τα απαλά προς τα κάτω προς τον αφαλό έως ότου αισθανθείς το τέντωμα. Ή απλώς σφίξε τα σε μια ελαφριά γροθιά και έπειτα άπλωσέ τα σε μεγάλο βαθμό και επανάλαβε.

featured image: Byrdie