eparxia

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που ζουν σε μια μεγαλούπολη κι έχουν αρχίσει να κουράζονται και να σκέφτονται συνεχώς την ιδέα του να την εγκαταλείψουν, σε συμβουλεύω να συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό τα άρθρο. Αλλά ακόμη κι αν δεν ανήκεις, συνέχισε να διαβάζεις, νομίζω θα σε κάνει να σκεφτείς πολύ σοβαρά κάποια πράγματα για την ποιότητα της ζωής σου.

Έπειτα από αρκετά χρόνια ζωής στην επαρχία, αλλά και μια πενταετή (ευτυχώς ήταν μόνο τόσο) παραμονή μου σε μια μεγαλούπολη, μπορώ να σου πω, με σιγουριά τώρα πλέον, πως η ζωή στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι σε μια χαοτική τσιμεντούπολη. Και θα σου παραθέσω τους λόγους ευθύς αμέσως:

Μην τρέχεις, Λόλα Πρώτος και πολύ βασικός, κατά τη γνώμη μου, είναι οι ρυθμοί ζωής. Ξέχνα την πίεση και το στρες που προκαλούν οι ρυθμοί της πόλης, αυτά στην επαρχία πάνε περίπατο. Εδώ ο κόσμος είναι πιο χαλαρός, χωρίς πολύ άγχος, σπάνια τον βλέπεις να τρέχει πανικόβλητος κοιτώντας συνεχώς το ρολόι του και με τα νεύρα του συνέχεια τσιτωμένα. Κι αυτό φυσικά,  οφείλεται, εκτός των άλλων, και στις κοντινότερες αποστάσεις.

Εξίσου σημαντικός λόγος για ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο σοβαρά να τα παρατήσεις όλα, και να ξεκινήσεις μια νέα ζωή στην επαρχία. Ξυπνάς στις 7 για να είσαι στη δουλειά στις 7:30, μεγάλη υπόθεση, δε συμφωνείς; Ούτε τρέξιμο με τον καφέ στο χέρι, ούτε σπρωξιές στις σκάλες του μετρό για να προλάβεις τον συρμό, ούτε μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Όλα αυτά, είναι άγνωστα σε μας τους επαρχιώτες, αλλά πίστεψέ με, καθόλου δε μας πειράζει.

Καθημερινό fitness Και φυσικά εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το περπάτημα. Ειδικά το πρωινό, μας προσφέρει υγεία κι ευεξία λένε οι γιατροί, γι’ αυτό κι εμείς του δίνουμε και καταλαβαίνει. Από τη στιγμή που η εργασία σου απέχει μόνο πέντε ή δέκα λεπτά με τα πόδια, ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Στην καλύτερη περίπτωση, κι αν η πόλη το επιτρέπει, ένα ποδήλατο και πολύ είναι. Κι έτσι, γλυτώνεις και το γυμναστήριο. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια που λένε.

Τα απαραίτητα από τη φύση Ένα άλλο θετικό που μπορεί να σου προσφέρει η επαρχία, είναι πως, εφόσον το επιθυμείς, μπορείς πολύ εύκολα να παράγεις εσύ ο ίδιος ό,τι καταναλώνεις. Αρκεί μόνο η διάθεση και λίγος ελεύθερος χρόνος για να αποκτήσεις το δικό σου μποστάνι ή να εκθρέψεις τα δικά σου ζώα. Ειδικά αν έχεις παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι τρώνε.

Προοπτική οικογένειας Και φυσικά, γλυτώνεις από το μόνιμο άγχος που έχουν οι γονείς της πόλης, για το πού θα παίξουν. Εδώ στην επαρχία, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά να βγαίνουν στους δρόμους, να παίζουν, να κάνουν ποδήλατο χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους και χωρίς φυσικά να επηρεάζονται από τους τόσους κινδύνους που καραδοκούν σε μια μεγαλούπολη.

Σεβασμός στο πορτοφόλι Επιπλέον, ζώντας σε μια μικρή πόλη της επαρχίας, μπορείς πολύ πιο εύκολα να ανταπεξέλθεις οικονομικά. Εκεί, δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις το νερό που θα πιεις, ούτε θα σου κοστίσει ο κυριακάτικος καφές σου σχεδόν όσο το μισό σου βδομαδιάτικο. Και το βασικότερο είναι πως δεν φεύγει ο μισός σου μισθός σε εισιτήρια ή καύσιμα για τις μετακινήσεις σου.

Οι άνθρωποι Τέλος, οι άνθρωποι στην επαρχία, είναι πιο ζεστοί, πιο φιλικοί. Παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχουν, νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, δείχνουν ένα ενδιαφέρον που σπάνια συναντάς σε μια μεγάλη πόλη. Κάποιοι το μεταφράζουν ως κουτσομπολιό, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ, με ένα σύντομο παράδειγμα.

Ξυπνάς μια Κυριακή πρωί και σου έχει τελειώσει η ζάχαρη. Αν είσαι σε μια μεγάλη πόλη, το πιθανότερο είναι να μην έχεις ιδέα ποιος μένει στο διπλανό διαμέρισμα. Επομένως οι επιλογές είναι δύο. Ή δεν θα πιεις καφέ ή θα αναγκαστείς να ντυθείς για να πας στο κοντινότερο μίνι μάρκετ. Προσωπικά δε μου αρέσει καμιά από τις δυο, ειδικά όταν είναι πολύ πρωί και είσαι με την τσίμπλα στο μάτι.  Στην επαρχία από την άλλη, θα φωνάξεις απλά τη γειτόνισσα κι εκείνη θα σου δώσει ένα πακέτο ολόκληρο, το οποίο θα σου πει να κρατήσεις κιόλας. Κι έτσι και τη βόλτα στο ψιλικατζίδικο γλυτώνεις και θα έχεις ζάχαρη για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όπως κατάλαβες λοιπόν, οι λόγοι γαι τους οποίους η ζωή στην επαρχία είναι πιο ποιοτική απ’ ό,τι σε μια μεγαλούπολη, είναι πολλοί. Ο καθένας βέβαια την έννοια της ποιοτικής ζωής την αντιλαμβάνεται διαφορετικά, μα επίτρεψέ μου να πω πως, δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί η ηρεμία, ο καθαρός αέρας κι η επαφή με τη φύση, που σου προσφέρει μια επαρχιακή πόλη. Και τώρα πια το λέω χωρίς δεύτερη σκέψη πως, όσες επιλογές κι αν μου προσφέρει μια μεγάλη πόλη, δεν θα άλλαζα με τίποτα, την ψυχική ηρεμία και γαλήνη που μου προσφέρει η ζωή στην επαρχία.

Αν λοιπόν υπάρχει προοπτική εργασίας κάπου στην επαρχία, και δεν έχεις ανήμπορους γονείς, μην το σκέφτεσαι πολύ, τόλμησέ το!

Εύα Αξιώτη