‘Οι Τηλεφωνήτριες’ είναι η πρώτη ισπανική σειρά του Netflix. Όταν τη ξεκίνησα, δεν πίστευα πως θα μπορούσε να μου αρέσει τόσο πολύ, παρ΄όλο που παρακολουθώ ισπανικές σειρές και ταινίες. Τελικά διαψεύστηκα παταγωδώς. Η σειρά που έχει φτάσει στη δεύτερη σεζόν και αναμένεται η τρίτη, ανήκει στην κατηγορία: must see. Φεμινισμός, γυναικείες φιλίες, έρωτας (ακόμα και του ίδιου φύλου), δράμα, σκοτεινά μυστικά είναι όσα την απαρτίζουν.

Η ζωή τεσσάρων γυναικών που εργάζονται ως τηλεφωνήτριες στην κρατική τηλεφωνική εταιρεία του κέντρου, είναι το επίκεντρο της σειράς. Γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο και προσωπικότητες καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια δυνατή φιλία. Η μία στηρίζει την άλλη στις δυσκολίες και όλες μαζί θα γίνουν μάρτυρες ενός φόνου που θα γίνει το μεγάλο τους μυστικό.

cable-girls-netflix

Από τη μία είναι η Alba/Lidia (Blanca Suarez) η οποία από μικρή αναγκάστηκε να γίνει πόρνη και κλέφτρα. Επιδίωξε την θέση της τηλεφωνήτριας μετά από εκβιασμό αστυνομικού που ζήτησε ως αντάλλαγμα για τη δολοφονία που διέπραξε, να κλέψει ένα χρηματικό ποσό απ’την τηλεφωνική εταιρεία. Γι’αυτό έρχεται πολύ κοντά με τον Carlos (Martiño Rivas), τον γιο του ιδιοκτήτη. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν εκεί δουλεύει και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας, παντρεμένος με την κόρη του ιδιοκτήτη. 

Από την άλλη η Carlota, μια κοπέλα από πλούσια οικογένεια και έναν αυταρχικό πατέρα που κάνει τα πάντα για να σταματήσει η κόρη του την δουλειά καθώς δεν ‘επιτρέπεται’ στην τάξη τους. Τι θα πει ο κόσμος;. Όχι μόνο ξεφεύγει απ΄την οργή του, αλλά εναντιώνεται συνεχώς στην αδικία που βιώνουν οι γυναίκες από τους εργοδότες, αλλά και από όλους τους άντρες. Είναι μάλιστα και η εκείνη που παρακίνησε όλες τις τηλεφωνήτριες να απεργήσουν όταν η σύντροφος της απολύεται άδικα.

Η τρίτη της παρέας είναι η Marga (Nadia de Santiago). Ένα κορίτσι από χωριό, ήσυχο και κάπως αφελές που την τρομάζει η ζωή στην Μαδρίτη. Αυτή είναι και η έκπληξη της σειράς, αφού σε πολλές περιπτώσεις αψηφά τους φόβους, ενώ καταφέρνει μέσα σε όλα να ερωτευτεί παράφορα.

Τέλος, η τέταρτη είναι η Ángeles (Maggie Civantos). Παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού. Η ζωή της ανατρέπεται όταν μαθαίνει πως ο άντρας της την απατά συστηματικά. Από μία ήσυχη γυναίκα που είναι πρόθυμη να υπακούει στις εντολές του συζύγου της, μετατρέπεται σε ένα θηρίο ικανό να κάνει τα πάντα για να τον καταστρέψει. Ειδικά, όταν εκείνος ασκεί βία και οι μώλωπες γίνονται πια ένα με το κορμί της.

Οι δημιουργοί της σειράς όπως καταλαβαίνεις, έχουν βάλει στο προσκήνιο τέσσερις γυναίκες όλων των προσωπικοτήτων με ένα όμως κοινό και χαρακτηριστικό: τον δυναμισμό που κρύβουν μέσα τους. 

cable-girls

Η ισπανική δραματική σειρά ασχολείται με σημαντικά και βαρύγδουπα θέματα όπως ανέφερα στην αρχή. Το όμορφο αποτέλεσμα, ωστόσο, έχει έρθει και απ’τα εξής:

  • Το σενάριο είναι καλογραμμένο: Εκτός από τους μεγάλους και δημιουργικούς διαλόγους, στην αρχή και στο τέλος του κάθε επεισοδίου, η αφηγήτρια που στην περίπτωση μας είναι η Alba/Lidia, τονίζει τα σημαντικά της ζωής με μαθήματα και γνωμικά. Όπως για παράδειγμα, η Carrie Bradshaw στο Sex and the City.
  • Οι άντρες ηθοποιοί: Νέοι και με ταλέντο, αλλά θαρρείς λες και οι δημιουργοί ζητούσαν στα προσόντα να είναι και σέξι. Όλοι οι Ισπανοί ηθοποιοί που συμμετέχουν στην σειρά είναι ένας κι ένας. Ευχαριστούμε γι’αυτό.

cable-girls

  • Η μουσική θα σε κολλήσει: Αν και ισπανική σειρά, τα τραγούδια έχουν αγγλικό στίχο. Δεν συμβαδίζουν τόσο με την εποχή που παρακολουθούμε, ωστόσο ταιριάζουν πολύ στις αφηγήσεις, γι’αυτό τα ακούμε περισσότερο στην αρχή και στο τέλος.
  • Η κουλτούρα του 1928: Φεμινισμός που είναι σε όλα παρών και γυναίκες ακτιβίστριες που εναντιώνονται. Το απογοητευτικό είναι πως στην σημερινή εποχή πολλά από αυτά που αναβιώνουν στην σειρά, επικρατούν ακόμα.
  • Η μόδα της εποχής: Φορέματα, χτενίσματα, κοστούμια, καπέλα. Απολαμβάνεις να τα βλέπεις, τόσο που μεταφέρεσαι στην εποχή του ’28.

‘Οι Τηλεφωνήτριες’, στέλνουν ένα διαχρονικό μήνυμα της γυναικείας αλληλεγγύης και της αδιάκοπης καταπολέμησης της ισότητας των δύο φύλων. Κι αυτό και μόνο κάνει την σειρά επιτυχημένη.