Κάνοντας μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή στο παντοπωλείο της γειτονιάς σου μπορείς να βρεις ποικιλία φρούτων και λαχανικών ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Είναι όντως υπέροχο να μπορείς να φτιάξεις μια φρουτοσαλάτα με τα αγαπημένα σου τροπικά φρούτα (μάνγκο, ανανά μπανάνα) ή να μπορείς να βρεις ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, αβοκάντο κ.α.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα στα εποχιακά και τοπικά τρόφιμα για πολλούς λόγους. Όχι μόνο θα εντυπωσιαστεί ο ουρανίσκος σου αλλά υπάρχουν και οφέλη για την υγεία.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις γιατί είναι τόσο σημαντικό να καταναλώνεις τροφές που είναι της εποχής και με ποιον τρόπο μπορείς να τις εντάξεις στη διατροφή σου.

Καλύτερη γεύση

Όταν τα τρόφιμα εισάγονται, συχνά συλλέγονται νωρίτερα στη διαδικασία ωρίμανσης, έτσι ώστε να μην είναι υπερβολικά ώριμα ή χαλάσουν μέχρι να φτάσουν στα σημεία πώλησης και να καταναλωθούν. Τα τοπικά τρόφιμα (και επομένως τα εποχιακά ) μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι να φτάσουν στο μέγιστο της ωρίμανσης, καθώς το ταξίδι προς τον προορισμό τους μέχρι τα ράφια των τοπικών αγορών, δεν διαρκεί πολύ. Όσο περισσότερο μπορεί να αναπτυχθεί ένα φρούτο ή λαχανικό στο κλήμα, το κλαδί ή τον θάμνο του, τόσο πιο γευστικό θα είναι, που σημαίνει πιο ζουμερό, πιο νόστιμο προϊόν.

Πιο θρεπτικά

Τα τρόφιμα τοπικής καλλιέργειας συλλέγονται στο μέγιστο της ωρίμανσής τους, όταν δηλαδή είναι πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα προϊόντα εκτός εποχής. Τα μη εποχιακά τρόφιμα προέρχονται συνήθως από μακρινές χώρες, με αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους, να έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό από τις θρεπτικές τους ουσίες.

Γενικότερα, τα προϊόντα αρχίζουν να χάνουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών μετά από περίπου 24 ώρες από τη συλλογή τους. Τα  προϊόντα που ταξιδεύουν μπορούν επίσης να χάσουν θρεπτικά συστατικά από την έκθεση σε αλλαγές θερμοκρασίας, τεχνητό φως και αέρα. Τέλος, οι διάφοροι τρόποι που χρησιμοποιούνται για να διατηρηθούν φρέσκα τα προϊόντα που ταξιδεύουν, συνήθως συμβάλουν στη μείωση του θρεπτικού τους περιεχόμενου.

Συνήθως είναι φθηνότερα

Όταν υπάρχει μεγάλη αφθονία τοπικών προϊόντων, το κόστος συνήθως μειώνεται. Από την άλλη, όταν πρέπει να εισαχθούν τρόφιμα, το κόστος των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα έξοδα ταξιδιού και αποθήκευσης. Τα εισαγόμενα τρόφιμα συχνά συσκευάζονται και αποθηκεύονται ειδικά για να διατηρούνται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, καθώς ταξιδεύουν σε διαφορετικό κλίμα. Τα εποχιακά και τοπικά προϊόντα μπορούν να καλλιεργηθούν σε φυσικές συνθήκες και να μεταφερθούν εύκολα στο σημείο πώλησης, καθιστώντας τα πολύ πιο οικονομικά.

Φυσικά, το “φθηνότερο” μπορεί να είναι μόνο μερικά λεπτά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αθροίζονται! Να θυμάσαι άλλωστε ότι η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι ακριβή.

Υποστηρίζουν τις εποχιακές ανάγκες του σώματος

Ανάλογα με την εποχή ο οργανισμός σου έχει ανάγκη και από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ο χειμώνας είναι μια εποχή στην οποία κυριαρχεί η γρίπη και το κρυολόγημα. Η φύση λοιπόν έχει φροντίσει να σου παρέχει μια ποικιλία εσπεριδοειδών, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης τα χειμωνιάτικα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο, η κολοκύθα προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι ιδανικά για ένα ζεστό χειμωνιάτικο γεύμα όπως η σούπα. Ομοίως, τα καλοκαιρινά προϊόντα έχουν πολλά οφέλη που το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, φρούτα όπως το πεπόνι και το μάνγκο έχουν βήτα-καροτίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών συσχετίζονται με τις κυμαινόμενες ανάγκες του οργανισμού από εποχή σε εποχή.

Φιλικά προς το περιβάλλον

Η αγορά εισαγόμενων τροφίμων σημαίνει και μεγαλύτερο αποτύπωμα στο περιβάλλον λόγω της συσκευασίας, του νερού και των ορυκτών καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των προϊόντων από τη μια τοποθεσία στην άλλη. Όταν το προϊόν ταξιδεύει από μακριά (αντί από ένα φορτηγό στον διανομέα ή το παντοπωλείο), δαπανάται περισσότερη ενέργεια για τη μεταφορά, την κατάψυξη και την αποθήκευσή του και απαιτείται περισσότερη συσκευασία για να διατηρηθεί πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η αγορά εποχιακών προϊόντων σε κάνει να υποστηρίζεις ακούσια τους ντόπιους αγρότες της περιοχής σου. Οι ίδιες οι αγροτικές αγορές προάγουν τη βιωσιμότητα επειδή πολλοί ντόπιοι αγρότες χρησιμοποιούν πιστοποιημένες βιολογικές πρακτικές, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα συνθετικών φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών που μολύνουν το έδαφος και το νερό μας.

Τώρα που έχεις κάποια εικόνα για το γιατί είναι καλό να επιλέγεις εποχιακά προϊόντα, αναρωτιέσαι πώς θα ξεκινήσεις;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις τι συμβαίνει με τα τοπικά προϊόντα εποχής στην περιοχή σου. Στη συνέχεια, κάνε μια λίστα με τα προϊόντα που σου αρέσουν ή ακόμα και αυτά που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά αλλά θα ήθελες να δοκιμάσεις.

Επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι όλα όσα αγοράζεις είναι τοπικά, είναι η αγορά τροφίμων από την τοπική αγορά αγροτών, όποτε είναι εφικτό.

Εάν οι παραπάνω επιλογές δεν είναι ιδανικές για εσένα, τότε απλώς αγόρασε βιολογικές εναλλακτικές οποιουδήποτε προϊόντος εποχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να είναι περισσότερο τοπικά και να εξακολουθούν να περιέχουν παρόμοια οφέλη.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η διατροφή να συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης. Η κατανάλωση εποχιακών τροφίμων διασφαλίζει ότι τρέφεσαι σωστά όλο το χρόνο τρώγοντας ό,τι καλύτερο προσφέρει η εποχή. Ίσως είναι και μια εξαιρετική στιγμή για να αρχίσεις να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις νέες συνταγές ή να ξαναφτιάξεις τις παλιές ενσωματώνοντας περισσότερα εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

Και μια συμβουλή: Εάν ανησυχείς για τη σπατάλη φαγητού ή χρημάτων επειδή δεν θα προλάβεις να φας ποτέ όλα τα προϊόντα πριν χαλάσουν, μπορείς να ψιλοκόψεις και να παγώσεις τα φρούτα και τα λαχανικά και να τα ξεπαγώσεις αργότερα. Πρόσθεσέ τα σε πιάτα ή χρησιμοποίησέ τα σε smoothies για παράδειγμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η «δύναμη» της πρωτεΐνης στο πρωινό γεύμα