Η Αγιουρβέδα είναι μια παραδοσιακή, αρχαία ινδική θεραπευτική πρακτική. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα ιατρικής θεραπείας που θεωρείται η μητέρα όλων των επιστημών. Αν και τεκμηριώθηκε πριν από 5.000 χρόνια προέρχεται από πολύ παλιότερα. Το ενδιαφέρον γύρω από αυτή έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο του wellness.

Διάβασε το κείμενο που ακολουθεί, για να διαπιστώσεις το γιατί:

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία της Αγιουρβέδα

Σε θεμελιώδες επίπεδο, η Αγιουρβέδα κοιτάζει στον φυσικό κόσμο για απαντήσεις στα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας. Είτε αυτά σχετίζονται με τον πόνο, την πέψη, το δέρμα και την ασθένεια, είτε το άγχος. Βασική πεποίθηση είναι πως ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από τα ίδια πέντε βασικά στοιχεία με το σύμπαν: διάστημα, αέρα, φωτιά, νερό και γη.

Το σώμα, το μυαλό, όλα αποτελούνται από αυτά τα πέντε στοιχεία. Και όλοι γεννιούνται με τον φυσικό τους συνδυασμό, ώστε να είναι πιο ισορροπημένοι. Ως φιλοσοφία λαμβάνει στοιχεία από τη φύση. Συνειδητοποιείς ότι είσαι μέρος της και δεν ξεχωρίζεις από αυτήν.

Αλλά πολλές φορές ο καθένας μπορεί να απομακρυνθεί από αυτήν την ισορροπία λόγω του τρόπου ζωής του, της κακής διατροφής και σχεδόν όλων όσων κάνει. Υπάρχουν τόσες πολλές πηγές ανισορροπιών. Επομένως, κάτι άλλο που επίσης συνειδητοποιείς είναι ότι αντιμετωπίζεις το σώμα σου τόσο άσχημα μερικές φορές.

Ποια είναι η πρακτική της Αγιουρβέδα;

Αρχικά, αναγνωρίζεται ποια ήταν η βέλτιστη κατάσταση κατά τη γέννηση, δηλαδή αυτό που ονομάζεται prakruti. Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και περίπλοκων αναγνώσεων σφυγμού, οι ιατροί της Αγιουρβέδα μπορούν να διακρίνουν τα prakruti ενός ατόμου. Στη συνέχεια εντοπίζουν τις τρέχουσες ανισορροπίες που μπορεί να εκδηλώνονται ως μεγαλύτερα προβλήματα.

mujerde10.com

Η ayurvedic δίαιτα

Έχοντας υπόψη αυτά τα πέντε στοιχεία, η Αγιουρβέδα χωρίζεται σε τρεις κύριες doshas: τη vata (διάστημα και αέρας), την pitta (φωτιά και παφλασμός νερού) και την kapha (νερό και γη). Η διατήρηση αυτών των doshas στους μοναδικά βελτιστοποιημένους συνδυασμούς σου είναι αυτό που σε βοηθά να αισθάνεσαι καλύτερα. Ένας απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του φαγητού.

Η μαγειρική στην Αγιουρβέδα είναι πάντα προσαρμοσμένη στο άτομο. Άρα, αν το στοιχείο της φωτιάς σου είναι εκτός λειτουργίας – και «ξεσπάει» με φουσκάλες, κόκκινο δέρμα, εγκαύματα, παλινδρόμηση οξέος – τότε θα πρέπει να αποφεύγεις όλα τα μπαχαρικά που ζεσταίνουν. Όπως, για παράδειγμα, τους σπόρους μουστάρδας, τον κουρκουμά και το τζίντζερ. Αντ’ αυτών, μπορείς να καταναλώνεις δροσιστικά μπαχαρικά, όπως μάραθο και κόλιανδρο.

Θεραπείες στην Αγιουρβέδα

Εκτός από τη διατροφή, μια από τις άλλες κύριες πτυχές της Αγιουρβέδα ασχολείται με το σώμα. Παρέχει θεραπείες που συνδυάζουν τη χαλάρωση με τη βασική θεραπεία με ayurvedic.

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Αγιουρβέδα ονομάζεται abhyanga massage. Το Abhyanga είναι ένα μασάζ ζεστού λαδιού σε όλο το σώμα. Χρησιμοποιώντας περίπου 300 ή 400 ml λαδιού, ουσιαστικά κολυμπάς μέσα λάδι. Είναι, δηλαδή, ένα επαναλαμβανόμενο μασάζ που εστιάζει στο vata ή στο χώρο και στον αέρα.

Βασικά προβλήματα του δυτικού κόσμου είναι το άγχος και τα προβλήματα ύπνου. Αυτό επειδή όλοι εργάζονται πέρα από τις δυνατότητές τους αναγκαστικά. Άρα θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αυξήσουν τη «χωρητικότητά» τους. Αυτό εξασφαλίζει το abhyanga. Βοηθάει, δηλαδή, να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα και να γειωθεί, κάτι που ουσιαστικά λείπει στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι περισσότερο μια πνευματική εμπειρία παρά ένα μασάζ στον βαθύ ιστό. Δεν αφαιρείται απλώς ένας κόμπος. Επομένως, οι άνθρωποι δεν χαλαρώνουν μόνο, αλλά περιποιούνται τον εαυτό τους βαθύτερα.

Μήπως ήρθε η ώρα να τη βάλεις και εσύ στη ζωή σου;
featured image: Vogue India