Ο τίτλος αποτελεί μια συνηθισμένη ερώτηση που κάνω πλέον πολύ συχνά στον εαυτό μου. Και πιστεύω πως πολλοί ακόμα σαν κι εμένα, το έχουν ήδη σκεφτεί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ την αρχή. Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι δουλεύουν σαν μηχανές, σαν αυτόματες μηχανές, δίχως προσωπικό χρόνο και ποιοτική ξεκούραση για τον εαυτό τους. Κι αυτό οδηγεί τους περισσότερους στο να αδημονούν να έρθει το σαββατοκύριακο ώστε να πραγματοποιήσουν όλα αυτά που θα λάτρευαν να κάνουν μετά τη δουλειά.

Καλά όλα αυτά και απολύτως ρεαλιστικά, αλλά μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να σκεφτούμε πόσο χρόνο χάνουμε περιμένοντας κάτι να έρθει; Νομίζω άπειρο. Αν δώσεις έστω και ένα λεπτό στον εαυτό σου να σκεφτεί καθαρά, θα συνειδητοποιήσεις ότι οι 48 ώρες δεν είναι πάντα αρκετές για να πραγματοποιήσεις όλα αυτά που φαντάζεσαι ότι μπορείς να φέρεις εις πέρας. Και το πιο σημαντικό απ όλα; Έχασες τόσο χρόνο σχεδιάζοντας τις δύο αυτές μέρες, ενώ θα μπορούσες να συμπληρώσεις αυτά τα κενά στις προηγούμενες 5!

Προαναφέρω όλα τα παραπάνω για να σου πω πως αν προσπαθήσουμε λιγάκι, ο χρόνος σίγουρα θα βρεθεί. Μπορεί να γίνει πολύ πιο απλό όταν αποφασίσουμε να το κάνουμε πράξη. Σκέψου ότι το σαββατοκύριακο ο χρόνος λειτουργεί σαν αντίστροφη μέτρηση και τρέχεις να προλάβεις φίλους, οικογένεια και προσωπική ξεκούραση. Αν όμως επιδιώξεις να πράξεις κάποια από αυτά μετά τη δουλειά, τότε, πίστεψέ με, θα καταφέρεις μεγάλη πρόοδο.

Δεν είμαι εδώ για να σου πω τι πρέπει να κάνεις (αυτό το ξέρεις εσύ). Αλλά θα σου αναφέρω κάποια πράγματα που επεδίωξα εγώ να αλλάξω στην καθημερινότητά μου και μου έδωσαν πολλά εφόδια.

  • Προσπαθώ (τονίζω πως προσπαθώ) να περιορίσω τα social και ειδικά μια εφαρμογή, το instagram (Istagram, you are a trap!). Ξέρουμε όλοι πόσο εθιστικό είναι και πρέπει να γίνει κάτι με αυτό το ζήτημα! Αν κι εσύ το χρησιμοποιείς, προσπάθησε να “μπαίνεις’ για λιγάκι. Ειλικρινά είναι πολύ εποικοδομητική μια κουβέντα με τα αδέρφια ή τους φίλους σου.
  • Κάνω UNPLUG από το κινητό. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε με φίλους όταν το wifi μας είναι κλειστό. Μετά τη δουλειά λοιπόν κλείσε το ίντερνετ διότι κάνει πολύ καλό και στην ηρεμία σου.
  • Γράφω τα πάντα σε λίστα γιατί βοηθά στο να διαχειρίζομαι το χρόνο μου.
  • Ξεφεύγω απ τα πάντα όταν πηγαίνω για καθημερινό μισάωρο τρέξιμο.
  • Κάνω την τακτοποίηση του σπιτιού(σιγά σιγά) μέση στη βδομάδα. Είναι αποδεδειγμένο ότι τι σαββατοκύριακο δεν θα κάνω τίποτα από αυτά.
  • Κάθε φορά που αφήνω δουλειά για το σαββατοκύριακο, καταλήγει σε “τραγωδία”. Οπότε καλό θα είναι να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας μέσα στη βδομάδα.

Αν κάτι από τα παραπάνω συνάδει με τη δική σου καθημερινότητα, τότε μπορείς κι εσύ να το αλλάξεις. Μην περιμένεις λοιπόν το σαββατοκύριακο για να πραγματοποιήσεις τα πάντα. Εξάλλου το λέει και το ρητό: Μην αφήνεις ποτέ κάτι για αύριο, ενώ μπορείς να το κάνεις σήμερα! Time is money!