Ο Βρετανός William Farr έγραψε το 1858 ότι “ο γάμος είναι ένα υγιές κτήμα”. Με αυτό εννοούσε πως οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς από τους single. Ένας single είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πορεία της ζωής του. Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα υπάρχει το debate μεταξύ κοινωνιολόγων για το αν οι άνθρωποι που δεν θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια είναι πιο δυστυχισμένοι. Μόλις το 2017 οι singles έφτασαν στο σημείο να μπορούν να αποδείξουν ότι είναι εξίσου ευτυχισμένοι.

Οι άνθρωποι όλο και λιγότερο θέλουν να παντρευτούν και υπάρχουν πέντε κοινωνιολογικοί λόγοι που το εξηγούν.

Μόνο το 50% του συνολικού πληθυσμού βλέπει τον εαυτό του σε έναν γάμο

Το 2017, το The Census Bureau ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων στις ΗΠΑ ήταν single εκείνη τη χρονιά. Πάνω από 111 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χωρίσει ή είχαν χάσει το σύντροφό τους ή ήταν πάντα single. Αυτό είναι περισσότερο από το 45% των Αμερικανών άνω των 18. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία παντρεύονται οι άνθρωποι πια είναι τα 29.5 για τους άντρες και 27.4 για τις γυναίκες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ηλικιακά δεδομένα θα συνεχιστούν όσο περνάει ο καιρός.

Ο γάμος δε μεταφράζεται σε ενηλικίωση πλέον

Πριν μισό αιώνα, το να παντρεύεσαι σήμαινε και ότι είσαι ώριμος. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στην εποχή μας ο γάμος δεν αποτελεί κριτήριο ωριμότητας. Ούτε και το αν έχεις παιδί. Πλέον, το να έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου και το να κάνεις σημαντικά επαγγελματικά βήματα σε κάνουν έναν ώριμο άνθρωπο.

Οι εργένηδες κάνουν περισσότερο σεξ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους άνω των 18, οι ερευνητές έχουν καταλήξει πως ένα άτομο πλέον, κάνει σεξ περίπου εννιά φορές περισσότερο σε σχέση με τις αρχές των 90s.

Το να έχει κανείς σχέση δε σημαίνει ότι έχει και υψηλή αυτοεκτίμηση

Οι έφηβοι δεν νοιάζονται να μπουν σε μια σχέση και οι ενήλικοι αναβάλλουν τον γάμο για αργότερα. Οι σκεπτικιστές πιστεύουν πως όλη αυτή η αγάπη προς τον single τρόπο ζωής έχει να κάνει με θέματα αυτοεκτίμησης. Οι επιστήμονες από την άλλη υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Το ξεκίνημα μιας σχέσης βελτιώνει την αυτοπεποίθηση μόνο αν μια σχέση λειτουργεί σωστά. Μόνο αν είναι σταθερή και συντηρείται για μια συγκεκριμένη περίοδο. Η αυτοπεποίθηση ανθρώπων που μπήκαν σε μια σχέση αλλά δεν κατάφεραν να την κρατήσουν για ένα χρόνο μειώθηκε.

Ο γάμος δε βελτιώνει την υγεία

Ακόμα ένας μύθος γύρω από το θέμα του γάμου, είναι πως βελτιώνει την υγεία. Υπάρχει μια λογική σε αυτό, μιας και υποτίθεται ότι σε μια συνθήκη όπως ο γάμος υπάρχει αγάπη, στήριξη και ηρεμία. Ωστόσο, τρεις έρευνες του 2017 κατέρριψαν αυτό το μύθο.

Γιατροί στο Manhattan κατέληξαν στο ότι οι παντρεμένες γυναίκες έπαιρναν κιλά και έπιναν περισσότερο, σε σχέση με όσες ήταν single.

Αν έχεις αποφασίσει πως ο γάμος δεν είναι για σένα, η επιστήμη σε στηρίζει.

Διάβασε ακόμα: 7 λόγοι να μην παντρευτείς σύμφωνα με την επιστήμη

Featured image: BBC