Ζούμε στην εποχή που το να βρεις έναν άνθρωπο για να περάσεις το βράδυ σου είναι ένα swipe right μακριά. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στο σεξ ποτέ δεν ήταν ευκολότερη υπάρχει μία άνεση στο να εξερευνήσουμε τη σεξουαλικότητά μας. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, φαίνεται πως οι millenials έχουν πολύ λιγότερες σεξουαλικές επαφές απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η οικονομική κατάσταση

Αν σκεφτούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας θα δούμε ότι οι νέες γενιές σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κρίση, γεγονός που έχει επηρεάσει άμεσα τη σεξουαλική τους ζωή. Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο theeverygirl.com, η σημερινή κουλτούρα που επικρατεί στα ραντεβού είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με παλιότερα. Πολλοί ενήλικες μένουν ακόμα στο πατρικό τους, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το να περάσουν ένα βράδυ με την σύντροφό τους. Δεν έχουν αυτονομία και το εισόδημά τους είναι περιορισμένο, ενώ δουλεύουν περισσότερες ώρες. Επέκταση αυτού είναι και το άγχος για την κάλυψη ακόμα και των βασικών τους αναγκών. Φυσικά η κούραση και το άγχος λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Η σταθερότητα στη σχέση

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως υπάρχει ένας ακόμα πιο βασικός λόγος για τον οποίο το σεξ έχει μειωθεί. Οι millenials καθυστερούν σημαντικά να βρουν έναν σύντροφο για να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας οικογένειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι μόνοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα το 21% των singles αναφέρουν σε σχετική έρευνα πως δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή τον τελευταίο χρόνο, αντίθετα με το 9% που παρατηρείται στα παντρεμένα ζευγάρια.

Αν κάπου εδώ αναρωτιέσαι πώς γίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα στην εποχή των dating apps υπάρχει απάντηση. Φαίνεται πως οι νέες γενιές είναι πολύ επιλεκτικές. Μόνο ένα στα 500 match οδηγεί στην ανταλλαγή τηλεφώνου. Παρόλο λοιπόν που εκεί έξω υπάρχουν πολλά εν δυνάμει ταίρια, πολύ λίγα καταλήγουν σε πραγματική και ουσιαστική επικοινωνία.

Επιπλέον το online dating έχει οδηγήσει τους νέους ανθρώπους σε προβληματισμούς και αμφιβολίες σε σχέση με την ασφάλεια, την άνεση και την εμπιστοσύνη για τα άτομα με τα οποία επικοινωνούν. Αυτό ενισχύεται αφού οι νέοι διατηρούν επαφή περισσότερο μέσω μιας οθόνης και έχουν λιγότερες πιθανότητες να βγουν και να γνωρίσουν κόσμο από κοντά.

Το σεξ είναι ένας σημαντικός τρόπος προσωπικής έκφρασης και συμβάλει στην καλή διάθεση και την οικειότητα με τους συντρόφους μας. Φαίνεται όμως πως για τους νέους ανθρώπους το θέμα είναι πιο περίπλοκο αφού υπάρχουν αρκετοί λόγοι που σχετίζονται περισσότερο με την κοινωνία στην οποία ζουν και λιγότερο με τους ίδιους.

Featured photo: unsplash.com