Όταν μία γυναίκα πρόκειται να γίνει μαμά, πρέπει να λείψει για κάποιο διάστημα από τη δουλειά της. Η αποχή αυτή διαρκεί όσο μία άδεια μητρότητας ή λίγο περισσότερο. Μπορεί αυτό το λίγο παραπάνω να διαρκεί μέχρι το παιδί να πάει σχολείο, σε κάποιες περιπτώσεις.

Η κάθε μητέρα παίρνει αυτή την απόφαση ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς της, αλλά και τις δικές της. Αυτή της η απόφαση ωστόσο δεν θα πρέπει να την υποβαθμίζει όταν επιστρέφει στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Jeff Martin, CEO μίας συμβουλευτικής για εργασιακά θέματα εταιρείας, αλλά και πατέρας, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην απόρριψη βιογραφικών από μαμάδες που έλειψαν για κάποιο διάστημα ώστε να φροντίσουν τα παιδιά και την οικογένειά τους

Σε ανάρτησή του στο LinkedIn έγραψε:

Απευθύνομαι σε όλους τους υπεύθυνους προσλήψεων: Αν κάποια γυναίκα έχει ένα κενό στο βιογραφικό της λόγω άδειας μητρότητας, δεν σημαίνει ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έχει ξεχάσει να δουλεύει. Κατά τη γνώμη μου, γυρίζει ακόμα πιο αφοσιωμένη. Γι’ αυτό, μην πετάτε τα βιογραφικά αυτά. Πάρτε τηλέφωνο και κάντε μία φιλική συζήτηση μαζί τους. Και πιστέψτε με, δεν θα χάσετε. Τελευταία έχω μιλήσει με πάρα πολλές μητέρες που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά επειδή μεγάλωναν το παιδί τους. Ας το αλλάξουμε αυτό όλοι μαζί.

Ας είμαστε ρεαλιστές, οι μαμάδες εκεί έξω που γυρίζουν στη δουλειά όχι μόνο δεν ξεχνούν τις δεξιότητές τους αλλά πλέον ως μητέρες έχουν αναπτύξει πολλές περισσότερες από πριν. 

Ποιες δεξιότητες είναι αυτές; Να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να είναι οργανωτικές. Αυτές οι δύο συνδυάζονται τέλεια με την έλλειψη ύπνου

Πολλές μαμάδες απάντησαν περιγράφοντας τη δική τους εμπειρία: “Πολλοί ήταν οι εργοδότες που είπαν χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να ξεκινάω πάλι από το μηδέν, ενώ έλειπα για μόνο μερικούς μήνες. Γίνονται διακρίσεις κι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Αν κάποια γυναίκα έχει τα προσόντα, μπορεί να προταθεί για τη θέση. Αν κάποια γυναίκα έχει προσόντα, ας την προσλάβετε.”

Υπάρχει πλέον η επιλογή στο LinkedIn για τις εργαζόμενες μητέρες εκεί έξω να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε “άδεια μητρότητας”. Αυτό γίνεται ώστε για να ξέρουν οι μελλοντικοί τους εργοδότες τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής και ότι η μητρότητα είναι μία εξίσου σημαντική δουλειά. 

Πηγή & featured image: her.ie Μετάφραση: Εύα Τόλιου