Πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να δουλέψω αν δεν ήταν όλα τα μολύβια στη μολυβοθήκη και εάν υπήρχαν πάνω στο γραφείο πολλά ανοιχτά τετράδια και σημειωματάρια. Αναθεώρησα την τακτικότητα μου όταν έμαθα ότι ο Albert Einstein είναι ο πιο διάσημος ακατάστατος στον κόσμο. Ψάχνοντας περισσότερα για τον βραβευμένο με Νόμπελ επιστήμονα θα ανακαλύψεις ότι είχε σχολιάσει το εξής: “εάν ένα ετοιμόρροπο γραφείο είναι σημάδι ετοιμόρροπου μυαλού, τότε το άδειο γραφείο τι σημαίνει;”. Και μετά ανακαλύπτεις κάμποσες μελέτες να περιγράφουν διάνοιες που μεγαλούργησαν μέσα σε χαοτικά, ακατάστατα, σχεδόν βρώμικα γραφεία και δωμάτια.

Τρεις επιστήμονες καταρρίπτουν ένα μύθο και επιβεβαιώνουν δύο αλήθειες για να συνεχίσεις να τρως στο γραφείο, να αφήνεις παντού μολύβια και μαρκαδόρους και ξέχειλα σκουπιδοτενεκεδάκια.

Μύθος: Οι ακατάστατοι είναι τεμπέληδες

Σ’ ένα κόσμο που σε μεγαλώνει με το ”η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά” το να είσαι ακατάστατος θα μπορούσε να θεωρηθεί και διαταραχή.  “Η ακαταστασία και η τεμπελιά έχουν σημειωθεί ως ανθρώπινα ελαττώματα λίγο ή πολύ” γράφει ο Dr. Richard A. Friedman στους  The New York Times. “Η ακαταστασία δε φαίνεται να μπλοκάρει τη δημιουργικότητα. Μερικοί από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους είναι ακατάστατοι, κανένα δείγμα αποδιοργάνωσης όταν δε συμμαζεύεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί”, προσθέτει.

Αλήθεια: Χρησιμοποιούν το χάος σαν κινητήριο δύναμη

Σε μελέτη της Kathleen Vohs στο Πανεπιστήμιο Carlson της Μινεσότα, απέδειξε ότι “το περιβάλλον που δεν είναι τακτοποιημένο πολλές φορές μπορεί να εμπνεύσει, όταν τα πράγματα δεν είναι στη θέση τους αυτό μπορεί να φέρει νέες ιδέες. Αντίθετα όταν όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει, τότε όλα λειτουργούν με ασφάλεια και στις ίδιες ταχύτητες όπως πάντα”

Αλήθεια: Είναι οι κανονικοί

Ο φυσικός Adam Frank σε δική του μελέτη υποστηρίζει ότι τέτοιες διαφοροποιήσεις από το ”κανονικό” είναι αυτές που σε κάνουν πραγματικά κανονικό. Μοιάζει σαν οι ακατάστατοι να είναι οι σολομοί που πάνε αντίθετα στο ρεύμα. Μπορείς να συνεχίζεις με το χάος και σε άλλο δωμάτια.

Μερικά παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν για να απαντάς σε όσους σε κατηγορούν για ακατάστατο είναι οι συγγραφείς JK Rownling και Mark Twain.