Μπορεί να έχει ανοίξει η εστίαση και τα μέτρα να έχουν χαλαρώσει, αν κάτι όμως λείπει στους ανθρώπους κάθε μέρα είναι η καθημερινή επαφή. Χαιρετιόμαστε ακόμα με τους αγκώνες και κάθε φορά που μας πλησιάζει κάποιος περισσότερο αναρωτιόμαστε εάν είναι εμβολιασμένος. Στην πραγματικότητα, οι εμβολιασμοί εκτός από το ότι είναι εισιτήριο για μία πιο φυσιολογική ζωή και τα επόμενα ταξίδια, είναι και η πρόσβαση που μας δίνεται και πάλι για αγκαλιές με τους αγαπημένους μας.

Πίσω από τις αγκαλιές κρύβεται η επιστήμη

Εδώ δεν είναι μόνο το συναισθηματικό κομμάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Η αγκαλιά είναι αποδεδειγμένα και θέμα επιστήμης. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή της γέννησής μας συσχετίζουμε την ανθρώπινη επαφή με τη στοργή και την ασφάλεια. Μεγαλώνοντας, σε περιόδους άγχους και στρες το σώμα μας παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης. Το “φυσικό” αντίδοτο σε αυτό δεν είναι άλλο από τη φυσική επαφή. Όταν οι άνθρωποι έχουμε την ελευθερία να πιαστούμε και να αγκαλιαστούμε, αυτόματα το μυαλό μας το αντιλαμβάνεται σαν μία πολύ θετική διεργασία.

Τι συμβαίνει στο μυαλό σου κάθε φορά που αγκαλιάζεις ένα αγαπημένο πρόσωπο

Κάθε φορά που βιώνεις ένα άγγιγμα, είτε πρόκειται για μία αγκαλιά είτε για το πιάσιμο του χεριού, το μυαλό απευθείας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες οξυτοκίνης. Έτσι, τα επίπεδα της υψηλής κορτιζόλης στον οργανισμό σου μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σεροτονίνη, μία ορμόνη που έχει συνδεθεί άμεσα με την ευτυχία και την ευχαρίστηση. Αντίστοιχα, όταν όλα αυτά δεν υφίστανται σαν επιλογές, το μυαλό δεν έχει τους κατάλληλους “συμμάχους” για να αντιμετωπίσει τυχόν αρνητικά συναισθήματα.

Οι αγκαλιές μπορούν ακόμη να βελτιώσουν και την υγεία σου

Έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και μία αγκαλιά των 10 δευτερολέπτων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σου. Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, μειώνει τον πόνο και σε προστατεύει ενάντια στις ασθένειες. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για άλλους οργανισμούς. Αν έχεις κατοικίδιο, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και το να κάθεστε κοντά, μοιάζει ιδιαίτερα θεραπευτικό.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στην παρούσα φάση είναι η ευαισθησία στο θέμα “αγκαλιά”. Σίγουρα, μπορούμε να αγκαλιάσουμε λίγο πιο ελεύθερα και άφοβα τους αγαπημένους μας ανθρώπους, πάντοτε όμως με προσοχή.

featured image: @criene