Όσο και αν θέλεις να ασχολείσαι με την περιποίηση του σκύλου σου, το dog grooming δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κατοικίδιο σου. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Ως ιδιοκτήτης, μπορεί να νιώθεις ότι τα συχνά ντους, το κούρεμα και το χτένισμα είναι δραστηριότητες που σε φέρνουν πιο κοντά με το κατοικίδιο σου. Όσο όμως και αν απολαμβάνεις να βλέπεις στο Pinterest περιποιημένα και περίτεχνα τριχώματα, η διαδικασία αυτή μπορεί να “παραβιάζει” τον προσωπικό χώρο του κατοικίδιου σου.

Κάθε κουτάβι κοινωνικοποιείται διαφορετικά

Πιο συγκεκριμένα, αν δεν έχουν εξοικειωθεί με το να βρίσκεται γύρω από “άγνωστους” από μικρή ηλικία, είναι πολύ πιθανό να νιώθουν άβολα ή και πως απειλούνται από κάποιον που προσπαθεί να τα κάνει “ομορφότερα”. Extra tip: αν παρατηρείς πως ο σκύλος σου, αποφεύγει τις κινήσεις ή την οπτική επαφή, μπορεί αν νιώθει απειλή. Αν δεις πως κλείνει τα μάτια ή διατηρεί την οπτική επαφή με τον dog groomer, τότε αυτό δηλώνει πως αισθάνεται οικεία μαζί του.

Η δυνατή όσφρηση τους δεν τους βοηθά να το απολαύσουν

Σίγουρα ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αφρόλουτρα και σαμπουάν φαίνεται ιδανικό σε εμάς αλλά το κατοικίδιο σου διαφέρει. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο σκύλος σου να δυσαρεστηθεί με την έντονη μυρωδιά του σαμπουάν λόγω ακριβώς, της δυνατής όσφρησης του.

Τα  μουστάκια του είναι σημαντικά

Μπορεί τα μουστάκια του σκύλου σου να τον “ενοχλούν” κάποιες φορές ή να τον γαργαλάνε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα κουρεύεις γιατί η σημασία τους είναι μεγάλη. Λειτουργούν ως εξωτερικοί αισθητήρες, διαθέτουν ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και νεύρων όπου ενισχύουν τις κινήσεις του και την αντίληψη του χώρου γύρω τους. Επίσης, λέγεται πως τα μουστάκια τους βοηθούν να κατευθύνονται καλύτερα στο αχνό φως.

Πώς μπορείς λοιπόν να φροντίζεις για την περιποίηση του σκύλου σου;

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη ράτσα κάθε σκύλου. Για παράδειγμα, ένας σκύλος με σκληρό τρίχωμα μπορεί να περιποιηθεί με το να το χτενίσεις με το χέρι ενώ τα πιο λεπτά τριχώματα, είτε με το χέρι είτε με κάποια λεπτή λεπίδα. Όσον αφορά το ντους του σκύλου σου, μπορείς να προτιμήσεις κάποιο πιο άοσμο και “ήσυχο” αφρόλουτρο για να μην τον ενοχλεί στην όσφρηση του. Τέλος, αν τελικά επισκεφτείς κάποιο κέντρο περιποίησης, καλό είναι να διατηρηθεί ελάχιστη αφή, συχνά διαλείμματα και άφθονα κεράσματα για να χαρεί!

featured photo: Τwenty20.com/hannitary