Ένας σκύλος σε ένα σπίτι είναι πηγή χαράς και αγάπης και νιώθεις τυχερή που τον έχεις στη ζωή σου. Ο σκύλος σου είναι πιο χαρούμενος από ποτέ που φέτος περνάς τόσο πολύ χρόνο μαζί του στο σπίτι και μοιάζει να προσπαθεί να προλάβει όλον αυτός που έχετε περάσει χωριστά. Κι όσο κι αν αποζητάς κι εσύ την παρέα του, χρειάζεσαι κάποιες στιγμές ησυχίας και μεταξύ μας δεν θα σε πείραζε να πηγαίνεις στο μπάνιο δίχως δύο μάτια να σε παρακολουθούν ασταμάτητα. Παρακάτω δες τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό του σκύλου και πως μπορείς να τον βοηθήσεις να το ξεπεράσει κάνοντας την συγκατοίκηση σας ευκολότερη.

Γιατί ο σκύλος σου θέλει να είναι συνέχεια μαζί σου

Οι σκύλοι από την φύση τους είναι ζώα αγέλης που σημαίνει πως έχουν μάθει να υπάρχουν μέσα σε ένα σύνολο, χρειάζονται την συντροφικότητα και δεν θέλουν να μένουν μόνοι τους. Ζώντας μαζί σου, ο σκύλος σου αναπτύσσει αυτό τον ισχυρό δεσμό μαζί σου, στο πρόσωπό σου αναγνωρίζει κάποιον που μπορεί να εμπιστευτεί και κατ’ επέκταση θέλει να βρίσκεται δίπλα σου. Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να προκαλείται κι από μια σειρά άλλους παράγοντες όπως τον φόβο του αποχωρισμού, το έντονο στρες, μια αρρώστια ή ακόμα κι αν ο σκύλος σου απλά βαριέται.

Twenty20.com/elza_and_ocean/

Το έντονο στρες ή η αρρώστια συχνά εκδηλώνονται μέσω του υπερβολικού γαυγίσματος, της ανήσυχης συμπεριφοράς και της τάσης να γλείφεται περισσότερο από το σύνηθες και λόγω της ασφάλειας που νιώθει μαζί σου προσκολλάται πάνω σου. Το καλό με αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι πως εύκολα μπορείς να τις διαγράψεις από τη λίστα των πιθανών αιτιών με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Σημαντικό είναι επίσης να προσέξεις, μήπως άθελα σου, ενθαρρύνεις μια τέτοια συμπεριφορά, με χάδια, παιχνίδια και λιχουδιές όποτε ο σκύλος σου βρίσκεται δίπλα σου. Οι σκύλοι είναι ζώα με υψηλή ευφυΐα και μεγάλη περιέργεια οπότε αν αντιληφθούν έναν τέτοιο συσχετισμό δεν θα σε αφήσουν λεπτό.

Η ράτσα του σκύλου παίζει ρόλο;

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο Velcro dogs για κάποιες ράτσες σκυλιών που επιζητούν περισσότερο από άλλα να είναι μονίμως δίπλα στον άνθρωπο τους. Αυτή η αστεία ονομασία, παραπέμπει στο υλικό Velcro που σε απλή ελληνική μετάφραση είναι το σκρατς. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ράτσες που από τη φύση τους έχουν αυτό το χαρακτηριστικό πιο έντονο όπως τα Τσιουάουα και τα Πάγκ και κάποιες άλλες που μέσα από τα χρόνια τις έχουμε εκθρέψει για να συνεργάζονται με τον άνθρωπο, όπως τα Λυκόσκυλα ή τα Ντόμπερμαν, οξύνοντας την ανάγκη τους για συνεχής επικοινωνία με τον άνθρωπο τους. Βέβαια, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση όλες οι ράτσες μπορούν μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν μια εξαρτημένη συμπεριφορά.

Πως μπορείς να βοηθήσεις τον σκύλο σου να γίνει πιο ανεξάρτητος

Μια μέθοδος που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική είναι να μάθεις τον σκύλο σου να περνάει χρόνο στο κλουβί του ή να του έχεις ένα δικό του κρεβατάκι. Σκοπός είναι να δημιουργήσεις έναν άνετο κι ασφαλή χώρο μόνο για τον σκύλο σου που θα είναι το «σπίτι» του και στο οποίο θα μπορεί να περνάει κάποιες ώρες όπως όταν κοιμάται για παράδειγμα. Αν ο σκύλος σου είναι ιδιαίτερα επίμονος κι αρνείται να σε αποχωριστεί, το κλουβί μπορεί να φανεί πιο αποτελεσματικό μιας και έχει πόρτα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι να μάθει να μένει εκεί.

Επίσης φρόντισε να κρατάς τον σκύλο σου σε εγρήγορση για να μην βαριέται όπως αναφέρουμε παραπάνω, να ικανοποιείς την περιέργεια του και την ανάγκη του για πνευματική και σωματική εκτόνωση. Έχε στη διάθεση του παιχνίδια για να του δώσεις κάτι να ασχολείται μόνος του χωρίς τη δική σου παρέα.

Με λίγη υπομονή και επιμονή, θα καταφέρεις να κάνεις τον σκύλο σου να κατανοήσει πως υπάρχουν κάποια όρια, πως είναι εντάξει να περνάτε χρόνο χωριστά ακόμη κι αν είστε στο ίδιο σπίτι για να απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο τις στιγμές που μοιράζεστε δίχως να αποδυναμωθεί ο δεσμός σας.

featured photo: Twenty20.com/JulieK