Είσαι από αυτούς που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τη δουλειά. Κατά συνέπεια, δε χρειάζεται να κάνεις ντους και να ντυθείς για το γραφείο. Γιατί, όμως, δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι κάθε πρωί, νιώθοντας τόσο κουρασμένη;

Η κόπωση αυτή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο εν μέσω καραντίνας. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που την προκαλούν:

1. Έχεις άγχος

Οι ανησυχίες που σχετίζονται με τη πανδημία σε «ρίχνουν» ψυχολογικά. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν βιώνεις χρόνιο στρες, έχεις συχνά υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες). Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συχνά οδηγούν σε αυξημένη κόπωση, κατάθλιψη και άγχος. Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως αυτή τώρα, η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνονται. Άρα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση.

Εκτός αυτού, το άγχος για τον COVID-19 – και για τις συνέπειές του στην οικονομία, τη ζωή σου κτλ. – μπορεί να σε κάνει να δυσκολεύεσαι να ξαπλώσεις. Αλλά και να κάνεις έναν συνεχόμενο ύπνο.

2. Κοιμάσαι αργά

Επιπλέον, ίσως έχεις αλλάξει τις ώρες ύπνου σου και κοιμάσαι αργότερα. Αφού τις περισσότερες βραδινές ώρες βρίσκεσαι «κολλημένη» στις οθόνες του κινητού σου, του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Κάτι που σαφώς αποτρέπει τον ποιοτικό ύπνο. Με αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένη νωρίς το πρωί.

3. Καθιστική ζωή

Επίσης, ως επί το πλείστον, κάνεις πιο έντονη καθιστική ζωή από ό, τι συνήθως. Δεν κάνεις πια τόσες εξωτερικές δουλειές. Ή έχεις μειώσει τη σωματική σου άσκηση. Αιτίες που προκαλούν ψυχική κόπωση.

4. Μειωμένη έκθεση στο φως

Όπως δείχνει η έρευνα, το φως μας ενεργοποιεί και ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματός μας. Χωρίς αυτό, διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο να πέσουμε σε κατάσταση νωθρότητας και κούρασης.

Τι μπορείς να κάνεις, για να το αντιμετωπίσεις

Εφόσον υφίστανται τόσοι λόγοι, προσπάθησε να επιλύεις ένα πράγμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν σου λείπει το φως, φρόντισε να λαμβάνεις περισσότερο. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε προσπάθησε να μειώσεις το στρες. Εάν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι, δοκίμασε να βελτιώσεις τον ύπνο σου. Υπάρχουν δομημένες συμπεριφορικές παρεμβάσεις για τον σκοπό αυτό, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία.

Τέλος, την επόμενη φορά που θα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να νιώθεις τόσο κουρασμένη κάθε πρωί, να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη. Βιώνουμε μια δύσκολη και ψυχικά εξαντλητική στιγμή. Μην κατηγορείς, λοιπόν, τον εαυτό σου εάν πατήσεις το snooze μία, δύο ή ακόμα και τρεις φορές.

featured image: Elle