Θα συνηθίσεις να ζεις με δέκα πόντους χιόνι τον περισσότερο καιρό. Χωρίς αμφιβολία εμείς οι Έλληνες είμαστε συνηθισμένοι σε εντελώς διαφορετικά καιρικά φαινόμενα από ότι οι Πολωνοί. Επομένως, η ιδέα του χιονιού μας ενθουσιάζει. Ξέρεις όμως τι είναι να ξυπνάς μήνα Οκτώβρη και έξω να χιονίζει δίχως αύριο; Ειδικά την στιγμή που όλοι σου οι φίλοι στην Ελλάδα κυκλοφορούν με κοντομάνικο και πάνε για καφέδες στην Γλυφάδα;

Παρά την έντονη διαφορά θερμοκρασίας των δύο χωρών συμβαίνει το εξής παράδοξο: θα νιώσεις ότι κάνει περισσότερο κρύο στην Ελλάδα με πέντε βαθμούς παρά στην Πολωνία με μείον είκοσι.

Θα μάθεις να λες τζιενκούγιε (dziekuje) αντί για ευχαριστώ. Να φωνάζεις ναζντρόβιε (na zdrowie) κάθε φορά που τσουγκρίζεις την βότκα σου. Οι Πολωνοί γνωρίζουν ελάχιστα αγγλικά, επομένως ετοιμάσου να μάθεις ορισμένες από τις βασικές τους λέξεις, αλλά και να χρησιμοποιήσεις την γλώσσα του σώματος προκειμένου να συνεννοηθείς. Αν γνωρίζεις Γερμανικά ή Ρωσικά τότε θα είναι πιο εύκολη η επικοινωνία.

tumblr_nlbr5lhofi1u9umoqo1_500

Θα καταλάβεις ότι το ευρώ στη Πολωνία έχει μεγαλύτερη αξία από ότι στην Ελλάδα. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί το νόμισμα της χώρας είναι το zloty, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά οικονομική.

Θα εντυπωσιαστείς με το πόσο συχνά μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας Πολωνός την λέξη kurwa( =βρισιά που δεν κάνει να πούμε) σε μία κουβέντα. Θα μείνεις επίσης άφωνος όταν δεις το διόλου σπάνιο θέαμα μιας παρέας Πολωνών να κατεβάζουν το ένα μετά το άλλο σφηνάκια βότκας στις έντεκα το πρωί.

Να είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις πολλά ταξίδια. Τα polski bus και το σιδηροδρομικό δίκτυο που διαθέτει η χώρα είναι εύκολοι και οικονομικοί τρόποι να γυρίσει ένας φοιτητής Erasmus, τόσο την ίδια την Πολωνία, όσο και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ακόμα, οι πτήσεις σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ είναι σε τιμή ευκαιρίας για εμάς τους Έλληνες.

tumblr_miwt51lsdz1qdisf0o1_500

Αν και δεν θεωρείται γαστρονομικός προορισμός, η Πολωνία θα σε ενθουσιάσει όσον αφορά το φαγητό. Από την μία, έχει μία ιδιαίτερη κουζίνα στην οποία πρωταγωνιστούν τα περίφημα πιερόγκι, το λάχανο, οι σούπες και τα γκούλας, τα σνίτσελ, τα παστά ψάρια και τα παραδοσιακά γλυκά με μαρμελάδα. Από την άλλη, αν δεν σε ενθουσιάζει κάτι από τα παραπάνω υπάρχουν εναλλακτικές. Στην Πολωνία, θα βρεις πιάτα από οποιαδήποτε κουζίνα σου αρέσει σε οικονομική τιμή, καθώς και σε μεγάλες και περιποιημένες μερίδες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις πεινασμένος.

Η φυσική ομορφιά της χώρας, το πλούσιο παρελθόν της, τα πανέμορφα ιστορικά κέντρα πόλεων όπως αυτό στην Κρακοβία, στο Βροτσλάβ, στο Γκντάνσκ και σε πολλές άλλες, θα σε κάνει να αναρωτηθείς γιατί δεν την επισκέφτηκες νωρίτερα. Παράλληλα, όμως, θα δικαιώσει την επιλογή σου να κάνεις Erasmus στην Πολωνία.

tumblr_nspvqxt7t91u9umoqo1_500