Παρακολουθώ αυτή την περίοδο τη σειρά του Netflix “The Bold Type” στην οποία τρεις φίλες εργάζονται στο γυναικείο περιοδικό Scarlet και η μία από αυτές, η αρθρογράφος Jane Sloan, έχει κάνει σχέση με έναν συνάδελφό της, που τον αποκαλεί χαϊδευτικά “Pinstripe”, όπως δηλαδή και το όνομα του ανδρικού περιοδικού στο οποίο έγραφε.

Αρχικά οι δυο τους έκαναν μόνο σεξ και η Jane τον άφησε επειδή εκείνος δεν ήθελε παραπάνω δεσμεύσεις. Προχώρησε στην ερωτική της ζωή κάνοντας σχέση με έναν γιατρό ο οποίος ήταν πολύ καλός τύπος αλλά μάλλον τον βαριόταν, γιατί όταν ο “Pinstripe” επέστρεψε λέγοντάς της πως τον ενδιαφέρει η αποκλειστικότητα, χώρισε τον γιατρό και τα ξαναέφτιαξε μαζί του. Αυτό όμως το βρήκε μπροστά της, όταν κάποια στιγμή, σε μια περιοδεία που έκανε με αφορμή το βιβλίο του, την απάτησε κάνοντας σεξ με μια άλλη.

Τότε θυμήθηκε ποιος ήταν όταν τον γνώρισε, τι άρθρα έγραφε και ποιο ήταν το περιεχόμενο του βιβλίου του και αναρωτήθηκε “Γιατί μια φεμινίστρια δεν πρέπει να βγαίνει με έναν ‘γυναικά’;”

Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε κι εμείς σε αυτό το άρθρο.

Αυτοπροσδιορίζομαι ως νεοφεμινίστρια και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα όχι να δω ερωτικά αλλά ούτε καν φιλικά έναν τύπο ο οποίος θα είχε το προφίλ του ‘player’ ή απλά του σεξιστή ‘γυναικά’. Ο λόγος είναι, ότι ο συγκεκριμένος τύπος άνδρα, βλέπει τις γυναίκες ως αντικείμενα, τις χρησιμοποιεί και τις αντιμετωπίζει επιφανειακά σαν ανθρώπινα αναλώσιμα. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα πιστεύω μου για τη σημαντικότητα της γυναικείας ύπαρξης και δεν θα μπορούσα παρά να εναντιώνομαι σε πρακτικές που την υποτιμούν.

Αν σπεύσεις να με κατηγορήσεις για αναπαραγωγή στερεότυπου όσον αφορά στον ‘παίχτη’ θα σας απαντήσω πως δεν είμαι εγώ αυτή που αναπαράγω αυτό το στερεότυπο, αλλά ο κάθε ένας τέτοιος άνδρας που θεωρεί πως το να αντιμετωπίζει σεξιστικά το θηλυκό γένος και να το επιστρατεύει στην αποκλειστική του ευχαρίστηση είναι ζητούμενο και μάλιστα αποτελεί επιτυχία.

Είναι  ο τύπος άνδρα που θα ήθελε να μοιάζει στον βασιλιά του σεξισμού  Dan Bilzerian ο οποίος ανεβάζει στο προφίλ του σεξιστικές και προκλητικές φωτογραφίες στέλνοντας το μισογυνιστικό μήνυμα, ότι οι γυναίκες είναι απλά ένα ακόμα αξεσουάρ μέσα στο πολυτελές lifestyle.

To να έχει κάποιος τη νοοτροπία του ‘γυναικά’ δεν τον κάνει και στην πραγματικότητα έναν τέτοιο. Απλώς είναι ένας macho τύπος που ακολουθεί σελίδες τύπου Τσίλι Καφενείο και γελάει με τα αστεία τους (κάποιες φορές κι εμείς, αλλά ΟΚ), ανταλλάσσει συνεχώς με τους φίλους του βίντεο με κακό πορνό που θα έπρεπε να είχε αφήσει πίσω του στην ηλικία των είκοσι ένα και κάνει- ακόμα- σεξιστικά σχόλια σε άγνωστες γυναίκες στο δρόμο που απέχουν πάρα πολύ από την ουσία του κομπλιμέντου.

Κάποτε έβγαινα με έναν τύπο που δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι με ξύπνησε ένα πρωί πολύ νωρίς, δείχνοντάς μου κάτι με το ζόρι στην οθόνη του κινητού του. Δεν καταλάβαινα τι έλεγε μέσα στον ύπνο μου και με τύφλωνε το μπλε φως. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα πως ήθελε να μοιραστεί μαζί μου τη διαρροή του sex video της Ιωάννας Τούνη. Όχι απλά αρνήθηκα να το δω, αλλά στη συνέχεια αφ’ ενός έγραψα ένα άρθρο με τίτλο “Δεν είμαστε όλες Τούνη, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε” και αφ’ ετέρου αναθεώρησα πάρα πολλά για εκείνον και τη σχέση μας. Κατάλαβα πως δεν μπορούσα να είμαι με κάποιον που έχει αυτή την νοοτροπία, αυτή την αισθητική κι αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Ναι δεν μπορεί μια γυναίκα που επιθυμεί και διεκδικεί το σεβασμό και την ισότητα να συμβιβαστεί με έναν τύπο που ενισχύει κακοποιητικές και σεξιστικές συμπεριφορές που αφορούν άλλες γυναίκες

Όχι δεν επικροτώ ο σύντροφός μου να ανταλλάσσει κακό πορνό για να γελάσει με τους φίλους του στα 35 του χρόνια. Οι γυναίκες δεν είναι αστεία αντικείμενα του σεξ. Δεν είναι κλόουν επιστρατευμένοι στην υπηρεσία του οφθαλμόλουτρου και του αυνανισμού, τους οποίους μόλις χρησιμοποιήσει μετά να πετά χλευάζοντάς τους. Όχι δεν μου αρέσει επίσης να έχει την περιέργεια να δει παράνομο σεξουαλικό περιεχόμενο το οποίο είναι δημοσιευμένο χωρίς την έγκριση και των δυο συμμετεχόντων διότι αυτό δείχνει ότι δυνητικά θα είναι το ίδιο ασεβής και στη δική του σύντροφο όπως είναι και στη σύντροφο ενός άλλου. Δεν σέβεται τη γυναίκα γενικότερα. Όχι δεν διασκεδάζω καθόλου με αστεία του τύπου ‘Γιατί οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό; Γιατί νομίζουν ότι μας νοιάζει” τα οποία ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι υπέρμαχοι της ματσίλας, διότι με αυτά δείχνουν τη σεξιστική και άκρως πατριαρχική νοοτροπία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσότερους που έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο που βλέπει τη ζωή μια φεμινίστρια και ένας σεξιστής δε νομίζω πως μπορούν να το κάνουν να λειτουργήσει μεταξύ τους

Και κατά τη γνώμη μου είναι μάταιο να κάνω υποχωρήσεις με έναν τέτοιο τύπο. Μακάρι να μπορούσε να συνειδητοποιήσει πόσο συμπλεγματικός και προβληματικός είναι ο χαρακτήρας του και να έκανε προσπάθεια να αλλάξει. Αλλά όχι, δεν είναι κάποιος ο οποίος αξίζει υποχωρήσεις από την πλευρά μιας γυναίκας. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, ένας σεξιστής δεν πρέπει να γίνεται δεκτός από καμιά γυναίκα, όχι μόνο από όσες δηλώνουν φανατικές φεμινίστριες.

Καμία γυναίκα δε χρειάζεται έναν παίχτη, γυναικά η ματσο τύπο στη ζωή της, γιατί θα φερθεί σκάρτα σε όλες μας. Αναδιατυπώνοντας λοιπόν την ερώτηση του τίτλου θα έλεγα πως σε αυτό το άρθρο απάντησα στο “Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να βγαίνει με έναν σεξιστή;”. Kαι νομίζω πως καταλάβαμε όλες.

featured photo: @lelia_milaya