Όταν ήσουν μικρότερη-ος, ίσως ζούσες τις απογοητεύσεις πιο έντονα, με περισσότερα δράματα και ξενύχτια, με φίλους στο τηλέφωνο και playlists γεμάτες Adele. Σήμερα, η απογοήτευση δεν είναι απαραίτητα πιο σκληρή — είναι πιο σιωπηλή. Δεν χτυπάει τη ζωή σου σαν κύμα, αλλά αφήνει το αποτύπωμά της σαν στάμπα.
Γιατί πονάει αλλιώς; Γιατί έχεις πια επίγνωση του χρόνου, των ορίων σου, και κυρίως: ξέρεις τι ήθελες. Και αυτό το «ήθελα» δεν είναι πια φαντασίωση ή wishful thinking, είναι κάτι πιο συγκεκριμένο.
Όσο μεγαλώνουμε, επενδύουμε πιο συνειδητά. Δίνουμε χρόνο, ενέργεια, χώρο — και πολύ λιγότερες δεύτερες ευκαιρίες. Όταν λοιπόν έρθει μια απογοήτευση, δεν είναι απλώς ότι κάποιος «δεν βγήκε όπως φαινόταν». Είναι που ένιωσες ότι είχες διαβάσει σωστά τον άνθρωπο απέναντι, ότι είχες κάνει πιο ώριμες επιλογές. Και κάπου εκεί απογοητεύεσαι και από σένα. Όχι για αυτά που ένιωσες, αλλά γιατί πίστεψες ότι αυτή τη φορά «ήξερες καλύτερα».
Η απουσία εκπλήξεων πονάει πιο πολύ
Η απογοήτευση στις σχέσεις σε μεγαλύτερη ηλικία έχει συχνά μια περίεργη ησυχία. Δεν σε εκπλήσσει. Δεν σε βρίσκει απροετοίμαστο. Κι όμως, σε πονάει περισσότερο γιατί ήξερες από την αρχή τα σημάδια. Ίσως ήθελες να τα αγνοήσεις. Ίσως πίστεψες ότι η ωριμότητα θα λύσει ό,τι η αφέλεια κάποτε χάλαγε. Αλλά τελικά, το πρόβλημα δεν ήταν η ηλικία. Ήταν ο άνθρωπος.
Δεν ανεβάζεις quotes στο Instagram. Δεν λες στις φίλες σου όλα τα «άπλυτα». Δεν ζητάς επιβεβαίωση για το ποιανού ήταν το φταίξιμο. Πενθείς πιο εσωτερικά, πιο ήσυχα γιατί έχεις μάθει ότι τα λόγια δεν ανακουφίζουν όπως παλιά. Κι ότι, τελικά, οι απογοητεύσεις μάλλον δεν ξεπερνιούνται — ξεθυμαίνουν.
Όταν χάνεις μια σχέση στα 22, πιστεύεις ότι το «επόμενο» θα φέρει λύση. Στα 42, ξέρεις ότι ίσως αργήσει. Ξέρεις επίσης ότι δεν θα είναι πιο εύκολο, ούτε πιο «σωστό». Απλώς θα είναι αλλιώς. Δεν επενδύεις πια με την ίδια λαχτάρα, γιατί δεν σε ενδιαφέρει η ένταση, σε ενδιαφέρει η διάρκεια.
Μια απογοήτευση σήμερα δεν σε ορίζει όμως σε μαθαίνει
Αυτό είναι ίσως το πιο σπουδαίο. Όσο κι αν πονάει, δεν αφήνεις την απογοήτευση να γίνει ταυτότητα. Δεν χτίζεις το αφήγημά σου πάνω της. Δεν ψάχνεις πια «μαθήματα» στα πάντα. Αλλά αναγνωρίζεις πότε κάτι δεν πήγε καλά — και το κρατάς ως σημάδι, όχι ως τραύμα.
Το να φύγεις από μια σχέση που δεν λειτούργησε — ακόμη κι αν επένδυσες, αν πίστεψες, αν ήλπισες — είναι επιλογή. Και είναι ίσως η πιο ώριμη μορφή αγάπης προς τον εαυτό σου. Γιατί μετά από κάποια ηλικία, η αγάπη που δίνεις στους άλλους πρέπει να περνάει πρώτα από εσένα.
Τελικά; Η απογοήτευση είναι απλώς πιο ξεκάθαρη. Και αυτό την κάνει πιο αληθινή αλλά και πιο χρήσιμη. Γιατί μετά από κάποια ηλικία, δεν ζητάς το παραμύθι, θες την αλήθεια — κι ας πονάει λίγο παραπάνω.