Τα μωρά κλαίνε, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Όμως όλα τα μωρά κλαίνε γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους. Ακόμα και τα πιο ήσυχα μωρά, θα κλάψουν.

Αφού συμφωνήσουμε λοιπόν πως το κλάμα και τα μωρά πάνε χέρι-χέρι, αφού είναι η μόνη επικοινωνιακή δεξιότητα που γνωρίζει το νεογέννητο, ας συμφωνήσουμε και πως μπορεί το επίμονο κλάμα να είναι αρκετά ανησυχητικό ειδικά όταν δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί το μωρό σου είναι τόσο αναστατωμένο εξαρχής.

Αν είσαι ειδικά νέος γονιός η… αποκρυπτογράφηση του τι σημαίνει στην πραγματικότητα «φυσιολογικό» κλάμα δεν είναι πάντα εύκολο. Κι αν δεν ξέρεις γιατί κλαίει το μωρό σου, πως θα βρεις τον τρόπο να το ηρεμήσεις;

Ξέρω, πως όλα αυτά ακούγονται και φαίνονται βουνό και πίστεψε με το ίδιο νιώθει ενίοτε κι ένας γονιός με 2, 3 ή και περισσότερα παιδιά.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, είναι πως τη μεγαλύτερη σημασία παίζει ο τρόπος με τον οποίο εσύ θα αντιμετωπίσεις το κλάμα του μωρού σου, παρά οτιδήποτε άλλο.

Αν έχεις εξαντλήσει τις πιο βασικές αιτίες για τις οποίες μπορεί να κλαίει ένα μωρό, που είναι το φαγητό, η αλλαγή της πάνας ή η νύστα τότε κατά πάσα πιθανότητα θα νιώθεις πολύ μπερδεμένη για το κλάμα του μωρού.

Ανεξάρτητα όμως από το πόσο απογοητευμένη κι εκνευρισμένη ενδεχομένως νιώθεις ποτέ μα ποτέ μην ταρακουνήσεις το μωρό. Το έντονο τίναγμα, μπορεί να οδηγήσει σε καταχρηστικό τραύμα κεφαλής (AHT), κοινώς γνωστό ως σύνδρομο κουνήματος μωρού (SBS). Το βίαιο τίναγμα σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο, αλλά τα βρέφη και τα μικρά νήπια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Πολλές φορές μπορεί να είναι κλάμα κολικών(εντερικών διαταραχών), κλάμα προσαρμογής στην καινούργια του καθημερινότητα ή ακόμα και κλάμα γιατί χρειάζεται παρηγοριά και προσοχή. Άλλωστε η θαλπωρή είναι βασική για ένα μωρό.

Αν έχεις αποκλείσει τυχόν καταστάσεις που απαιτούν την συμβουλή ειδικού ή παιδιάτρου, τότε μπορείς πάντα να δοκιμάσεις τα παρακάτω για να ηρεμήσεις ένα μωρό που κλαίει.

  • Κράτησε το μωρό στην αγκαλιά από την αριστερή του πλευρά για να βοηθήσεις την πέψη. Τρίψε απαλά την πλάτη του. Εάν το μωρό κοιμηθεί, θυμήσου να το τοποθετείς στο λίκνο ή την κούνια του πάντα ανάσκελα.
  • Οι λευκοί ήχοι λειτουργούν ηρεμιστικά για κάποια μωρά. Πρόκειται για ήχους που υπενθυμίζουν στα μωρά ότι βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Εκτός από λίστες με λευκούς ήχους που θα βρεις στο διαδίκτυο, λευκοί ήχοι θεωρούνται και το πιστολάκι των μαλλιών αλλά κι ο απορροφητήρας.
  • Τραγούδα ένα τραγούδι. Το μωρό σου αδιαφορεί για το αν τραγουδάς σωστά ή όχι. Και όσο παράξενο κι αν ακούγεται ένα τραγούδι μπορεί να σταματήσει το κλάμα σε δευτερόλεπτα.
  • Το μπάνιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας τυπικής ρουτίνας ενός μωρού γιατί το χαλαρώνει και το προετοιμάζει για ύπνο. Αν ωστόσο το μωρό σου είναι πιο ανήσυχο απ’ότι συνήθως μπορείς να δοκιμάσεις ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο ακόμα και αν δεν είναι η συνηθισμένη ώρα για ύπνο.
  • Το μασάζ του μωρού μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό τελετουργικό και για τους δύο σας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσει από το κλάμα κι εκείνο αλλά και εσύ. Να θυμάσαι όμως πως πολλά μωρά δεν αγαπούν το μασάζ, οπότε έχε στο νου σου να παρατηρείς τις αντιδράσεις του.

Κανείς δεν μπορεί να αντέξει τα ατελείωτα δάκρυα ενός μωρού, ειδικά όταν νιώθει πως έχει δοκιμάσει τα πάντα και τίποτα δεν λειτουργεί. Είσαι άνθρωπος και θα χάσεις την ψυχραιμία σου για μερικά λεπτά, αλλά είναι ανθρώπινο. Και πίστεψε με θα επανέλθεις με ακόμη μεγαλύτερη θέληση κι υπομονή.