Φαντάζομαι υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που θα έχεις έρθει σε αντιπαράθεση με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι ενώ έκαναν πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη.. δεν ζήτησαν ποτέ.

Σίγουρα θα προσπάθησες ξανά και ξανά με τα επιχειρήματά σου να τους δείξεις ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Μάταια όμως και πάλι.  Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άσχημα και να περιμένεις και να θέλεις να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν συγγνώμη, να πει κάποιος έστω πως λυπάται. Δυστυχώς όμως αυτό δεν θα έρθει.

Όσο και να προσπαθείς, ακόμα και να τους αποδείξεις ότι πρέπει να απολογηθούν, δεν θα το κάνουν. Αναρωτιέσαι γιατί γίνεται αυτό και τι μπορείς να κάνεις. Μιας και σίγουρα καταλαβαίνω είναι ενοχλητικό να συνυπάρχεις με κάποιον ο οποίος ξέρεις πως δεν θα αναλάβει ποτέ την ευθύνη για τίποτα.

Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις που υπάρχουν στιγμές που κάποιος δεν παραδέχεται ότι έχει άδικο. Όλοι έχουμε στιγμές που δεν παραδεχόμαστε πως έχουμε άδικο ή ότι κάναμε λάθος. Μιλάμε για εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να αναλάβουν ΠΟΤΕ και για ΤΙΠΟΤΑ την ευθύνη. Αρχικά πρέπει να καταλάβεις αν το κάνει μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους, σημαίνει πως μάλλον δεν τον ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και τόσο ή οποιουδήποτε είδους σχέσης έχει μαζί τους, ώστε να ζητήσει συγγνώμη για κάτι. Αν όμως είναι μια καθολική συμπεριφορά τότε πρέπει να έχεις στο μυαλό σου άλλα πράγματα.

Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να σου μοιάζουν ότι είναι δυνατοί. Μιας και εμμένουν στην άποψή τους, δεν κάνουν πίσω, κάνουν τα πάντα για να σε πείσουν πως είσαι λάθος και γενικά είναι φαινομενικά σκληροί. Το θέμα είναι πως όχι μόνο δεν είναι δυνατοί αλλά αντιθέτως είναι αρκετά αδύναμοι.

Το να ζητήσεις συγγνώμη σε μερικές περιπτώσεις, για μερικούς ανθρώπους θέλει μεγάλη δύναμη

Θέλει μεγάλη δύναμη και αυτοεκτίμηση να παραδεχτείς πως πλήγωσες κάποιον. Θέλει μεγάλη δύναμη και θάρρος να μπορέσεις να αποδεχθείς πως σε μια κατάσταση ήσουν λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι που τους στοιχίζει πολύ στην αυτοεικόνα τους μια τέτοια συνειδητοποίηση. Έτσι όσο πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει κάποιος τόσο πιο έντονα θα μάχεται να αποδείξει -όχι μόνο σε εσένα αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό- πως δεν είναι λάθος. Γιατί δεν μπορεί καν να δεχθεί την απειλή του να συνειδητοποιήσει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του.

Για αυτό λοιπόν είναι καλύτερα να σταματήσεις να προσπαθείς να τον κάνεις να δει το λάθος του γιατί και το χρόνο σου χάνεις, και τη διάθεσή σου χαλάς και εκείνος δεν θα το δεχθεί. Αντιθέτως θα σου επιτίθεται, θα σε κατηγορεί, θα αρνείται πράγματα, θα κάνει με άλλα λόγια τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην χρειαστεί να μπει στη θέση να ζητήσει συγγνώμη.

Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ λοιπόν, για να είσαι εσύ ήρεμη και να προστατέψεις τον εαυτό σου -αν υπάρχει κάποιος τέτοιος άνθρωπος στο κοντινό σου περιβάλλον- είναι να αποδεχθείς πως έτσι είναι ως άνθρωπος και δεν πρόκειται να ακούσεις ποτέ τη συγγνώμη από εκείνον. Αλλά να ξεκαθαρίσεις μέσα σου πως αυτό δεν θα συμβεί επειδή είναι πιο “δυνατός” από εσένα αλλά επειδή είναι πιο αδύναμος από εσένα. Μόλις το αποδεχθείς δεν θα νιώθεις πια απογοήτευση, θυμό ούτε στεναχώρια κάθε φορά που δεν την ακούς.

Θα πάψεις ακόμα και να την περιμένεις. Αν πάλι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι και τόσο κοντινός σου, τότε είσαι τυχερή γιατί απλώς θα πρέπει σταματήσεις να έρχεσαι σε επαφή μαζί του συχνά, ώστε να μην μπορεί να σε επηρεάσει.