Όπως λες «σ’ αγαπώ» για να εκδηλώσεις το συναίσθημα της αγάπης, του έρωτα, της έγνοιας, της επιθυμίας, έτσι και η «συγνώμη» που λες όταν νιώθεις την ευθύνη για μια πράξη είναι εξίσου σημαντική καθώς ικανοποιεί τα μέλη μιας σχέσης και τους επιτρέπει να εξελίσσουν αρμονικά τη σχέση τους.

Η γλώσσα της συγνώμης περιλαμβάνει όσα λες όταν ζητάς συγνώμη από κάποιον αλλά και τους τρόπους με τους οποίους δείχνεις ότι απολογείσαι. Ο Gary Chapman, συγγραφέας του βιβλίου The Five Languages of Apology, εξηγεί ότι υπάρχουν 5 γλώσσες, ή αλλιώς τρόποι, να ζητήσεις συγνώμη. Πρώτον, εκφράζοντας τις τύψεις που νιώθεις (Αισθάνομαι άσχημα/ντρέπομαι για το πώς σε έκανα να νιώσεις). Ο δεύτερος είναι η αποδοχή ευθύνης των πράξεών σου (Εγώ ευθύνομαι που σε έκανα να νιώσεις έτσι). Ο τρίτος είναι η πραγματική μετανόηση (Μπορώ να φανταστώ πόσο σε πλήγωσα και λυπάμαι πολύ. Δεν θα το κάνω ξανά. Την επόμενη φορά θα το κάνω διαφορετικά). Τέταρτον, κάνοντας μια κίνηση επανόρθωσης (Για να επανορθώσω σου πήρα αυτά τα λουλούδια που ελπίζω να σου φτιάξουν τη διάθεση). Και τέλος, ζητώντας συγχώρεση (Μπορείς να με συγχωρέσεις που σε απογοήτευσα;). Κάποιος/α μπορεί να χρησιμοποιεί έναν ή παραπάνω τρόπους.

Γιατί πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα της συγνώμης του συντρόφου σου;

Όταν θες η σχέση σου να προχωράει αρμονικά και ευχάριστα, είναι σημαντικό να αναλαμβάνεις ευθύνες και να ζητάς συγνώμη για τις πράξεις σου όταν αυτό είναι απαραίτητο. Όταν ζητάς συγνώμη επικοινωνείς βαθύτερα με τον σύντροφό σου επιτρέποντας στη σχέση σας να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Όταν τα άτομα ακούν με τη σειρά τους το ένα το άλλο, νιώθουν ότι οι ανάγκες, οι επιθυμίες, και οι ανησυχίες τους λαμβάνονται υπόψιν σε μια σχέση.

Επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός και εκφράζεται αλλιώς, είναι απόλυτα σημαντικό να καταλαβαίνεις και να συμμερίζεσαι τη γλώσσα της συγνώμης του άλλου. Προκειμένου να γίνει αυτό, ένας τρόπος είναι να εξελίξετε αρχικά τον τρόπο επικοινωνίας σας. Έτσι όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, θα μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα και να ξεπεράσετε τη παρεξήγηση γρηγορότερα.

Τι κάνεις όταν έχετε διαφορετική γλώσσα συγνώμης

Ας χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της αγάπης ως παράδειγμα. Ξέρεις ότι ο σύντροφός σου εκφράζει την αγάπη του με το άγγιγμά του, με μια αγκαλιά. Ο δικός σου τρόπος έκφρασης είναι λεκτικός, σου αρέσει να του λες “σ’ αγαπώ” κάθε πρωί. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να τον αγκαλιάσεις μετά από μια δύσκολη μέρα να δείξεις ότι τον αγαπάς. Και το κάνεις αυτό παρόλο που η δικός σου τρόπος έκφρασης είναι περισσότερο λεκτικός.

Τα πράγματα είναι παρόμοια και στη γλώσσα της συγνώμης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσεις και να δοκιμάσεις τη γλώσσα της συγνώμης του άλλου. Σύμφωνα με το σεξολόγο και κλινικό ψυχολόγο Janet Brito, αυτό θα βοηθήσει στην επιδιόρθωση της κατάστασης και την ανάπτυξη του ζευγαριού.

Ακόμη και αν σου φαίνεται παράξενο να ζητάς συγχώρεση ή να αποδέχεσαι την ευθύνη των πράξεων σου, οι ανάγκες του συντρόφου σου χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν (όσο και οι δικές σου) σε έναν τσακωμό. Και αυτό γίνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω της επικοινωνίας.

Πώς να αναγνωρίσεις τη γλώσσα της συγνώμης σου

Μπορείς να δοκιμάσεις αυτό το online quiz του Gary Chapman και να μάθεις τη δική σου γλώσσα της συγνώμης. Πέρα από το quiz, μπορείς να δοκιμάσεις journaling ή να μιλήσεις σε κάποιον φίλο και να δεις τι έχει να σου πει για το πώς ζητάς συγνώμη.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η επικοινωνία είναι το νούμερο ένα σε μια σχέση. Επομένως, ρώτα τον σύντροφό σου και αγαπημένους σου ανθρώπους πώς συμπεριφέρεσαι όταν ζητάς συγνώμη. Ακόμη, μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί το quiz και να μάθετε περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλον. Να θυμάσαι ότι μόνο να επωφεληθείς μπορείς από αυτήν την πολύτιμη διαδικασία.

featured photo: @denaemarinelli