Αν έχεις γάτα, τότε ξέρεις πως οι εμετοί είναι κάτι συχνό γι’ αυτήν.  Είναι όμως όντως κάτι συνηθισμένο ή χρειάζεται ενδεχομένως κάποια προσοχή;

Αν είσαι κηδεμόνας γάτας, τότε πολύ συχνά θα τη βρίσκεις να έχει κάτι στο στόμα της και να κρύβεται στο σπίτι. Αυτή η συνήθεια όμως μπορεί συχνά να προκαλέσει εμετούς στο κατοικίδιο σου. Από τη μία οι κτηνίατροι αναφέρουν πως είναι κάτι που συμβαίνει σε μία γάτα, καθώς η πιο συνηθέστερη αιτία είναι οι τρίχες της. Αν όμως αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, πρέπει σίγουρα να ελεγχθεί από τον γιατρό.

Γιατί ωστόσο  μπορεί να συμβαίνει αυτό;

  • Μπορεί η γάτα σου να τρώει αρκετά γρήγορα το φαγητό της και έτσι να αντιδρά ο οργανισμός της, “πετώντας” τις τροφές που “βίαια” έλαβε. Αυτή μπορεί να είναι μία απλή και συνηθισμένη αιτία που λύνεται άμεσα. Μπορείς να της δίνεις την τροφή της σε μικρότερες μερίδες. Ή να της βάζεις κάποιο “εμπόδιο” προκειμένου να κινείται για λίγα δευτερόλεπτα πριν περάσει στην επόμενη μερίδα τροφής.
  • Μία άλλη συχνή αιτία είναι να καταπίνει άθελα της κάποια ποσότητα από το τρίχωμα της. Η συσσώρευση τριχώματος στον οργανισμό της μπορεί αν της προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας στο έντερο της. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να  χτενίζεις τη γάτα σου περισσότερο και συχνότερα προκειμένου οι τρίχες της να μην την ενοχλούν.
  • Κοιτάζοντας τα συμπτώματα έχε υπόψη σου το αν επίσης εμφανίζει διάρροια ή έχει μειωμένη/αυξημένη όρεξη. Αυτά μπορεί να οφείλονται στο άγχος ή και σε βακτήρια.
  • Όσον αφορά τις σοβαρότερες αιτίες του συχνού εμετού που εκδηλώνει η γάτα σου, αυτές ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ο υπερθυρεοειδισμός, η παγκρεατίτιδα, ο διαβήτης , η χρόνια νεφρική νόσος ή και η φλεγμονώδης εντερική νόσος αποτελούν λόγους να επισκεφτείς σύντομα τον κτηνίατρο. Η γάτα σου πρέπει να περάσει από εξέταση ή και βιοψία προκειμένου να εντοπιστεί η πραγματική αιτία των συχνών εμετών της.

Όπως και να έχει, αν παρατηρείς πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά με τη διάθεση, την όρεξη και τις αντιδράσεις της γάτας σου, οφείλεις να επισκεφτείς το γιατρό, για να προλάβεις πιθανώς σοβαρότερα θέματα υγείας.

featured photo: @claremarienyc