Αν δεν ξέρεις τις πέντε γλώσσες της αγάπης, καλό είναι να τις μάθεις. Γιατί μόνο έτσι θα μάθεις ποια είναι η δική σου και αυτό θα σου λύσει πολλές απορίες. Όπως για παράδειγμα το γιατί συνεχίζεις να ερωτεύεσαι άντρες που σε πληγώνουν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, οι γλώσσες της αγάπης είναι πέντε: Οι Λέξεις Επιβεβαίωσης, τα Δώρα, ο Ποιοτικός Χρόνος, οι Πράξεις Βοήθειας και η Δύναμη του Αγγίγματος.

Τα Δώρα

Αν το να δέχεσαι δώρα είναι η δική σου love language, απολαμβάνεις τα δώρα που σου δίνονται μετά από σκέψη και αγάπη. Όχι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι υλίστρια. Απλά σου αρέσει να νιώθεις ότι είσαι ιδιαίτερη και τα δώρα αποδεικνύουν ότι ο σύντροφός σου ξέρει καλά εσένα και τις ανάγκες σου. Αλλά και ότι σε σκέφτεται. Για παράδειγμα, το να λάβεις ένα μπουκέτο με τα αγαπημένα σου λουλούδια το πρωί των γενεθλίων σου στο γραφείο, μπορεί πραγματικά να σε “ρίξει”. Αυτό που πραγματικά μετράει για εσένα είναι το ότι ο άλλος σε θυμήθηκε. Χωρίς κανένα reminder και πως αυτό το δώρο το σκέφτηκε και το πήρε αποκλειστικά για εσένα.

Ο λόγος που ερωτεύεσαι άντρες που σε πληγώνουν είναι ότι μπορεί να διαβάζεις λάθος τα σημάδια. Πριν την εποχή που τα social media, ήταν πιο δύσκολο να για τους άλλους να καταλάβουν τι σου αρέσει χωρίς να σε φλερτάρουν και να σε γνωρίσουν πραγματικά. Σήμερα, δεν είναι υπάρχει κάτι πιο εύκολο από το να σκρολάρει κάποιος στο Instagram σου. Και να καταλάβει τι σου αρέσει να κάνεις στα γενέθλιά σου ή ποιο θα ήταν το ιδανικό δώρο για σένα. Ενώ τα social μπορούν να γίνουν η τέλεια βοήθεια για κάποιον που ενδιαφέρεται για εσένα, να σε κωδικοποιήσει λίγο καλύτερα, άλλο τόσο είναι και για κάποιον που το μόνο που θέλει από εσένα είναι ένα one night stand. Θα το πάρει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η διαφορά είναι στις προθέσεις.

Ποιοτικός Χρόνος

Αυτό που μετράει για εσένα είναι οι στιγμές που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου. Το απολαμβάνεις όταν έχεις την αμέριστη προσοχή του. Στην πραγματικότητα, κυνηγάς εμπειρίες με εκείνον που σας βοηθούν να μάθετε ο ένας τον άλλο πιο βαθιά. Με άλλα λόγια, το κινητό του και το PlayStation χρειάζεται να μην είναι στο πλάνο, στις αγαπημένες σου στιγμές μαζί του.

Γιατί ερωτεύεσαι άντρες που σε πληγώνουν; Μπερδεύεις τον ποιοτικό χρόνο με τον χρόνο που περνάτε μαζί γενικά. Στην πραγματικότητα, απλά το να είναι κάποιος γύρω σου δεν σημαίνει ότι αφιερώνει χρόνο σε εσένα απαραίτητα. Αν δεν κάνετε βαθιές συζητήσεις, δεν φτιάχνετε αναμνήσεις ή αν δεν μαθαίνετε καλύτερα ο ένας τον άλλο, απλά περνάτε χρόνο μαζί. Η λέξη “ποιοτικός” λείπει από την εξίσωση. Αν εκείνος, όσο είστε μαζί, δεν ξέρει τίποτα για εσένα, ακυρώνει σχέδια, ακούει απρόθυμα και χάνεται συνεχώς η προσοχή του, ναι. Δεν είναι ο σωστός τύπος για εσένα. Και έχεις όλα τα σημάδια μπροστά σου.

Πράξεις Βοήθειας

Αν αυτή είναι η δική σου γλώσσα της αγάπης, συγκινείσαι όταν κάποιος κάνει πράγματα για να σε ξεκουράσει. Όταν δηλαδή κάποιος παίρνει πάνω του κάποια tasks της to-do list σου. Αυτός μπορεί να είναι ο τύπος που θα πάρει τα σκουπίδια φεύγοντας από το σπίτι σου ή εκείνος που προσφέρεται να σου κάνει ένα μασάζ όταν καταλαβαίνει ότι είχες μια κουραστική μέρα. Όπως και να έχει, είσαι εδώ για έναν άντρα που σε βοηθάει από αγάπη και καλοσύνη.

Ερωτεύεσαι τους λάθος άντρες γιατί μπορεί να συγκινείσαι από πράξεις που κάνουν επειδή είναι αναγκασμένοι και όχι επειδή πραγματικά το θέλουν. Για να καταλάβεις: Όταν είσαι με κάποιον που βγάζει τα σκουπίδια απλά επειδή δεν θέλει να σε ακούει να “γκρινιάζεις”, καταλαβαίνεις μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον άντρα που περιγράψαμε πιο πάνω. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις αν μοιράζεσαι δουλειές με τον σύντροφό σου. Το red flag είναι εκεί όταν διαπιστώνεις ότι αυτό τον απασχολεί και τον ενοχλεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Λέξεις Επιβεβαίωσης

Οι λέξεις σημαίνουν τα πάντα για εσένα. Όταν ο σύντροφός σου βρίσκει τον χρόνο να σου εκφράσει το πόσο σε αγαπάει και είναι περήφανος για εσένα, γεμίζεις με αυτοπεποίθηση. Είσαι κυριολεκτικά έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο.

Γιατί ερωτεύεσαι τους λάθος τύπους; Βασίζεσαι τόσο πολύ σε αυτά που ακούς, που δεν δίνεις την ανάλογη σημασία στις πράξεις που θα έπρεπε να αναλογούν στις λέξεις. Βαριές κουβέντες και προσβολές που συνήθως ακούγονται στους τσακωμούς, μπορούν πραγματικά να σε διαλύσουν. Αν είσαι με κάποιον που σε προσβάλει σε κάθε διαφωνία ή λέει ότι σε αγαπάει, αλλά δεν το δείχνει ποτέ έμπρακτα, καλύτερα να φύγεις. Σίγουρα δεν είναι για εσένα.

Δύναμη του Αγγίγματος

Αν ταυτίζεσαι με αυτή τη γλώσσα της αγάπης, για αρχή πρέπει να ξέρεις ότι δεν πρόκειται για το σεξ. Στην πραγματικότητα, δίνεις μεγάλη αξία στη ζεστασιά και την τρυφερότητα, που δίνονται μέσα από το σωματική επαφή. Μια αγκαλιά όταν τη χρειάζεσαι, ένα παυ στην πλάτη αντί για “συγχαρητήρια”, ακόμα και ένα πιο σέξυ άγγιγμα, σημαίνουν πολλά παραπάνω από μια “απλή χειρονομία” για εσένα.

Ο λόγος που ερωτεύεσαι λάθος άντρες είναι γιατί, δυστυχώς, μπορεί να μπερδεύεις πράγματα όπως το καλό σεξ με μια δυνατή αγκαλιά ή ένα τρυφερό άγγιγμα. Πρέπει να είσαι σε θέση να μπορείς να διαχωρίσεις αυτά τα πράγματα, γιατί σωματική επαφή έχεις καθημερινά. Το θέμα είναι να στο να νιώσεις την ενέργεια από το άλλο. Να υπάρχει το connection που θα κάνει ένα φιλί στο μάγουλο να έχει αξία.

Δες ακόμα:

10 μη-ρομαντικά πράγματα που κάνουμε οι άντρες για να σας δείξουμε ότι σας αγαπάμε

6 τρόποι που χρησιμοποιούν οι άντρες για να ζητήσουν συγγνώμη


featured image: thoughtcatalog.com