Γυμνάζεσαι και δεν βλέπεις αποτέλεσμα; Αρχικά το να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να βγεις από την καθημερινή καθιστική ρουτίνα είναι το πρώτο βήμα που οφείλεις να κάνεις εάν θες να λες πως αγαπάς και προσέχεις τον εαυτό σου.

Εάν πάλι έχεις πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνει η άσκηση κομμάτι της ζωής σου και παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, πιθανότατα να συμβαίνoυν τα εξής:

Οι θερμίδες που καταναλώνεις είναι περισσότερες από αυτές που καις

Με το να γυμνάζεσαι συστηματικά (3-4 φορές/εβδομάδα) και να τρως το αγαπημένο σου brunch εξίσου συστηματικά, ΟΧΙ, δεν θα αποκτήσεις τις αναλογίες που πάντα ονειρευόσουν. Κάνε μια πιο ολιστική προσπάθεια σε διατροφή και άσκηση και δώσε στο ‘’cheat day’’ άλλη αίγλη κάνοντάς το μία φορά την εβδομάδα.

Κάνεις μόνο αερόβια άσκηση

Είμαι η πρώτη που φωνάζω στους μαθητές μου να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την αερόβια άσκηση συμπληρωματικά με τη βασική τους εκγύμναση. Το να τρέχεις όμως πολλά χιλιόμετρα (πολύ σε ζηλεύω) ή και λιγότερα δε θα σε κάνει να κατακτήσεις το στόχο ενός καλοσχηματισμένου και σμιλεμένου κορμιού. Η αερόβια ικανότητα ή η καρδιοαναπνευστική αντοχή είναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ από τις παραμέτρους της φυσικής μας κατάστασης (τις υπόλοιπες θα τις συζητήσουμε σε άλλο άρθρο).

Κάνεις το ίδιο πρόγραμμα ξανά και ξανά

Τη γυμναστική πέραν των άλλων την κάνουμε για να ξεφύγουμε από τη μονοτονία της ημέρας . Εάν είναι να ρουτινιάζουμε κάνοντας το ίδιο πρόγραμμα με τον ίδιο ρυθμό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Κάνε (ή ζήτησε από τον γυμναστή σου) διαφορετικές ασκήσεις για την ίδια μυική ομάδα. Έτσι θα δώσεις στο σώμα σου το ενδιαφέρον και την ποικιλία που χρειάζεται. Σίγουρα αυτό θα σε ανταμείψει.

Το πρόγραμμα σου δεν έχει βάσεις

Το πρόγραμμα που ακολουθείς θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά καταρτισμένες γνώσεις και όχι σε ‘’μπακαλίστικες’’ τροπολογίες. Αν γυμνάζεσαι ήδη δύο χρόνια και η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι η υπερτροφία των τετρακεφάλων σου, ενώ η αντιαισθητική καμπούρα στην ωμοπλάτη σου συνεχίζει να υφίσταται, τότε σίγουρα κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Οι προσδοκίες σου δεν είναι ρεαλιστικές

Ξεκίνησες να γυμνάζεσαι εδώ και 3 μήνες και οι κοιλιακοί σου δεν έχουν σχηματιστεί όσο θα ήθελες .Οι γλουτοί σου παραμένουν στην ίδια θέση ενώ ήσουν τόσο πεπεισμένος ότι θα ανέβουν 2 σκαλοπάτια. Και όλα αυτά μέσα στο πρώτο αναγνωριστικό τρίμηνο.

Ας ξανασυστηθούμε. Καθηγήτρια φυσικής Αγωγής και όχι πλαστικός χειρούργος. Τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο. Εξάλλου θυμήσου πως όσο πιο προοδευτικά έρθουν τα αποτελέσματα στο σώμα σου τόσο μονιμότερα θα είναι.

Διάβασε ακόμα: Αερόβια άσκηση, διαλειμματική ή βάρη; Τι βοηθάει στην απώλεια λίπους;