Αν με ρωτάς προσωπικά, οι φίλες μου είναι οι καλύτερες cheerleaders μου. Τα κομπλιμέντα τους ξέρω ότι δεν έρχονται από απλή ευγένεια, αλλά από έναν ειλικρινή θαυμασμό. Ωστόσο, πέρα από τα κομπλιμέντα που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, έχουμε βρεθεί πολλές φορές να λέμε σε μία άγνωστη γυναίκα πόσο όμορφα είναι τα μαλλιά ή το φόρεμά της. Και είναι ακριβώς αυτά τα κομπλιμέντα που ακούγονται συνήθως μέσα σε γυναικείες τουαλέτες, που είναι τα πιο ειλικρινή. Αυτό ξαφνικά δημιουργεί και μία αντίστοιχη απορία: Γιατί θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα κομπλιμέντα σε γυναίκες που δε γνωρίζουμε; Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να υιοθετήσουμε αυτή τη συνήθεια.

Το να κάνεις ένα απλό κομπλιμέντο σε κάποια άγνωστη, δε σου στερεί τίποτα

Στην πραγματικότητα, κάνεις την ημέρα ενός ανθρώπου καλύτερη χωρίς να το καταλάβεις. Το ότι “παραδέχεσαι” ότι μία γυναίκα είναι όμορφη, δε στερεί τίποτα από τη δική σου αυτοεκτίμηση. Δεν πρόκειται για κάποιον διαγωνισμό όπου πρέπει να βγεις εσύ η καλύτερη. Μπορούμε όλες να είμαστε εξίσου όμορφες την ίδια στιγμή, χωρίς να μπαίνουμε στο “τρυπάκι” της σύγκρισης. Το ότι κάνεις ένα κομπλιμέντο σε μία άγνωστη γυναίκα δε σε κάνει λιγότερο όμορφη, αλλά πολύ καλύτερο άνθρωπο. Δοκίμασέ το και θα δεις.

Μπορεί να μάθεις μερικά πράγματα

Δεν ξέρω για σένα, αλλά κάθε φορά που δέχομαι ένα κομπλιμέντο για κάποιο ρούχο ή παπούτσι από μία άγνωστη γυναίκα η απάντηση μου αυτόματα είναι η ακόλουθη: Σε ευχαριστώ, είναι από το Χ μαγαζί! Ωστόσο, χάρη στη δική μου άβολη στιγμή, η γυναίκα απέναντι μου μόλις έμαθε από που θα αγοράσει το επόμενο ζευγάρι παπούτσια. Δεν το λες και λίγο.

Μπορεί να κάνεις μία νέα φίλη

Υπάρχουν και φορές που συμβαίνει το εξής. Κάνεις ένα κομπλιμέντο σε μία άγνωστη κοπέλα κι εκείνη στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνει το θάρρος να το ανταποδώσει. Κάπως έτσι ξεκινά μία κουβέντα που μπορεί να εξελιχθεί από ανταλλαγή κομπλιμέντων σε ανταλλαγή social media και αριθμών τηλεφώνου. Έτσι θα φύγετε και οι δύο με ανεβασμένη διάθεση και αυτοπεποίθηση και με μία καινούρια φίλη.

Όλοι χρειαζόμαστε που και που μία επιβεβαίωση

Ίσως να έχεις δεύτερες σκέψεις για το νέο σου κούρεμα ή για το νέο σου φόρεμα. Το ίδιο και μία γυναίκα δίπλα σου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι boost θα δώσεις στη διάθεση και την αυτοπεποίθησή της αν το επισημάνεις και το θαυμάσεις. Ή μάλλον μπορείς να φανταστείς αν έχεις βρεθεί κι εσύ στην ίδια θέση. Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα από το να μοιράζεσαι αγάπη και να ανταλλάσσεις όμορφα λόγια με αγνώστους. Μία κακή μέρα μπορεί να διορθωθεί αυτόματα και για τις δύο πλευρές. Και στην τελική, δεν κοστίζει σε κανέναν τίποτα.

featured image: @alexandrahraskova via Twenty20