Για εσένα που περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένη σε ένα γραφείο, χωρίς σωματική δραστηριότητα εκτός από το να σηκωθείς για ένα ποτήρι νερό, η κούραση στις 6 μ.μ. που νιώθεις είναι πολύ λογική.

Γιατί όμως η εργασία μας, μας αφήνει να νιώθουμε τόσο εξαντλημένοι σωματικά; Είναι η έλλειψη σωματικής κίνησης; Ενδεχομένως. Αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι η σκληρή διανοητική εργασία εξαντλεί το σώμα εξίσου με τη σωματική άσκηση.

Πόση ενέργεια χρειάζεται ο εγκέφαλος σου όταν εργάζεσαι;

Η σωματική δραστηριότητα ανοίγει την όρεξη γιατί κάθε μυς που κινούμε απαιτεί ενέργεια και παράγει μεταβολικές διεργασίες που απαιτούν επίσης ενέργεια. Όταν κάνουμε σωματική δραστηριότητα ή δουλεύουμε, το σώμα μας ξοδεύει ενέργεια στην κίνηση των μυών μας αλλά και στον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και στην αναπνοή που απαιτείται όταν ασκούμαστε.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μύες που λειτουργούν ορατά, που απαιτούν ενέργεια, αλλά και η σκέψη του εγκεφάλου. Η ενέργεια στο σώμα έχει τη μορφή θερμίδων και κάθε κύτταρο χρειάζεται ενέργεια για να κάνει τη δουλειά του. Καθώς αυτή η ενέργεια καταναλώνεται, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για την επόμενη δουλειά του.

Έτσι, ο χρόνος που αφιερώνεις για να εστιάσεις στην δουλειά σου, το άγχος ή απλώς να κάνεις για αρκετή ώρα διανοητική εργασία, απαιτεί περισσότερο ενέργεια από ό,τι νομίζεις. Όλες οι πηγές αναφέρουν ότι ο εγκέφαλός σου είναι στην πραγματικότητα το «πιο πεινασμένο» όργανο. Είναι μόνο το 2% της μάζας του σώματός σου, αλλά χρησιμοποιεί το 20% της ενέργειας σου.

Πως να ταΐσεις ένα πεινασμένο εγκέφαλο;

Αυτό που είναι πολύ βασικό, είναι να τροφοδοτήσεις τον εγκέφαλο σου με όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά καθημερινά , ώστε να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος χωρίς να εξαντλείται ο εγκέφαλός σου. Καθώς ο εγκέφαλος, όπως όλα τα όργανα του σώματος, βασίζεται στη γλυκόζη, οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία του. Αλλά και τροφές φιλικές προς τον εγκέφαλο, όπως :

• Λιπαρά ψάρια

• Μούρα

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

• Αυγά

• Ξηρούς καρπούς

Αυτές οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς το 60% του εγκεφάλου μας είναι λίπος και περίπου το 25% αυτού είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται DHA, που βρίσκεται συνήθως στα ψάρια ή στα έλαια φυκιών. Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετά λιπαρά ψάρια ή δεν παίρνουμε συμπληρώματα ελαίου φυκιών, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει το ίδιο καλά στο καθημερινό άγχος και πίεση και είναι πιθανό να εξαντληθούμε πιο γρήγορα.

Αυτό που μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα, είναι πως όλοι μας ενδιαφερόμαστε λιγότερο ή και καθόλου για την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια έντονης διανοητικής εργασίας. Ωστόσο, το φαγητό και οι σωστές διατροφικές συμπεριφορές είναι εξίσου σημαντικές και πριν αλλά και μετά την εργασία, για να ανταπεξέλθουμε στην πίεση της δουλειάς.

Επομένως, αν όχι σε καθημερινή βάση , τουλάχιστον όταν είσαι αρκετά αγχωμένη και πιεσμένη στην δουλειά, θα σου πρότεινα να ετοιμάζεις τα snacks σου και τα γεύματα σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να ανταπεξέλθεις πνευματικά αλλά και σωματικά.