Καθημερινά παίρνουμε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αποφάσεις, κάποιες από αυτές όμως μας επηρεάζουν για καιρό, ειδικά αν είναι οικονομικής φύσεως. Πόσες φορές σου έχει τύχει να γυρίζεις κουρασμένη από τη δουλειά και να κάνεις online shopping φτάνοντας το λογαριασμό στο καλάθι σου στα ύψη;

Η επιστήμη έρχεται να σου δώσει την απάντηση για αυτή τη συμπεριφορά. Μία νέα έρευνα μας αποκαλύπτει πως η πνευματική κούραση, φυσικό επακόλουθο μιας 8ωρης δουλειάς ή μιας μέρας στη σχολή, επηρεάζει σημαντικά τη κρίση μας σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά μας. Την ώρα που επιστρέφεις σπίτι, οι δυνάμεις σου είναι μειωμένες, το ίδιο και οι αντιστάσεις σου σε οτιδήποτε θα σου προσέφερε λίγο pampering. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε ακατάσχετα ψώνια, μεγάλες παραγγελίες delivery, ικανές να ταΐσουν την πολυκατοικία, και κρατήσεις για mani-pedi ή spa day “έτσι, για να σε περιποιηθείς λίγο”. Τις περισσότερες φορές, τα έξοδα αυτά είναι κάτι που μετανιώνεις, μιας και στη πλειοψηφία τους δεν αφορούν πραγματικές σου ανάγκες, αλλά παρορμητικές αποφάσεις.

Ο τρόπος να κοντρολάρεις αυτή σου τη παρόρμηση, τώρα που ξέρεις πώς και γιατί δημιουργείται, είναι σχετικά απλός. Όρισε ως shopping hour το πρωινό του Σαββάτου, που ξυπνάς ξεκούραστη και γεμάτη ενέργεια και θα δεις ότι θα κάνεις και πιο χρήσιμες και πιο συγκρατημένες αγορές. Τέλος, για να ελέγξεις τις σπατάλες μεσοβδόμαδα, θέσπισε ως ταβάνι ένα σχετικά μικρό ποσό για τα καθημερινά σου ψώνια (π.χ τα 40 ευρώ) και αποφάσισε να μην το ξεπεράσεις.