Καθένας από μας έχει δημιουργήσει μία «λίστα» προσδοκιών, ένα μοτίβο χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει το ιδανικό μας ταίρι. Είμαστε προσκολημένοι στο να έχει ο σύντροφός μας το ιδανικό ύψος ή επάγγελμα, ή το κορίτσια μας το ιδανικό χρώμα μαλλιών ή την ιδανική περίμετρο μέσης και ξεχνάμε το βασικό μυστικό των επιτυχημένων σχέσεων, την ουσιαστική επικοινωνία και την συμβατότητα των μεταξύ μας χαρακτήρων.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο Albert Ellis, δημιουργός της «Rational Emotive Behavior Therapy», εξηγεί ότι οι άνθρωποι αντιδρούν σε κάθε γεγονός σύμφωνα με την άποψη που έχουν δημιουργήσει για αυτά παρά σύμφωνα με τα γεγονότα αυτά καθ’αυτά. Αντίστοιχα, ερωτεύομαστε το κάθε ταίρι σύμφωνα με την ιδέα που έχουμε δημιουργήσει μέσα στο μυαλό μας για το πως ονειρευόμαστε τον εκλεκτό πρίγκιπα με το άσπρο άλογο παρά τον ίδιο τον άνθρωπο με το χαρακτήρα του και τα ελαττώματά του.

Όπως μας περιγράφει ο Steve Covey στο βιβλίο του «The 7 Habits of Highly Effective People», φανταστείτε την σχέση μας ως έναν κοινό τραπεζικό καταθετικό λογαριασμό. Για να κρατάμε τον λογαριασμό γεμάτο, πρέπει οι δύο να τραβάμε και να καταθέτουμε το ίδιο «ποσό» ώστε να αποφύγουμε την υπέρβαση ή την εξάντληση του αποθεματικού.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Ορίστε τρία βασικά στοιχεία μια επιτυχημένης σχέσης- κατάθεσης:

  • Να αγαπάμε ανιδιοτελώς: Αγαπάμε τον σύντροφό μας επειδή πλημμυρίζουμε από έρωτα κάθε φορά που τον κοιτάμε, όχι επειδή είμαστε υποχρεωμένες ή περιμένουμε να μας το ανταποδώσει κάνοντας ως δώρο την ακριβή τσάντα που μας αρέσει ή επειδή μας κάνει μασάζ κάθε φορά που γυρνάμε πτώματα από την δουλειά.
  • Να ζητάτε ειλικρινά συγγνώμη: Με το να φτιάχνουμε ψεύτικες απολογίες από λύπηση ή για να δικαιολογήσουμε τα δικά μας λάθη μπροστά στον σύντροφό μας,μόνο δημιουργούμε ανασφάλεια και ανισορροπία. Όταν πρέπει να ζητήσεις συγνώμη, κάντο ειλικρινά με όλη σου την καρδιά.
  • Να έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες: Όταν τα ζευγάρια δεν είναι ξεκάθαρα για το ποιες είναι οι προσδοκίες του ενός από τον άλλον, η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη κλονίζονται, οδηγώντας έτσι ακόμη και τις μικρότερες παρεξηγήσεις να γίνονται αιτίες χωρισμού.