Άσχετα με τα όσα βλέπουμε στην τηλεόραση και στο σινεμά, το να είσαι σε μία σχέση δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώσεις μόνη σου ποτέ. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις μόνη σου σε μία σχέση, όσο ευτυχισμένη κι αν είναι. 

Έρευνα που έγινε το 2018, έδειξε ότι το 50% των δεσμευμένων αισθάνονται μόνοι ή παραγκωνισμένοι. Πάνω από το 40% δήλωσαν ότι η σχέση τους δεν έχει κάποιο νόημα. Μία δεύτερη έρευνα πάλι, έδειξε ότι το 1/3 όσων είναι δυστυχισμένοι στις οικογενειακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των παντρεμένων, συχνά αισθάνονται μόνοι και απομονωμένοι. 

Σύμφωνα με συμβούλους γάμων, χάνουμε τις ευκαιρίες να βρισκόμαστε ο ένας με τον άλλο. “Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν μία αγκαλιά των 10 δευτερολέπτων ή ένα φιλί το πρωί ή ένα ραντεβού μία φορά την εβδομάδα.”

Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι που νιώθεις μόνη στη σχέση σου και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό; Δες τι είπαν οι ειδικοί στο Bustle.

Δεν μιλάς για την επικοινωνία μέσα σε μία σχέση

Η επικοινωνία είναι το μυστικό μία επιτυχημένης σχέσης. Αλλά πόσο συχνά επικοινωνείς με το άλλο σου μισό; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. Justine Grosso, ο οποίος ειδικεύεται στις σχέσεις των γυναικών, αναφέρει: “Αν αισθάνεσαι μόνη το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το πεις”.

Είναι σημαντικό να το συζητάς, να συζητάς τα συναισθήματά σου είτε ο σύντροφός σου νιώθει το ίδιο είτε όχι. Αυτό που συμβουλεύει ο Grosso είναι να κάνεις αυτή τη συζήτηση όταν δεν θα αισθάνεσαι μόνη για να μη μοιάζει με επίθεση. 

Δώσε προτεραιότητα στη διασκέδαση 

Είναι καλό να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα σε μία σχέση, ώστε να ανανεώνεστε συνέχεια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τις Amy McManus, μίας θεραπεύτριας που ειδικεύεται στο γάμο και την οικογένεια, το θέμα είναι να θέλεις να περνάς καλά και όχι να αφήνεις στην άκρη την επικοινωνία σας. Αν έχεις μόνο διασκεδαστικές στιγμές για να θυμάσαι, προσπάθησε να καθίσεις μαζί του στο κρεβάτι, να μιλήσετε και να είστε ευάλωτοι.

“Ξεκίνα να ανοίγεσαι για πράγματα που σε ανησυχούν σχετικά με τη ζωή σου ή τον εαυτό σου,” λέει η McManus. “Αυτό θα σε οδηγήσει σε ένα υπέρτατο συναίσθημα σύνδεσης με τον σύντροφό σου. Θα σε μάθει καλύτερα και θα ανοιχτεί και αυτός.”

Δεν προσπαθείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Αν αισθάνεσαι μόνη σε μία σχέση, είναι σημαντικό πρώτα να δεις αν είσαι εσύ εντάξει με τον εαυτό σου. Διότι μπορεί η αίσθηση μοναξιάς σου να μη σχετίζεται άμεσα με τη σχέση σου. Αντίθετα, μπορεί να πρέπει πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου. 

Σκέψου το σαν ένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Αν κοιτάξεις τις προηγούμενες σχέσεις σου και δεις ότι αυτό συνέβαινε συχνά τότε θα πρέπει να το συζητήσεις με κάποιον ειδικό. 

Έχεις κάποιο μυστικό ή προσπαθείς να αποφύγεις ένα συγκεκριμένο θέμα

Αν έχεις μυστικά από τον σύντροφό σου ή αποφεύγεις να μιλήσεις για συγκεκριμένα θέματα, τότε μάλλον είσαι λίγο απόμακρη. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται μόνος επειδή έχει χάσει επαφή επάνω σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, και αυτό θα έχεις ως συνέπεια την αποφυγή του συγκεκριμένου θέματος. 

Αν χρειαστεί να μιλήσεις για κάτι με το οποίο αισθάνεσαι άβολα, τότε να ξέρεις ότι η αρχή μόνο είναι δύσκολη. Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να λες φωναχτά τις σκέψεις σου. Για παράδειγμα, “Έχω παρατηρήσει ότι κανείς μας δεν μιλάει για τα οικονομικά. Μήπως να το προσπαθήσουμε;”.

Αν τελικά νιώθεις μόνη σου σε μία σχέση, το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνεις είναι να δουλέψεις την επικοινωνία σας. Μερικές φορές θα καταλάβεις ότι είσαι σε μια λάθος σχέση, και κάποιες άλλες ότι το να δουλέψεις την επικοινωνία σας μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά. 

Πηγή & featured image: Bustle Μετάφραση: Εύα Τόλιου