giagiaagapassavoirville2 Πόσες φορές περπατώντας στον δρόμο παρατηρήσατε ηλικιωμένα ζευγάρια πιασμένα χέρι-χέρι; Πόσες φορές αναρωτηθήκατε τι είναι η αιώνια αγάπη; Πόσες φορές τους ζηλέψατε; Πόσες φορές κοιτάξατε ναζιάρικα το έτερον ήμισυ απευθύνοντάς του την ερώτηση «όταν γίνω γιαγιά θα μ’ αγαπάς;» (μετά το «εγώ πότε θα γίνω μάνα;»). Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιέπαινο αυτό που έχουν τέτοια ηλικιωμένα ζευγάρια, αν σκεφτείτε ότι ζούμε και μεγαλώνουμε στην εποχή των διαζυγίων και των ερωτικών τριγώνων. Εδώ μιλάμε, όμως, για ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη. Για μια αγάπη που σας εμπνέει και φυσικά σας δίνει το έναυσμα να προσπαθήσετε για το καλύτερο δυνατό στις σχέσεις σας.

Η αγάπη δεν είναι ποσότητα, αλλά ποιότητα. Από το να κάθεστε και να μετράτε πόσο χρονικό διάστημα είστε με τον σύντροφό σας και τι θα κάνετε στην επέτειό σας, αξιοποιήστε κάθε δευτερόλεπτο που περνάτε μαζί. Σίγουρα ο χρόνος σε μια σχέση μπορεί να είναι ταυτόχρονα φίλος και εχθρός, αλλά όταν αξιοποιείται σωστά, κυλάει ομαλά. Αντίθετα, αν αναλώνεστε σε ανούσιες καταστάσεις, η ουσία χάνεται και τη θέση της παίρνει η μιζέρια και η ρουτίνα. Λειτουργήστε αυθόρμητα χωρίς πολλές σκέψεις και διλήμματα.

Η αγάπη δεν είναι να βρίσκεις τον τέλειο άνθρωπο, αλλά να μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις την παραμικρή ατέλειά του ως τελειότητα. Εκτός από την εποχή των διαζυγίων και των ερωτικών τριγώνων ζούμε και στην εποχή της εικόνας, της αψεγάδιαστης εικόνας. Δυστυχώς ή ευτυχώς η πρώτη εντύπωση μετράει. Χαθήκαμε, όμως, στη μετάφραση. Τις περισσότερες φορές πρώτη εντύπωση εξωτερικής εμφάνισης – πρώτη εντύπωση εσωτερικής εμφάνισης είναι δύο περιπτώσεις που συγχέονται και στην πορεία μπερδεύονται. Μάθαμε να γοητευόμαστε από την ομορφιά του προσώπου και του σώματος παρά από την ομορφιά της ψυχής. Η πρώτη είναι υποκειμενική, η δεύτερη αντικειμενική. Η πρώτη αλλάζει όταν γίνεσαι γιαγιά, η δεύτερη όχι. Εσείς ποια διαλέγετε;

Η αγάπη είναι να αγαπάς κάποιον για αυτό που ήταν, για αυτό που είναι και για αυτό που θέλει να γίνει. Το να θαυμάζεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και να εμπνέεσαι από τις πράξεις και τη συμπεριφορά του είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Μέσα από μια σχέση οφείλεις να μαζεύεις εμπειρίες, να παραδειγματίζεσαι από αυτές είτε είναι θετικές είτε αρνητικές και εν τέλει να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Βρείτε ανθρώπους ενδιαφέροντες και έπειτα θα βρείτε και ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε μαζί τους.

Η αγάπη δεν είναι εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο. Αν τυχόν φτάσεις στο σημείο της επανάπαυσης, το έχασες το παιχνίδι. Όπως, δηλαδή, σε ένα παιχνίδι προσπαθείς να κερδίσεις κάτι, το ίδιο προσπαθείς και σε μια σχέση. Δεν είναι τόσο θέμα εγωισμού ή απλώς θέμα προσπάθειας, όσο επιθυμία και συγχρόνως πείσμα να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με κάποιον/α. Και σαν κακομαθημένο παιδί να ζητήσεις κι άλλα. Και να δώσεις. Η αγάπη είναι ανταπόδοση.

Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε την αιώνια  αγάπη ακατόρθωτη και κατ’ επέκταση αυτό το άρθρο ουτοπικό, σκεφτείτε πόσο πολύτιμο χρόνο χάσατε με τον άνθρωπό σας διαβάζοντάς το. Οπότε ναι, κατά μια έννοια αυτό το άρθρο είναι άχρηστο και εσείς χωρίς καμία φαντασία. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συναντήσετε στον δρόμο σας ένα ηλικιωμένο ζευγάρι,πριν ξεστομίσετε την πολυπόθητη ερώτηση, σκεφτείτε πως αυτό το ζευγάρι δεν γνωρίστηκε στο facebook, δεν περίμενε τον Αγ. Βαλεντίνο για να πει «σ’ αγαπώ» και σίγουρα δεν ζήτησε να δει «ταινία», αλλά να κάνει «έρωτα».