Αυτό το ερώτημα πολλοί το διατύπωσαν κι ακόμα περισσότεροι προσπάθησαν να το απαντήσουν. Το λάθος της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι προσπάθησαν να βρουν μια συγκεκριμένη απάντηση, αγνοώντας ότι οι γυναίκες είναι μια μεγάλη και ανομοιογενής πληθυσμιακή ομάδα. Βέβαια τώρα ανοίγουμε κι άλλο ερώτημα, αν υπάρχουν μία ή περισσότερες αλήθειες, αλλά ας αφήσουμε καλύτερα αυτή την συζήτηση για τους αρχαίους φιλοσόφους. Για ποιους λένε λοιπόν ότι ντύνονται οι γυναίκες;

tumblr_n3yvb3RNi81trc3n1o1_500

Για τους άντρες.

Αυτή ίσως είναι η πιο συνηθισμένη υπόθεση, μιας και η πρόκληση έλξης στο αντίθετο φύλο είναι ίσως το Α και το Ω της ανθρώπινης ύπαρξης. Ψηλά τακούνια, φορέματα που αγκαλιάζουν τους γοφούς και τις ερωτικές ζώνες, κόκκινο κραγιόν και ντελικάτα κοσμήματα. Ναι, οι γυναίκες ντύνονται καμιά φορά για να τραβήξουν τα βλέμματα των αντρών και θα ήταν αφελές αν κάποιος προσπαθούσε να το αρνηθεί.

Οι γυναίκες θέλουν τον θαυμασμό του αντίθετου φύλου. Πολλές φορές θέλουν να βγουν και να γυρίσουν σπίτι με αντρική συντροφιά κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Άλλες φορές μπορεί να έχουν απλά ανάγκη ένα κοπλιμέντο. Όχι, το σέξι ντύσιμο δεν είναι πρόσκληση για αγγίγματα από αγνώστους. Οι γυναίκες θέλουν να αρέσουν αλλά έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν ποιος θα τις αγγίξει και ποιος όχι.

Θα ήταν όμως επίσης αφελές να πούμε πως ντύνονται μόνο για τους άντρες. Αλλιώς γιατί να υπήρχαν τάσεις στη μόδα; Ένα σέξι φόρεμα και ένα ζευγάρι γόβες θα ήταν τα μόνα πράγματα σε μια γυναικεία ντουλάπα. Όμως υπάρχουν και οι παντελόνες, τα ριχτά και baggy ρούχα, τα boyfriend jeans και τα boxy φορέματα. Ναι, οι γυναίκες θέλουν να αρέσουν στους άντρες αλλά δεν ξημεροβραδιάζονται με αυτή την σκέψη. Άσε που δεν είναι όλες straight ή κάποιες ανήκουν στους asexuals.

Για τις φίλες τους.

Δυστυχώς τα ΜΜΕ έχουν περάσει την ιδέα ότι η ενασχόληση με τη μόδα πρέπει να είναι μόνο γυναικεία ασχολία. Έτσι οι άντρες δεν έχουν ιδέα ότι με τις σαγιονάρες και το νορμκοριλίκι θα έχαναν μπροστά σε έναν Chuck Bass. Επομένως, το ντύσιμο είναι ένα θέμα που οι γυναίκες αναλύουν κυρίως με φίλες.

Τι φόρεσε η τάδε διάσημη, τι φόρεσε η τάδε γνωστή μας (μα άσημη), τι θα φορεθεί φέτος. Ερωτήματα με τα οποία καταπιανόμαστε με σοβαρότητα όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι λίγο πιο ανάλαφρο. Αφού λοιπόν η μόδα απασχολεί πολύ τις mainstream γυναίκες, είναι λογικό να ντυνόμαστε και για τις φίλες μας.

Αγαπητέ άντρα, όταν φοράμε το ψηλοκάβαλο παντελόνι με το boxy μπλουζάκι που εξαφανίζει το στήθος μας ξέρουμε πολύ καλά πως θα σου περάσει αδιάφορο και δεν μας νοιάζει καθόλου. Εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε να εμπνευστούμε από εκείνη την fashion blogger που παρακολουθούμε με τις κολλητές και θέλουμε να λάβουμε τον δικό τους θαυμασμό και σεβασμό. Ναι, η ανάγκη για αποδοχή και από το ίδιο μας το φύλο δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι ανάγκη που την έχουν ακόμα και οι πίθηκοι, αν ανοίξεις το National Geographic θα το καταλάβεις. Εμείς μπορεί να μην ξεψειρίζουμε η μία την άλλη για να γίνουμε φίλες, όμως ντυνόμαστε με τρόπο που θα κερδίσει την αποδοχή τους. And that’s ok.

Για την δουλειά τους.

Κι όμως οι γυναίκες έχουν μπει πολλά χρόνια στον κόσμο της εργασίας. Όχι μόνο για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι ή να ενισχύσουν το εισόδημα του άντρα τους, αλλά για να νιώσουν δημιουργικές, δυναμικές και περήφανες για τις ικανότητές τους (οι οποίες μπορεί να είναι και ηγετικές εκτός από μαγειρικές να ξέρεις).

Κάποιες δουλειές έχουν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα, επομένως θα δεις γυναίκες στον δρόμο να ντύνονται όπως θέλει το αφεντικό τους κι όχι για να αρέσουν στους άντρες ή τις φίλες τους. Άλλες πάλι που είναι σε ηγετικές θέσεις θα προτιμήσουν ένα σύνολο που θα τονίζει την δυναμικότητα και αυτοπεποίθησή τους, όπως εύκολα κάνει ένα κατακόκκινο ταγιέρ.

Το κόκκινο δεν είναι απαραίτητα το χρώμα που θα κάνει τον άντρα-ταύρο να ορμήσει ή την φίλη να θαμπωθεί και να ζηλέψει. Είναι το χρώμα που θα δώσει στη γυναίκα CEO/ εισαγγελέα/ πολιτικό κλπ ένα boost αυτοπεποίθησης. Ναι, οι γυναίκες ντύνονται για την δουλειά τους και είναι επίσης ok!

Απλά για να ρίξουν κάτι επάνω τους.

Μπορεί η μόδα να απασχολεί τη μέση γυναίκα, όμως ακόμα και η μεγαλύτερη fashionista κάποια μέρα θα σηκωθεί από το κρεβάτι και θα βαριέται να ετοιμάσει το συνολάκι της ημέρας. Θα ρίξει πάνω της ένα T-shirt και μια φόρμα και θα βγει να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να τη νοιάζουν τα βλέμματα των γυναικών, των αντρών ή των συναδέλφων.

Για τον εαυτό τους.

Για πολλούς η μόδα είναι μια μορφή τέχνης. Μια ντουλάπα γεμάτη μοναδικά κομμάτια, είναι η παλέτα χρωμάτων των fashionistas. Ναι, οι γυναίκες καμιά φορά ντύνονται μόνο για τον εαυτό τους. Ξέρουν πως αυτά τα creepers με τα σοσονάκια δεν θα αρέσουν ούτε στις φίλες, ούτε στα αγόρια, ούτε στο αφεντικό τους. Αφού όμως ξύπνησαν μια μέρα στην οποία δεν έχουν κάποια υποχρέωση που να επιβάλλει συγκεκριμένο dress code και δεν νιώθουν πως έχουν ανάγκη την αποδοχή κανενός, αποφασίζουν να τα φορέσουν γιατί… έτσι γουστάρουν, τόσο απλά!