Η Generation X ήταν να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά μάλλον ξεχάστηκε από το πολύ Wu-Tang, Nirvana και τα σταθερά τηλέφωνα, τα βιδωμένα στα πλακάκια της κουζίνας.

Πρόκειται για άλλη μια σχεδόν αποκλειστική γενιά. Για να ανήκεις σε αυτήν πρέπει να έχεις συγκεκριμένη ημερομηνία γέννησης. Κι εκεί σταματούν όλα τα κριτήρια εισόδου σου στην GenX. Εκείνη βρέθηκε κάπου στριμωγμένη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες γενιές που έχουν απασχολήσει περισσότερο μέχρι σήμερα: τους BabyBoomers και τους Millenials.

Ξαφνικά έγιναν οι πιο ισορροπημένοι. Στους GenXers αρέσει η δουλειά, κρατούν μια σταθερή θέση εργασίας για πολλά χρόνια, μένουν παντρεμένοι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας των περισσότερων χωρών. Από τη στιγμή που άρχισαν να υπάρχουν φαίνεται να ένιωθαν βαθιά μέσα τους το χρέος να αποκαταστήσουν και να διορθώσουν όλα τα λάθη των προηγούμενων. Βέβαια, όλα αυτά σε φυσιολογικές συνθήκες. Γιατί αν σκεφτείς τους GenXers στην Ελλάδα, θα καταλάβεις.

Όσο κι αν μας αρέσει να μιλάμε μόνο για Millenials – και πλέον για GenZ – οι GenXers είναι ακόμη εδώ, απλά με λίγες διαφορετικές προοπτικές. Είναι αυτοί που δεν τους νοιάζει να κάνουν μεγάλη αποταμίευση και με την πρώτη ευκαιρία αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο και τηλεόραση. Είναι εκείνοι που επινόησαν τη Google, το Υοutube και τη Wikipedia. Και μόνο τώρα που οι BabyBoomers συνταξιοδοτήθηκαν και αποσύρθηκαν, οι GenXers έγιναν ξαφνικά σταθεροί και συγκροτημένοι για να δώσουν το καλό παράδειγμα. Κι έχεις από την άλλη τους Millenials, που αν αποταμιεύσουν ποτέ, το κάνουν για να πάνε ταξίδι στην Ασία ή έστω μέχρι τα Μετέωρα, δεν έχουν τηλεόραση στα σπίτια τους, οδηγούν το αυτοκίνητο των γονιών τους και βγάζουν λεφτά από το Google και το Youtube. Δεν είναι καθόλου σταθεροί χαρακτήρες και τελικά το βρίσκουν πολύ cool να δίνουν το κακό παράδειγμα.

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους αλλά πίστεψε με, είναι πολύ πιο όμοια από όσο πιστεύεις. Οι GenXers είναι Millenials στην ψυχή. Μια γενιά καταπιεσμένη που βρέθηκε να περνά από τόσες αλλαγές και πίστεψε – άθελα της – ότι με τόσες πια δυνατότητες θα καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο. Και το χειρότερο είναι ότι πίστεψαν ότι ο κόσμος αλλάζει με ανθρώπους που φορούν κουστούμια, με δύο σπίτια τουλάχιστον στη φορολογική τους δήλωση και ακούγοντας πια μόνο κρυφά U2.

Η αλλαγή συνέβη σε ένα βράδυ και ξαφνικά όλοι σταμάτησαν να ασχολούνται με τους GenXers. Ακόμη όμως τα caption στις ινσταγκραμικές φωτογραφίες μας είναι από το Breakfast Club, τρέχουμε να βγάλουμε φωτογραφία το κάθε vintage -πια- σταθερό τυρκουάζ τηλέφωνο που βλέπουμε σε κάποιο καφέ κι ενώ πληρώνουμε για Spotify έχουμε φυλάξει προσεκτικά τα walkman και τις κασέτες μας σε κουτιά στο πατάρι. Οι GenXers ήταν Millenials πολύ πριν τους Millenials. Ακόμη και σήμερα κάνουν ό,τι μπορούν για να τους μοιάσουν. Χωρίς να καταλαβαίνουν βέβαια ότι εμείς είμαστε αυτοί που τους αντιγράφουμε πλέον.

Πάμε στοίχημα ότι σε 10 χρόνια από τώρα, θα είναι κάποιοι άλλοι εδώ να μιλούν για GenZ. Και μάλλον θα λένε ακριβώς τα ίδια.


Featured Image: bustle.com