Αν έχεις γάτες τότε ξέρεις πόσο επικίνδυνα είναι τα νύχια τους για τα έπιπλα σου. Ακόμα και αν έχεις γεμίσει το σπίτι σου με ονυχοδρόμια (τα ειδικά φτιαγμένα επιπλάκια για να ξύνουν τα νύχια τους) δεν είναι αρκετό. Γαντζώνονται από τους καναπέδες και σκαρφαλώνουν στις πολυθρόνες καταστρέφοντας έτσι τα υφάσματα. Αν και στη δική σου γάτα αρέσει να ξύνει τα έπιπλα του σπιτιού, είσαι στο σωστό άρθρο.

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους;

Είναι στη φύση τους. Καταρχάς είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μαρκάρουν την περιοχή τους. Πέραν αυτού, το ξύσιμο νυχιών τις βοηθάει στο να γυμνάσουν τους μυς των χεριών και του στήθους για αυτό και τεντώνονται πολύ όταν το κάνουν. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή βοηθάει και στο να αφαιρεθούν τα “παλιά” τους νύχια ώστε να μεγαλώσουν τα καινούρια. Από τη στιγμή λοιπόν, που έχουν πολλούς λόγους να το κάνουν, πως μπορείς να τις κάνεις να το σταματήσουν; Εδώ σου έχουμε μύθους και αλήθειες πάνω στο θέμα.

Κόψε τα νύχια της

Πολλοί θεωρούν ότι με το να κόψουν τα νύχια στις γατούλες τους θα τις εμποδίσουν από το να τους καταστρέψουν τα έπιπλα. Αυτό όμως δεν ισχύει διότι όπως είπαμε και πριν, οι γάτες το κάνουν για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, το να της κόψεις τα νύχια δεν θα την σταματήσει από το να θέλει να μαρκάρει την περιοχή της. Έτσι ακόμα και αν το κάνεις εκείνη θα συνεχίσει να σου ξύνει τα έπιπλα. Πρακτικά λοιπόν αυτή η πρακτική είναι περισσότερο μύθος και δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η χρήση ονυχοδρομίων

Ίσως να έχεις στο σπίτι σου ένα ονυχοδρόμιο και η γάτα σου να μην το χρησιμοποιεί ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν για να την κάνεις να το χρησιμοποιήσει. Για αρχή, κάθε γάτα χρειάζεται διαφορετικές υφές και γωνίες για να ξύσει τα νύχια της. Κάποιες προτιμούν να τα ξύνουν στο πάτωμα (στο χαλί για παράδειγμα) ενώ άλλες προτιμούν να τεντώνονται ψηλά (όπως στην πολυθρόνα). Ακόμα, έχει σημασία και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ονυχοδρόμιο. Προτίμησε να το τοποθετήσεις σε σημείο του σπιτιού σου όπου η γάτα σου παίζει, τρώει ή κοιμάται και όχι σε κάποια απόμερη γωνία που δεν πηγαίνει ποτέ. Φρόντισε να της δώσεις αρκετές επιλογές για να ξύσει τα νύχια της και παρατήρησε τι της αρέσει περισσότερο ώστε να της φτιάξεις τον ανάλογο χώρο.

Τη μαλώνεις όταν ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα

Σίγουρα αυτή είναι η χειρότερη τακτική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Η γάτα σου καταλαβαίνει ότι δεν σου αρέσει αυτό που κάνει από τον τόνο της φωνής σου, ωστόσο, της μαθαίνεις ότι όταν το κάνει αυτό κερδίζει την προσοχή σου. Επειδή οι γάτες είναι πανέξυπνες μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Αν για παράδειγμα, την έχεις αφήσει πολλές ώρες μόνη της και θέλει να σε κάνει να καταλάβεις ότι αυτό δεν της άρεσε, το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι κάτι που ξέρει πως δεν σου αρέσει όπως το να ξύσει τα έπιπλα σου. Και μη βιαστείς να πεις ότι οι γάτες είναι εκδικητικές διότι κάπως έτσι λειτουργούν και πολλοί άνθρωποι.

featured photo: www.feliway.com