Οι γάτες έχουν τη φήμη των μοναχικών πλασμάτων. Ωστόσο, όποιος έχει γάτα εκεί έξω μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό δεν είναι απόλυτα αλήθεια. Κάποιες γάτες είναι πολύ κοινωνικές και απολαμβάνουν τη συντροφιά των ανθρώπων. Μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες σχέσεις με τον κηδεμόνα τους και με άλλα ζώα και δεν απολαμβάνουν τη μοναξιά. Τουλάχιστον για πολλή ώρα.

Φυσικά, η κάθε γάτα είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν κάποιες οδηγίες για το για πόσο διάστημα είναι ΟΚ να αφήνεις τη δική σου μόνη στο σπίτι.

Όταν είσαι στη δουλειά

Είναι γεγονός, πως οι γάτες είναι πιο άνετες με τη «μοναξιά» σε σχέση με τους σκύλους. Ακόμα και από πρακτική σκοπιά, η τουαλέτα τους είναι μες στο σπίτι και δε χρειάζονται βόλτα. Οι ενήλικες γάτες μπορούν να μείνουν μόνες στο σπίτι από 8 ως 12 ώρες. Παρόλα αυτά μπορεί να νιώσουν άσχημα και να βαρεθούν μετά από λίγο. Ένας τρόπος να βοηθήσεις; Διασκέδασε τες.

Πριν φύγεις, άφησε κάποια παιχνίδια γύρω στο σπίτι, ώστε να μπορεί η γάτα σου να απασχοληθεί με αυτά. Ακόμα ένα τρικ είναι το να αφήσεις την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτό, σε χαμηλή ένταση.

Μπορείς να αφήσεις τη γάτα σου μόνη για όλο το βράδυ;

Οι κτηνίατροι λένε, γενικά, πως μπορεί να μείνει μέχρι και 24 ώρες μόνη. Αρκεί να τους αφήσεις την κατάλληλη ποσότητα φαγητού και νερού και να έχεις καθαρίσει την άμμο τους πριν φύγεις. Πάνω από 24 ώρες, όμως, το πράγμα γίνεται λίγο επικίνδυνο. Αν σκοπεύεις να λείψεις για περισσότερο από μια μέρα, ζήτησε από έναν φίλο να πάει να τη δει, να τσεκάρει το φαγητό της και να καθαρίσει την «τουαλέτα» της. Μια γάτα μόνη για πάνω από 24 ώρες, όχι απλά μπορεί να κάνει ζημιές, αλλά είναι δυνατόν να τραυματιστεί ή να αρρωστήσει.

4 σημάδια ότι η γάτα σου ίσως έχει το άγχος του αποχωρισμού
Unsplash|Yerlin Matu

Η ηλικία διαφοροποιεί την κατάσταση

Τα μικρά γατάκια ή ηλικιωμένες γάτες είναι πιο ευάλωτες και ίσως χρειάζονται παραπάνω φροντίδα όταν τις αφήνεις μόνες. Τα γατάκια από 3 έως 6 μηνών χρειάζονται φαγητό τρεις φορές τη μέρα, κάθε 4-6 ώρες περίπου. Επιπλέον, είναι πολύ περίεργα, προσπαθούν να σκαρφαλώσουν παντού και είναι πιο εύκολο να τραυματιστούν. Έτσι, έχουν ανάγκη κάποιον να είναι γύρω τους και να τα προσέχει.

Οι ηλικιωμένες γάτες, από την άλλη, είναι πιο ευαίσθητες στις αλλαγές στη ρουτίνα τους. Το stress μπορεί να τις οδηγήσει σε ασθένειες. Επιπλέον, χρειάζονται έξτρα φαγητό ή συγκεκριμένα φάρμακα κατά τη διάρκεια της μέρας. Για αυτούς τους λόγους δεν θα πρέπει να μένουν μόνες για μια ολόκληρη μέρα.

Πώς να κρατήσεις τη γάτα σου απασχολημένη όταν λείπεις

*Τάισε τη πριν φύγεις και γέμισε το μπολ με το νερό της. *Καθάρισε την άμμο. *Άφησε παιχνίδια σε κάθε δωμάτιο για να παίξει. *Αν είναι δραστήρια και φοβάσαι πως μπορεί να κάνει ζημιές και ίσως τραυματιστεί κιόλας, άφησε τη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Το μπάνιο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Βάλε εκεί μέσα την άμμο, το φαγητό και το νερό της, καθώς και τα παιχνίδια της. Απλά φρόντισε να είναι αρκετά για να μη βαρεθεί.

featured image: Byrdie